Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΒΒΕ: Αίτημα χρόνων να γίνουμε «κοινωνικός εταίρος»

Για έλλειμμα στην εκπροσώπηση της βιομηχανίας μετά τη μετεξέλιξη του ΣΕΒ, έκανε λόγο ο πρόεδρος του βορειοελλαδίτικου συνδέσμου Αθανάσιος Σαββάκης. Οι επόμενοι στόχοι. Η θέση του ΣΒΕΕ για το ονοματολογικό.

ΣΒΒΕ: Αίτημα χρόνων να γίνουμε «κοινωνικός εταίρος»

Επιβεβλημένη χαρακτήρισε τη θεσμοθέτηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας (ΣΒΕΕ) ως «κοινωνικού εταίρου» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αθανάσιος Σαββάκης, καθώς όπως ανέφερε σήμερα σε συνάντηση με τους εκπροσώπους του Τύπου, μετά τη μετεξέλιξη του ΣΕΒ σε Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, προέκυψε έλλειμμα εκπροσώπησης της βιομηχανίας.

Αφήνοντας σαφώς ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ΣΒΒΕ να επιδιώξει να μετατραπεί ως βασικός φορέας εκπροσώπησης του μεταποιητικού τομέα, αφού όπως είπε υπάρχουν και θα υπάρξουν επαφές με περιφερειακούς συνδέσμους για την ενδυνάμωση της θέσης του ΣΒΕΕ, ο κ. Σαββάκης υποστήριξε ότι τα τελευταία χρόνια, η βιομηχανία όχι μόνο δεν ήταν στο επίκεντρο για το ΣΕΒ, αλλά ούτε καν προτεραιότητα.

Ο ΣΒΕΕ, σημείωσε ο κ. Σαββάκης είναι ένας αμιγώς βιομηχανικός σύνδεσμος και όταν μιλάμε για έλλειμμα εκπροσώπησης, εννοούμε ότι δεν υπάρχει εξειδίκευση για την προώθηση των βιομηχανικών θεμάτων, όπως υπάρχει σε άλλες χώρες και τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης για τη βιομηχανία. Σημειώνεται ότι οι σημερινοί σύνδεσμοι αποτελούν δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Ερωτηθείς για το αν συμφωνεί με την πρόσφατη αναφορά του κ. Φέσσα ότι ο πρωθυπουργός προσπαθεί να διχάσει τον επιχειρηματικό κόσμο, ο κ. Σαββάκης σημείωσε ότι ο ΣΒΕΕ δεν έχει να χωρίσει κάτι με τον ΣΕΒ. «Διχασμός μπορεί να υπάρξει στην περίπτωση που κάποιος σηκώσει το γάντι» τόνισε με νόημα ο πρόεδρος του ΣΒΕΕ, υπενθυμίζοντας ότι το αίτημα του συνδέσμου για να αναγνωριστεί ως κοινωνικός εταίρος, έχει διατυπωθεί εδώ και 40 χρόνια.

Όσον αφορά τις διαφορές μεταξύ των δύο συνδέσμων, αυτές, παρά τις επίμονες ερωτήσεις δεν προέκυψαν κατά τη σημερινή συνάντηση ή τουλάχιστον αυτές που αναφέρθηκαν δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως ουσιώδεις. Μία από τις διαφορές που αναφέρθηκαν από τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο Ιωάννη Σταύρου, είναι ότι ο ΣΕΒ δεν ενδιαφέρεται για την περιφερειακή ανάπτυξη και σύγκλιση, ενώ ο κ. Σαββάκης ανέφερε ότι ο ΣΒΕΕ είναι «υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού υπό την αίρεση ότι θα μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος» αλλά και υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητου υπουργείου Βιομηχανίας.

Υπέρ της λύσης για το ονοματολογικό

Αναγκαία, χαρακτήρισε ο κ. Σαββάκης και η συμφωνία για ονοματολογικό με την πΓΔΜ, σημειώνοντας η μη λύση του θέματος κόστισε τρομερά στις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας. Μάλιστα εξήγησε ότι πολλές επιχειρήσεις που ήθελαν να κάνουν εξαγωγές στη γειτονική χώρα, το έκαναν μέσω Αλβανίας ή Βουλγαρίας αυξάνοντας κατά πολύ τα κόστη τους και ταυτόχρονα, υπήρξαν εμπόδια στην επέκταση των ελληνικών επιχειρήσεων προς το βορρά.

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι περίπου 4.000 επιχειρήσεις που έχουν την εταιρική τους ταυτότητα ή στα προϊόντα τους τον όρο «Μακεδονία» θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα από τη συμφωνία με τη γειτονική χώρα. Η μόνη λύση στο πρόβλημα αυτό, όπως είπε, είναι η εγγραφή των επωνυμιών τους και των προϊόντων τους στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας του Αλικάντε της Ισπανίας (EUIPO) που αφορά τη δραστηριότητα εντός των χωρών της ΕΕ ή αν αφορά διεθνείς δραστηριότητες στο γραφείο WIPO της Γενεύης. Στην πρώτη περίπτωση το κόστος ανέρχεται στις 2.000 ευρώ και στη δεύτερη στις 8.000 ευρώ.

Πάντως ο κ. Σαββάκης ανέφερε ότι αυτές οι διαδικασίες (εγγραφή των επιχειρήσεων) θα έπρεπε να γίνουν εδώ και χρόνια και τις κάλεσε να μην καθυστερήσουν. Μάλιστα ο Σύνδεσμος έχει δημιουργήσει υποστηρικτική δομή προκειμένου να βοηθήσει τις επιχειρήσεις μέλη του μη, να κατοχυρωθούν διεθνώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v