Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: Επιστροφή στην κανονικότητα και... προκλήσεις για Ελλάδα

Οχι άμεση επιστροφή στις αγορές, θα προτείνει σήμερα η έκθεση της Κομισιόν για τη μεταμνημονιακή εποχή. Τέσσερις εκθέσεις προόδου με βάση το «two pack» και «six pack». Πώς θα εφαρμοστεί η αυξημένη εποπτεία. Τι συμβαίνει με τον Μοσκοβισί.

Κομισιόν: Επιστροφή στην κανονικότητα και... προκλήσεις για Ελλάδα

Βρυξέλλες, ανταπόκριση

Την έκθεσή της για τη μετά μνημόνιο εποχή και το πώς θα γίνονται οι έλεγχοι στην ελληνική οικονομία «post surveillance report» ανακοινώνει σήμερα το μεσημέρι η Κομισιόν. Η έκθεση θα κατατεθεί στο Eurogroup της Πέμπτης.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, οι κ.κ. Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί, που θα την παρουσιάσουν, αναμένεται να δώσουν ένα αισιόδοξο μήνυμα για τη μεταμνημονιακή εποχή, χωρίς ωστόσο να «ξεχνούν» και τις δεσμεύσεις της Ελλάδας προς τους δανειστές της.

Αρμόδιες κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε την τελευταία στιγμή να είναι παρών στη συνέντευξη Τύπου και ο αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις -ενώ αρχικά θα ήταν μόνο ο κ. Μοσκοβισί- καθώς το πρόσφατο ταξίδι του τελευταίου στην Αθήνα προκάλεσε κάποια δυσφορία, όχι μόνο γιατί «ξέφυγε» -για ακόμα μια φορά εκτός γραμμής- και εμφανίστηκε υπεραισιόδοξος, αλλά και για τη διένεξη που είχε με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Κομισιόν ανέφερε στο Euro2day.gr ότι το περιβάλλον Γιούνκερ δυσαρεστήθηκε από τη φράση του κ. Μοσκοβισί για το ότι «το κόψιμο των συντάξεων δεν είναι γραμμένο σε πέτρα», καθώς τόσο το Eurogroup όσο και οι θεσμοί είχαν αποφασίσει να «αφήσουν» την Ελλάδα και ό,τι την αφορά για το φθινόπωρο, καθώς η κόπωση είναι μεγάλη.

Η εντολή να είναι παρών σήμερα και ο κ. Ντομπρόβσκις δείχνει ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν θέλει υπερβολικά αισιόδοξους τόνους από τη μία και από την άλλη, θέλει να περάσει το μήνυμα της σοβαρότητας προς τις αγορές.

«Επιστροφή στην κανονικότητα»

Αυτό θα είναι και το κεντρικό μήνυμα της έκθεσης της ευρωπαϊκής επιτροπής, που αναμένεται να επιμείνει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην παρούσα φάση εκτός αγορών, δεδομένου ότι έχει μεγάλο «μαξιλάρι» ρευστότητας, μέχρι να αποδείξει ότι δεν θα παρεκκλίνει από τους δημοσιονομικούς στόχους και να δώσει η ίδια στις αγορές το μήνυμα ότι παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις. Μόνο έτσι, κατά την Κομισιόν, η Ελλάδα θα αποφύγει σκοπέλους.

Επίσης, ως απόδειξη της «κανονικότητας», η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει μέχρι 15 Οκτωβρίου προσχέδιο προϋπολογισμού προς αξιολόγηση των δημοσιονομικών στόχων. Επίσης κάθε Μάιο θα λαμβάνει συστάσεις για τους στόχους αυτούς και θα διαπιστώνεται εάν υπάρχουν δημοσιονομικές ανισορροπίες (fiscal imbalances). Οπως ακριβώς δηλαδή γίνεται και με τα άλλα κράτη-μέλη.

Με μια διαφορά όμως: την αυξημένη εποπτεία.

Η αυξημένη εποπτεία

Η Κομισιόν, όπως αναμένεται, θα προτείνει η αυξημένη εποπτεία της Ελλάδας να γίνεται με ελέγχους κάθε τρεις μήνες, όπου τα κλιμάκια των ευρωπαϊκών θεσμών θα έρχονται στην Αθήνα, θα εξετάζουν την εφαρμογή των στόχων και μετά θα καταρτίζουν μια έκθεση προόδου, η οποία θα κατατίθεται στο Eurogroup για τελική έγκριση. Η λειτουργία της εποπτείας συστήνεται να γίνεται μέσω των διαδικασιών «two packs» και «six packs», όπου θέλει να έχει και τον επιτελικό έλεγχο, βάζοντας στο πλάι εντέχνως τον ESM, που θεωρητικά θα συνελέγχει με την Κομισιόν.

Τα κέρδη από τα προγράμματα αγοράς ελληνικών ομολόγων (ANFAs και SMP) είναι αυτά που αναμένεται να παρακρατούνται, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν δείχνει συμμόρφωση με τους κανόνες.

Οι προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει πιστή στις συμφωνίες, γιατί αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις: «την πολύ υψηλή ανεργία, το πολύ υψηλό χρέος, τα πολύ υψηλά επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), ισχνή ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικό περιβάλλον που πρέπει να βελτιωθεί».

Αν και τα παραπάνω έχουν συστηματικά επισημανθεί στα χρόνια των μνημονίων, εντούτοις θα χρειαστεί χρόνος για να εφαρμοστούν και να καρποφορήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

«Μερικές από αυτές τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι σε εξέλιξη», αναφέρει η έκθεση, που επισημαίνει και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη δημοσιονομική πολιτική, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την κοινωνική πρόνοια, την αγορά εργασίας και τη δημόσια διοίκηση. Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί για τις αλλαγές αυτές, γι' αυτό και βλέπουμε ότι υπάρχουν προκλήσεις, αλλά και ανάγκη να διασφαλιστεί η συνέχεια των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν υπό το πρόγραμμα του ESM, αναφέρει η έκθεση.

Επίσης η αυξημένη εποπτεία αναμένεται να εναρμονιστεί και με το ευρωπαϊκό εξάμηνο «και όταν έρθει η ώρα, η αυξημένη επιτήρηση θα γίνει κανονική επιτήρηση». Πότε θα είναι αυτή η ώρα; Σύμφωνα με την έκθεση, «όταν μεγάλο μέρος των δανείων αποπληρωθεί».

Η έκθεση αναμένεται να εγκριθεί σήμερα στη συνεδρίαση του Κολεγίου των επιτρόπων και να κατατεθεί αύριο στο Eurogroup. Για τους καλά γνωρίζοντες βεβαίως, αυτό είναι μια άνω τελεία λόγω θερινής ραστώνης. Τα «τύμπανα» της επιτήρησης θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο.

Πάντως, τόσο η Κομισιόν όσο και ο ESM αναμένεται να υπογραμμίσουν για ακόμα μια φορά ότι οι μεταρρυθμίσεις που ζητούνται από την Ελλάδα είναι αυτές που ήδη έχουν συμφωνηθεί στο πρόγραμμα και δεν θα υπάρξουν νέες απαιτήσεις. Αυτό βεβαίως είναι κάτι το διαφορετικό από την περίπτωση που η Ελλάδα παρεκκλίνει των στόχων.

Τότε οι δανειστές θα έχουν τη δυνατότητα να «συστήσουν» νέα μέτρα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v