Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπ. Οικονομίας: Πρέσινγκ στους φορείς για το σχεδιασμό του ΠΔΕ

Εντός 10 ημερών καλεί τους φορείς χρηματοδότησης το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης να υποβάλλουν τις εκτιμήσεις για το τρέχον έτος και τις προβλέψεις τους έως το 2022. Προτεραιότητα στη διασφάλιση πόρων για το «κλείσιμο» του ΕΣΠΑ.

Υπ. Οικονομίας: Πρέσινγκ στους φορείς για το σχεδιασμό του ΠΔΕ

Ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα στους φορείς χρηματοδότησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) προκειμένου να αποστείλουν τις προτάσεις για τις εκτιμήσεις πληρωμών και τις προβλέψεις δαπανών, θέτει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Μάλιστα, με σχετική εγκύκλιο που έχει ως αποδέκτες όλους τους φορείς (κεντρική κυβέρνηση, γενική κυβέρνηση, περιφέρειες κ.ο.κ.) οι «εμπλεκόμενοι» καλούνται να υποβάλλουν τις εκτιμήσεις τους αλλά και τις προβλέψεις τους (σ.σ. για εντάξεις έργων και πληρωμές) έως τις 31 Ιουλίου 2018.

Και αυτό δεν αφορά μόνο τις εκτιμήσεις για το τρέχον έτος, αλλά και τα επόμενα, μέχρι το 2022 έτη.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο (σ.σ. εστάλη χθες), οι προτάσεις εκτιμήσεων και προβλέψεων των φορέων θα γίνουν με γνώμονα τη γενικότερη οικονομική πολιτική όπου το ΠΔΕ, ως βασικό εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής, έχει ως στόχο να συμβάλλει με αναπτυξιακές δράσεις στην ανάταξη και ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Βασική προτεραιότητα αποτελεί η επιτάχυνση της υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων της Προγραμματικής Περιόδου (ΠΠ) 2014-2020 (Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης-ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης-ΠΑΑ, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας-ΕΠΑΛΘ κλπ).

Για το λόγο αυτό κατά τη διατύπωση των προβλέψεων για το 2019-2022 θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη διασφάλιση επαρκών πιστώσεων για την ταχεία υλοποίηση έργων και προγραμμάτων της ΠΠ 2014-2020.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι η κατάρτιση και εκτέλεση του ΠΔΕ ακολουθεί τη συνολική μεταρρυθμιστική προσπάθεια για την χρηστή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και τον εκσυγχρονισμό του δημοσιονομικού πλαισίου εν γένει, εστιάζοντας στην εντατικοποίηση του προγραμματισμού, την απλοποίηση των διαδικασιών υλοποίησης και την αξιόπιστη παρακολούθηση της εφαρμογής της επενδυτικής πολιτικής που χρηματοδοτείται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι φορείς χρηματοδότησης του ΠΔΕ καλούνται να εντείνουν τις προσπάθειες τους για στοχευμένο προγραμματισμό των επιμέρους προγραμμάτων τους, αποστέλλοντας τα σχετικά στοιχεία σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες της εγκυκλίου.

Για το έτος 2018, τα στοιχεία είναι σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού 2018 και οι φορείς καλούνται να υποβάλλουν τις εκτιμήσεις τους, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών τροποποιήσεων που θα αιτηθούν τεκμηριωμένα προς το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης έως το τέλος του έτους.

Για τα επόμενα έτη 2019-2022, τα όρια δαπανών ανά φορέα θα πρέπει να αποτελέσουν τη βάση για τη διαμόρφωση τεκμηριωμένων προτάσεων, συμπεριλαμβανομένων και των προβλέψεων δαπανών για τη χρηματοδότηση όλων των συγχρηματοδοτούμενων έργων του ΠΔΕ που αφορούν στην ΠΠ 2014-2020.

Υπενθυμίζουμε ότι για το τρέχον έτος, το ύψος του ΠΔΕ ανέρχεται στα 6,750 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 5,750 αποτελούν το συγχρηματοδοτούμενο (κοινοτικοί πόροι) και το 1 δισ. ευρώ το εθνικό σκέλος του προγράμματος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v