Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέλος χρόνου για τις φορολογικές δηλώσεις

Στα 1.250 ευρώ ο μέσος φόρος εισοδήματος για 4 στους 10 φορολογούμενους. Περίπου 150.000 άφησαν για τελευταία στιγμή την υποβολή. Πρόστιμα 100-500 ευρώ για τους εκπρόθεσμους.

Τέλος χρόνου για τις φορολογικές δηλώσεις

Με ένα βαρύ λογαριασμό κλείνει ο Ιούλιος για περίπου 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά, αλλά και για πάνω από 1 εκατ. επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Η ηλεκτρονική αυλαία του Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων πέφτει σήμερα τα μεσάνυχτα και αύριο είναι η τελευταία ημέρα για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος από τους φορολογούμενους που πήραν την κρυάδα βλέποντας το εκκαθαριστικό σημείωμα. Σε σύνολο 6 εκατ. φορολογούμενων που υπέβαλαν δήλωση, οι 4 στους 10 πληρώνουν φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2017, ο οποίος κατά μέσο όρο αγγίζει τα 1.250 ευρώ.

Οσον αφορά στους περίπου 150.000 φορολογούμενους που δεν έχουν πατήσει ακόμα το κουμπί της υποβολής για τη δήλωσή τους, θα πρέπει να σπεύσουν να το πράξουν τις επόμενες ώρες, γιατί τους περιμένει πρόστιμο από 100 έως 500 ευρώ λόγω εκπρόθεσμης υποβολής.

Μαζί με την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, πάνω από 1 εκατ. επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να καταβάλουν μέχρι αύριο το ΦΠΑ για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Αύριο λήγει η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος και για τις επιχειρήσεις.

Η εξαίρεση

Εξαίρεση αποτελούν οι φορολογούμενοι και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές της Αττικής και όσοι ανήκουν στις Δ.Ο.Υ. Παλλήνης και Ελευσίνας, οι οποίοι έχουν προθεσμία μέχρι τις 30 Οκτωβρίου προκειμένου να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις ενώ η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε τρεις μηνιαίες δόσεις -έως 31 Οκτωβρίου, 30 Νοεμβρίου και 31 Δεκεμβρίου.

Ο φορολογικός Γολγοθάς ξεκίνησε για τα νοικοκυριά τα οποία μέχρι και τον Ιανουάριο του 2019 θα είναι κάθε μήνα με το χέρι στην τσέπη, για να εξοφλούν τα ραβασάκια που θα έρχονται το ένα μετά το άλλο. Μετά τη λυπητερή του φόρου εισοδήματος, θα έρθει τον Σεπτέμβριο ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες και στο τέλος του έτους θα πρέπει να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας. Συνολικά τα νοικοκυριά καλούνται να πληρώσουν πάνω από 7 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, από αύριο μέχρι και τον Ιανουάριο του 2019 θα πρέπει να εξοφληθούν:

1. Τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος. Ενσωματώνονται όχι ένας άλλα μέχρι και πέντε διαφορετικοί φόροι: ο φόρος εισοδήματος, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, το τέλος επιτηδεύματος, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και η προκαταβολή φόρου. Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις. Η πρώτη μέχρι αύριο 31 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως τις 30 Νοεμβρίου. Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να σπάσουν σε περισσότερες δόσεις την πληρωμή του φόρου, είτε χρησιμοποιώντας την πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις είτε με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων της εφορίας.

2. Τον ΕΝΦΙΑ, ύψους 3,2 δισ. ευρώ. Ο φόρος των ακινήτων θα υπολογιστεί φέτος με τις νέες αντικειμενικές αξίες και η καμπάνα θα χτυπήσει για σχεδόν 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα για περισσότερους από 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ θα είναι ιδιαίτερα βαρύ, με την πρόσθετη επιβάρυνση να ξεπερνά ακόμη και τα 200 ευρώ. Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2019.

3. Τα τέλη κυκλοφορίας του 2019, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Εως το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρωθούν και τα τέλη κυκλοφορίας, που όπως φαίνεται δεν θα έχουν κάποια αλλαγή σε σχέση με αυτά που πλήρωσαν πέρυσι οι φορολογούμενοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v