Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα €25,2 εκατ. ο βεβαιωμένος φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία το α' εξάμηνο

Από τις διανυκτερεύσεις Ιουλίου-Σεπτεμβρίου θα εξαρτηθούν τα έσοδα από τον φόρο διαμονής στην πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου. Τι έδειξαν ανεπίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το α' εξάμηνο.

Στα €25,2 εκατ. ο βεβαιωμένος φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία το α εξάμηνο

Στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου θα κριθεί, όπως αναμενόταν, το στοίχημα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που αφορά στα έσοδα από τον φόρο διαμονής που επιβλήθηκε για πρώτη φορά φέτος στα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα που λειτουργούν σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, που προέρχονται από ανεπίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στο σύνολο του α’ εξαμήνου είχε βεβαιωθεί φόρος διαμονής ύψους 25.259.238 ευρώ. Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, το συνολικό ποσό από φόρο διαμονής που είχε ήδη καταβληθεί στα δημόσια ταμεία μέχρι το τέλος Ιουνίου έφθανε τα 15.164.102 ευρώ.

Αρμόδια κυβερνητική πηγή, ωστόσο, εξέφραζε αισιοδοξία για σημαντικά αυξημένα έσοδα τους επόμενους μήνες, επικαλούμενη στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) σύμφωνα με τα οποία το 2016 και 2017 το 85% των συνολικών διανυκτερεύσεων σε ξενοδοχεία της χώρας πραγματοποιήθηκαν στο τετράμηνο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου.

Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), πως οι διανυκτερεύσεις το 2017 κατανεμήθηκαν ως εξής: 9 εκατ. στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, 50,8 εκατ. την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, 128,4 εκατ. στην περίοδο αιχμής Ιουλίου-Σεπτεμβρίου και 10 εκατ. διανυκτερεύσεις στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς.

Στο τρίτο τρίμηνο, δηλαδή, οι διανυκτερεύσεις ήταν διπλάσιες από τις αντίστοιχες ολόκληρου του α' εξαμήνου. Να σημειωθεί πως στο πρώτο τρίμηνο του 2018 οι διανυκτερεύσεις κατέγραψαν άνοδο της τάξης του 10% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Υπενθυμίζεται πως ο φόρος διαμονής επιβάλλεται ανά δωμάτιο και ανά διανυκτέρευση σε όλα τα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, τον καταβάλλει ο ταξιδιώτης και εισπράττεται από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με ξεχωριστή απόδειξη.

Η επιβολή του φόρου διαμονής από 1/1/2018 είχε συμπεριληφθεί στο νόμο 4389/2016 ενώ τροποποιήθηκε το 2017 σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων (τροποποιητική διάταξη στο νόμο 4472/2017.

Το ύψος του φόρου διαμονής έχει οριστεί στο 0,5 ευρώ ανά δωμάτιο, ανά διανυκτέρευση στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία κατηγορίας ενός ή δύο αστεριών, 1,5 ευρώ στα ξενοδοχεία τριών αστεριών, 3 ευρώ στα ξενοδοχεία 4 αστεριών και 4 ευρώ στις μονάδες πέντε αστεριών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v