Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φέσσας: Η κυβέρνηση θέλει να χωρίσει τους εργοδότες σε «καλούς» και «κακούς»

Οι αγορές δεν θα συγχωρήσουν τη διγλωσσία, ούτε και το ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων που έχουν πραγματοποιηθεί, υποστηρίζει ο επικεφαλής του ΣΕΒ. Κατηγορεί την κυβέρνηση για νομοθέτηση μέτρων που αποθαρρύνουν τις επενδύσεις.

Φέσσας: Η κυβέρνηση θέλει να χωρίσει τους εργοδότες σε «καλούς» και «κακούς»

«Η χώρα χρειάζεται επενδύσεις, αλλά η κυβέρνηση νομοθετεί μέτρα με τα οποία τις αποθαρρύνει. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για τις υπεργολαβίες», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Φέσσας τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχωρίσει τους εργοδότες σε «καλούς» και «κακούς». «Θα πρέπει να ξέρει όμως ότι οι αγορές δεν θα συγχωρήσουν τη διγλωσσία, ούτε και το ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων που έχουν πραγματοποιηθεί. Η χώρα χρειάζεται να μεταβεί στην κανονικότητα, αλλά με αυτόν τον τρόπο είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορέσει να το πραγματοποιήσει», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τις χθεσινές αναφορές του πρωθυπουργού από το βήμα της ετήσιας συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, απάντησε ότι «η κυβέρνηση έχει εγκαινιάσει εμβληματικές επενδύσεις μελών του ΣΕΒ, όπως του Παπαστράτου, αλλά και έχει συνεργαστεί με κορυφαίους επιχειρηματίες όπως οι κ. Μυτιληναίος, Παπαλεξόπουλος, Στασινόπουλος, Αθανασίου και άλλους, πρόσωπα που αποτελούν το ανφάν γκατέ της ελληνικής επιχειρηματικότητας».

«Γι' αυτό και αναφέρω», όπως είπε, «ότι υπάρχει διγλωσσία». Ερωτηθείς για το αν πρέπει να περικοπούν οι συντάξεις, σημείωσε ότι εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να καταστεί το ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο, επισημαίνοντας ότι ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντέξει το κόστος των συντάξεων.

Τοποθετούμενος ως προς την θεσμοθέτηση του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) ως κοινωνικού εταίρου, ο κ. Φέσσας είπε ότι δεν υπάρχει κανένα κενό εκπροσώπησης της βιομηχανίας. Μάλιστα ανέφερε, ότι ο ΣΕΒ εκπροσωπεί όλη τη βιομηχανία της χώρας, καθώς είναι διασυνδεδεμένη με αυτόν άλλοι 19 περιφερειακοί σύνδεσμοι.

«Προφανώς και γίνεται μια προσπάθεια διαχωρισμού της επιχειρηματικής εκπροσώπησης», σημείωσε. «Δεν ξέρω πόσοι επιχειρηματίες από την βόρεια Ελλάδα θα ανταποκριθούν», πρόσθεσε. Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του ΣΒΒΕ υπέρ της λύσης για το σκοπιανό τόνισε, ότι «εμείς δεν τοποθετούμαστε σε θέματα εξωτερικής πολιτικής».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεταρρυθμιστική διάθεση της κυβέρνησης είναι πλέον χλιαρή, σημειώνοντας ότι η διοικητική μεταρρύθμιση έχει μείνει στις καλένδες, ενώ ανέφερε ότι υπάρχει ξήλωμα μεταρρυθμίσεων, με βασικότερο τις αλλαγές στα εργασιακά, που αφορούν τη διαιτησία και την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων. «Δεν γνωρίζουμε γιατί θα πρέπει να επιστρέψουμε στο παρελθόν», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Ιωάννου, διευθυντής αγοράς εργασίας και απασχόλησης του ΣΕΒ, αναφέρθηκε εκτενώς στις αρνητικές επιδράσεις του νομοσχεδίου για τις εργολαβίες και υπεργολαβίες, τονίζοντας ότι θα επιφέρει επιπλέον κόστος και γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v