Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντόλμαν: Δύο εκθέσεις τον χρόνο για την Ελλάδα

Η Αθήνα έχει πετύχει πολλά αλλά πρέπει να χειριστεί τις «κληρονομιές» της κρίσης, είπε το στέλεχος του ΔΝΤ. Θα γίνουν προσαρμογές μελλοντικά στις εκτιμήσεις για το χρέος, αλλά «θα προτιμούσαμε χαμηλότερους στόχους πλεονασμάτων». Τα μηνύματα για τις μεταρρυθμίσεις και τις τράπεζες.

Ντόλμαν: Δύο εκθέσεις τον χρόνο για την Ελλάδα

Την έκθεση του άρθρου 4 του ΔΝΤ για την Ελλάδα παρουσίασε σήμερα σε τηλεδιάσκεψη ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου Πίτερ Ντόλμαν.

Ο κ. Ντόλμαν ξεκίνησε την παρουσίαση εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στη χώρα, για τις φονικές πυρκαγιές. «Η Ελλάδα αξίζει την πλήρη στήριξή μας», τόνισε.

Η χώρα καταγράφει πολλές επιτυχίες μετά από οκτώ χρόνια προγραμμάτων, τόνισε. Εχουν εξαλειφθεί τα ελλείμματα. Η Ελλάδα έχει κάνει πιο ευέλικτη την αγορά εργασίας και πιο ανταγωνιστικούς τους μισθούς, ενώ έχουν απομακρυνθεί σημαντικοί φραγμοί στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

Παράλληλα, σημείωσε ότι έχει αποκατασταθεί η ανάπτυξη καθώς το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% φέτος και 2,4% το 2019. Η ανεργία έχει υποχωρήσει κοντά στο 20%. Είναι ακόμη σε επίπονα υψηλά επίπεδα αλλά περιμένουμε συνεχιζόμενη πτώση.

Ωστόσο, ανέφερε ο κ. Ντόλμαν, ενώ πολλά έχουν ήδη γίνει, η Ελλάδα έχει ακόμη να αντιμετωπίσει την «κληρονομιά» της κρίσης που συνίσταται σε: 

- Υψηλό χρέος

- Μεγάλο ύψος «κόκκινων δανείων»

- Υψηλά επίπεδα φτώχειας.

Η χώρα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτά τα βάρη, ενώ παραμένει ανταγωνιστική στην ευρωζώνη, δήλωσε.

Το DSA

Το συμπέρασμα του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι το ίδιο, σημείωσε ο κ. Ντόλμαν, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους αποκαθιστούν τη βιωσιμότητα του χρέους μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο, μακροπρόθεσμες παράμετροι παραμένουν αβέβαιες.

Στα συμπεράσματά μας, σημείωσε, υποθέτουμε μέση ετήσια ανάπτυξη 1,8% μακροχρόνια και μέσο πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%.

Το χρέος υποχωρεί στο 150% ως το 2023 και μόλις χαμηλότερα του 140% το 2037. Αμέσως μετά, αρχίζει να αυξάνεται, όπως και οι ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης, οι οποίες μετά το 2037 κινούνται πάνω από το όριο του 20%.

Θα επανεξετάσουμε τη στάση μας 

«Η Ευρώπη έχει δεσμευτεί να επανεξετάσει τα δεδομένα το 2032. Θα πρέπει να είμαστε ταπεινοί με την ικανότητά μας να δούμε στο μέλλον. Θα γίνουν προσαρμογές και στις δικές μας εκτιμήσεις, όταν θα εξετάσουμε και την τακτική πρόσβαση της χώρας στις αγορές», ανέφερε το στέλεχος του ΔΝΤ.

Σημείωσε ότι μαζί με το «μαξιλάρι» ρευστότητας, βελτιώνεται σημαντικά η βιωσιμότητα του χρέους μεσοπρόθεσμα. Το «μαξιλάρι» θα ξεκινήσει από 24 δισ. και θα μειωθεί περίπου στα μισά στα τέλη του 2022. Σε εκείνη τη φάση, θα πρέπει να εξετασθεί η πρόσβαση στις αγορές και τι «μαξιλάρι» θα χρειάζεται τότε.

Η χώρα εισέρχεται σε ένα νέο κεφάλαιο, σημείωσε, επαναλαμβάνοντας ότι χρειάζονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπιστούν τα «απόνερα» της κρίσης, όπως το υψηλό χρέος.

Πώς θα εμπλακούμε στη μεταμνημονιακή εποπτεία

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ντόλμαν σημείωσε ότι το ΔΝΤ θα διατηρήσει την ετήσια έκθεση ελέγχου της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, θα υπάρχει μεταμνημονιακή εποπτεία. Από τη δική μας πλευρά, θα υπάρχουν δύο staff reports ετησίως προς το εκτελεστικό συμβούλιο ενώ θα συνεχιστεί και η στενή συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές. 

Θα συμμετάσχουμε κανονικά στις τέσσερις αξιολογήσεις, απλά θα έχουμε δύο εκθέσεις μεταμνημονιακής εποπτείας στο πλαίσιο του άρθρου 4, είπε, προσθέτοντας ότι είναι κρίσιμη η επόμενη αποστολή το φθινόπωρο, για τον προϋπολογισμό, στην οποία θα διαπιστωθούν και οι προθέσεις της Αθήνας για διατήρηση των μεταρρυθμίσεων.  

Η επόμενη θα είναι κάποια στιγμή το 2019, σημείωσε. 

Οι στόχοι και τα πλεονάσματα 

Πιστεύουμε ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί για την ελληνική οικονομία μπορούν να επιτευχθούν με βάση τις τρέχουσες πολιτικές. Ωστόσο, θα προτιμούσαμε να ήταν χαμηλότεροι. Εχουμε αμφιβολίες ότι μπορούν να επιτευχθούν ταυτόχρονα οι στόχοι πλεονασμάτων και ανάπτυξης, σημείωσε.  

Οι τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν σημαντικό εμπόδιο με τα stress tests, ανέφερε ο κ. Ντόλμαν. Ομως, συμπλήρωσε, «η ικανότητα να παράσχουν νέα δάνεια περιορίζεται από τα υψηλά NPLs. Επιπλέον, τα χαρτοφυλάκιά τους συνεχίζουν να συρρικνώνονται, περιορίζοντας περαιτέρω τον δανεισμό. Χρειάζεται να γίνει ακόμη πολλή δουλειά».

Χαρακτήρισε καλό το νέο πλαίσιο για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, σημειώνοντας ότι οι τράπεζες πρέπει να εργαστούν πιο επιθετικά στο ξεκαθάρισμα των ισολογισμών τους. Επίσης, τόνισε ότι θα πρέπει να αρθούν τα capital controls.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v