Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ρεκόρ τιμών στις ΝΟΜΕ εντείνει τις ανησυχίες για κερδοσκοπικά παιχνίδια

Στα €48,84 οι τιμές των προσφορών για τις δημοπρασίες των 400 MWh/h. Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις για κερδοσκοπικές προθέσεις. Ο λόγος στη ΡΑΕ για τους ελέγχους.

Το ρεκόρ τιμών στις ΝΟΜΕ εντείνει τις ανησυχίες για κερδοσκοπικά παιχνίδια

Ξεπέρασαν κάθε όριο οι τιμές της χθεσινής δημοπρασίας των ΝΟΜΕ, φτάνοντας στα 48,84 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι προσφορές που έδωσαν οι παίκτες για τις ποσότητες των 400 MWh/h κυμάνθηκαν σε επίπεδα-ρεκόρ από τότε που ξεκίνησαν οι δημοπρασίες των προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας. Πηγές αναφέρουν ότι δυστυχώς οι ανησυχίες για κινήσεις που προμηνύουν κατάχρηση του εργαλείου, με σκοπό τις εξαγωγές και την κερδοσκοπία, επιβεβαιώνονται.

Με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΛΑΓΗΕ -σημειωτέον δεν φαίνονται τα ονόματα των προμηθευτών-, παράγοντες υποστηρίζουν ότι πέραν των προαναφερόμενων χτυπημάτων, η πλειονότητα των παικτών κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα, στην προσπάθεια να αποσπάσουν ποσότητες, οι οποίες θα τους επιτρέψουν τη διαμόρφωση ανταγωνιστικών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας. Σημειωτέον ότι παρά την υψηλή τιμή των 48,84 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, αυτές υπολείπονται σημαντικά από το μεταβλητό κόστος των συμβατικών μονάδων παραγωγής ρεύματος του λιγνίτη και του φυσικού αερίου. Με αποτέλεσμα, η πρόσβαση στα προϊόντα ΝΟΜΕ να βοηθά τους ιδιώτες στον σχηματισμό πακέτων με χαμηλές τιμές ρεύματος.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί πια στα 36,34 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, οπότε και η αύξηση των τιμών προσφοράς ήταν αναμενόμενη. Όχι όμως σε αυτό το ύψος.

Στη χθεσινή δημοπρασία συμμετείχαν 14 εταιρίες προμήθειας, βιομηχανίες και traders. Από αυτούς οι 12 πήραν τις ποσότητες που ζήτησαν, με τους οκτώ να κλείνουν τα προϊόντα με τιμές στα 48,84 ευρώ. Οι τέσσερις έδωσαν τιμή στα 48,73 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Από κει και πέρα, η αγορά αναμένει τις κινήσεις των traders, δηλαδή αν θα διαθέσουν ποσότητες για εξαγωγές, και φυσικά την παρέμβαση της ΡΑΕ, στην περίπτωση που διαπιστωθεί κατάχρηση των ΝΟΜΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v