Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Plan B με ερωτήματα για την ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης

Προσωρινές λύσεις για το διάστημα 2020-2022 στο τραπέζι. Εξαίρεση από τις κοινοτικές οδηγίες για μονάδες της ΔΕΗ και μεταφορά του «ΗΡΩΝ 1» στο νησί, τα σενάρια. Νέο ραντεβού τη Δευτέρα ανάμεσα σε ΑΔΜΗΕ και EuroAsia Interconnector.

Plan B με ερωτήματα για την ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης

Σχέδιο back up για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Κρήτης το 2020 φέρεται να έχουν επεξεργαστεί το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, χωρίς ωστόσο πτυχές του να είναι σίγουρο ότι μπορούν να υλοποιηθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κι ενώ η ΡΑΕ είναι έτοιμη να ανακοινώσει την ανάθεση της υλοποίησης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης με διπλό καλώδιο ισχύος 700 MW της Κρήτης με την Αττική στον ΑΔΜΗΕ. Εντούτοις θεωρείται δεδομένο ότι το επενδυτικό σχέδιο δεν πρόκειται να υλοποιηθεί μέχρι το 2020, οπότε και οι ντιζελοκίνητες μονάδες της ΔΕΗ θα πρέπει να παύσουν τη λειτουργία τους, λόγω αυστηρών κοινοτικών οδηγιών. Υπενθυμίζεται ότι το έργο, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα είναι έτοιμο το 2022.

Πηγές αναφέρουν ότι το υπουργείο αναμένεται να ζητήσει εξαίρεση ως προς την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τους σταθμούς παραγωγής της Κρήτης μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού με την Αττική. Ωστόσο, είναι αμφίβολο κατά πόσο η Ευρ. Επιτροπή θα δώσει το “ok”.

Η δεύτερη κίνηση που φαίνεται να δρομολογεί η ΡΑΕ είναι να εγκρίνει τη μεταφορά της μικρής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρίας «ΗΡΩΝ», η οποία θα λειτουργεί επίσης με ντίζελ. Βέβαια, η ισχύς της είναι 150 MW, ωστόσο η συμβολή της θα είναι καθοριστική στην επάρκεια εφοδιασμού.

Σημειώνεται ότι από την ισχύ των 813 MW που διαθέτει η Κρήτη, τα 601 MW θα πρέπει να αποσυρθούν.

Επιπλέον, μέχρι το 2020 θα έχει ολοκληρωθεί η μικρή διασύνδεση των 150 με 180 MW της Κρήτης με την Πελοπόννησο. Ουσιαστικά αυτή η πηγή ενέργειας μαζί με εκείνη της «ΗΡΩΝ» θα δίνουν συνολική ισχύ της τάξης των 300 με 380 MW. Και πάλι, δηλαδή, θα υπάρχει πρόβλημα επάρκειας.

Στο μεταξύ, και σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες πρόκειται να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση ανάμεσα στον ΑΔΜΗΕ και την εταιρία EuroAsia Interconnector, προκειμένου να διερευνηθούν τα περιθώρια συμβιβασμού και συνεργασίας για την υλοποίηση του project της μεγάλης διασύνδεσης Ισραήλ - Κύπρου - Κρήτης - Αττικής. Οι συζητήσεις θα γίνουν με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Κομισιόν και των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ελλάδας και της Κύπρου. Οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης μοιάζει απίθανη, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v