Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η στρατηγική της Αθήνας για την έξοδο στις αγορές

«Καμία βιασύνη» για τη νέα έξοδο στις αγορές διαμηνύει το οικονομικό επιτελείο, απαντώντας στα σενάρια για έκδοση 10ετούς. Η στάση του ΟΔΔΗΧ, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, τα ρευστά διαθέσιμα και ο... «τζόκερ».

Η στρατηγική της Αθήνας για την έξοδο στις αγορές

Λίγα βήματα πριν την έξοδο στις διεθνείς αγορές βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου που θέλουν την Αθήνα να γιορτάζει την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στις 20 Αυγούστου, με μια επιτυχημένη έκδοση ομολόγου.

Το πρακτορείο Bloomberg βλέπει ότι «υπάρχει μια κινητοποίηση στις αγορές από τους επενδυτές, που περιμένουν την Ελλάδα να επιστρέψει» ενώ η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, αν και σημειώνει ότι η χώρα δεν έχει άμεση ανάγκη χρημάτων, εκτιμά ότι δεν θα πρέπει να περιμένει πολύ και θα πρέπει να οικοδομήσει εμπιστοσύνη στην αγορά με δοκιμαστικές εκδόσεις.

Στην Αθήνα, το οικονομικό επιτελείο και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) τηρούν στάση αναμονής, αναφορικά με τα επόμενα βήματα εξόδου της χώρας στις αγορές. Το βασικό μήνυμα που στέλνουν είναι «δεν βιαζόμαστε» και κάνουν τον σχεδιασμό τους.

Άμεση ανάγκη χρημάτων δεν υπάρχει. Το μαξιλάρι ασφαλείας που έχει δημιουργηθεί ήδη και θα διευρυνθεί στις αρχές Αυγούστου με την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ καλύπτει πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες έως και το τέλος του 2022. Με τα σημερινά δεδομένα, στην Τράπεζα της Ελλάδος υπάρχουν ρευστά διαθέσιμα της τάξεως των 20 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό θα προστεθούν τα 15 δισ. ευρώ από την τελευταία δόση του ESM, ανεβάζοντας τον λογαριασμό στα 35 δισ. ευρώ. «Ακόμα και στην περίπτωση που θα είχαμε μηδενικά πρωτογενή πλεονάσματα, θα μπορούσαμε να πληρώσουμε όλα τα έντοκα μέχρι και το 2020», σημειώνει χαρακτηριστικά αρμόδιο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η στρατηγική που χαράσσεται για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές κινείται σε τρεις άξονες:

1. Οι νέες εκδόσεις ομολόγων να μην υπερβαίνουν τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες. Για παράδειγμα η Ελλάδα χρειάζεται 10 δισ. ευρώ το 2019, 5-6 δισ. ευρώ το 2020 και 7-8 δισ. ευρώ το 2021.

2. Επέκταση της επενδυτικής βάσης. Στόχος είναι η σταδιακή απαγκίστρωση από τα μεγάλα ξένα hedge funds και η προσέλκυση νέων επενδυτών που θα τοποθετηθούν στα ελληνικά ομόλογα.

3. Σταδιακή βελτίωση της καμπύλης των ελληνικών τίτλων. Ο σχεδιασμός προβλέπει 3-4 εκδόσεις τον χρόνο για την άντληση μικρών σχετικά ποσών από τις διεθνείς αγορές, της τάξης των 1,5 - 2 δισ. ευρώ στην κάθε έκδοση.

Όσον αφορά τον χρόνο της επόμενης έκδοσης ομολόγων, όλα παραμένουν ανοιχτά. Αν εμφανιστεί «ευκαιρία», δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα αξιοποιηθεί, χωρίς όμως η άμεση νέα έξοδος στις αγορές να θεωρείται αυτοσκοπός.

Άλλωστε οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μετά την απόφαση του Eurogroup της 22ας Ιουνίου μπορεί να έχουν εισέλθει σε καθοδικό κανάλι, αλλά δεν καταγράφονται θεαματικές «βουτιές». Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου βρίσκεται κάτω από το ψυχολογικό όριο του 4% και κινείται στην περιοχή του 3,85%.

Το οικονομικό επιτελείο αναμένει άλλη μια αξιολόγηση έως τις 20 Ιουλίου από την S&P, η οποία αναβάθμισε εκτάκτως το rating στα τέλη Ιουνίου, στις 10 Αυγούστου αναμένεται η νέα αξιολόγηση από τη Fitch, ενώ στις 3 Σεπτεμβρίου ανακοινώνονται τα στοιχεία του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου. Αν η οικονομία αναπτυχθεί με ρυθμό μεγαλύτερο από το 2,3% του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου, θα δοθεί ένα ισχυρό σήμα για τοποθετήσεις από τις αγορές.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v