Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέργεια: Στο στόχαστρο καταχρηστικές συμπεριφορές traders με τις ΝΟΜΕ

Σε επιτήρηση βάζει τη δημοπρασία της Τετάρτης η ΡΑΕ. Εκκίνησε διαδικασία προκαταρκτικής διερεύνησης. Στοιχεία για αδικαιολόγητες εξαγωγές από προηγούμενες δημοπρασίες. Ανησυχία για υψηλές τιμές και κερδοσκοπικές συμπεριφορές.

Ενέργεια: Στο στόχαστρο καταχρηστικές συμπεριφορές traders με τις ΝΟΜΕ

Υπό τη στενή εποπτεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) μπαίνει η μεθαυριανή δημοπρασία προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ΡΑΕ έχει βάσιμες υποψίες, λένε πληροφορίες, για κινήσεις παικτών της αγοράς ηλεκτρισμού που θα οδηγήσουν σε κατάχρηση των ΝΟΜΕ, με σκοπό την απόκτηση ποσοτήτων, τις οποίες στη συνέχεια θα εξάγουν προκειμένου να κερδοσκοπήσουν.

Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι ήδη η ΡΑΕ έχει στείλει επιστολές σε εταιρίες προμήθειας και traders που συμμετείχαν στις προηγούμενες δημοπρασίες, διερευνώντας σε προκαταρκτικό στάδιο τη χρήση των ποσοτήτων που απέκτησαν.

Η αίσθηση παραγόντων είναι πως η Αρχή δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε ακροαματική διαδικασία και ιδίως αν μετά την αυριανή δημοπρασία εντοπίσει αδικαιολόγητες ποσότητες να φεύγουν σε ξένες αγορές, όπου αυτή την περίοδο οι τιμές ρεύματος κινούνται σε υψηλότερα σε σχέση με την Ελλάδα επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι πια δεν υπάρχει πλαφόν στις εξαγωγές και οι παίκτες μπορούν να κινούνται ελεύθερα. Ωστόσο, η Αρχή, βάσει της νομοθεσίας, διατηρεί το δικαίωμα έρευνας και επιβολής κυρώσεων στο ενδεχόμενο που διαπιστώσει κατάχρηση των ΝΟΜΕ. Οι δημοπρασίες έχουν σαν στόχο την πρόσβαση των ιδιωτών προμηθευτών σε φθηνή ενέργεια, που θα τους επιτρέψει στη συνέχεια στη διαμόρφωση ανταγωνιστικών έναντι της ΔEH τιμολογίων.

Η δημοπρασία της 18ης Ιουλίου αφορά σε ποσότητα 400 ΜWh/h (Μεγαβατώρες ανά ώρα) και διεξάγεται με τη νέα υψηλότερη τιμή εκκίνησης των 36,34 ευρώ ανά MWh. Εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς θέλουν οι προσφερθείσες τιμές από τους συμμετέχοντες να εκτινάσσονται, ενδεχομένως και σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνα των τελευταίων ΝΟΜΕ. που ήταν πάνω από τα 42 ευρώ και μάλιστα με κατώτερη τιμή τα 32,05 ευρώ.

Οι λόγοι για τους οποίους οι προμηθευτές αναμένεται να χτυπήσουν σε υψηλές τιμές τη συγκεκριμένη δημοπρασία έχει να κάνει με το γεγονός της αβεβαιότητας που προκαλείται για τη μελλοντική έκβαση των ΝΟΜΕ, τα οποία θα οδηγηθούν σε κατάργηση, όσο προχωρά η αποεπένδυση της ΔΕH από τις λιγνιτικές μονάδες. Άρα πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να διασφαλίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες, για να έχουν μελλοντικά την άνεση του σχηματισμού ανταγωνιστικών προϊόντων προς τους πελάτες τους.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, οι τιμές χονδρικής ρεύματος στις ευρωπαϊκές αγορές κινούνται ανοδικά λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων και των δικαιωμάτων των CO2. Κάποιοι εξαιτίας αυτών των εξελίξεων θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και αφού αποκτήσουν φθηνά προϊόντα, να τα πουλήσουν στη συνέχεια εκτός συνόρων και να αποκομίσουν κέρδη.

Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις κινήσεις της ΡΑΕ σημειώνουν πως τα στελέχη της έχουν εντοπίσει traders με τέτοιες συμπεριφορές και αναμένουν τις επόμενες ενέργειές τους, προκειμένου να διασταυρώσουν πιθανές καταχρηστικές πρακτικές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v