Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς βλέπουν οι τραπεζίτες το τέλος του waiver

Τι σημαίνει για τις ελληνικές τράπεζες η ολοκλήρωση του QE. Πόσο επηρεάζει η άρση της εξαίρεσης για τον δανεισμό μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι κινήσεις για καλυμμένες ομολογίες και η αναμονή για την κίνηση του Δημοσίου.

Πώς βλέπουν οι τραπεζίτες το τέλος του waiver

Την επόμενη ημέρα μετά το waiver σκιαγραφούν οι ελληνικές τράπεζες, χαιρετίζοντας από τη μία πλευρά το άνοιγμα στις αγορές και συνειδητοποιώντας από την άλλη, τι μπορεί να σημαίνει αυτό από πλευράς άντλησης κεφαλαίων, αλλά και κόστους, ειδικά όταν ακόμη είμαστε μακριά ως χώρα από την αναβάθμισή μας στο ΒΒΒ από τους ξένους οίκους.

Όπως εξηγούν στο Εuro2day.gr, ανώτατα τραπεζικά στελέχη, το γεγονός ότι δεν προλάβαμε την ένταξη στο πολυσυζητημένο QE της ποσοτικής χαλάρωσης, δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα. Ούτως ή άλλως, η "φυσική" λήξη του QE που θα επηρεάσει ως ένα βαθμό την Ευρώπη, δεν έχει καμία επίπτωση στην Ελλάδα από τη στιγμή που δεν μετείχε σε αυτό. Προφανώς και ήταν ένας στόχος, μία προοπτική, που θα διευκόλυνε μια άνετη, φθηνή χρηματοδότηση. Γιατί όμως δεν μας επηρεάζει;

Απαντώντας στο ερώτημα αυτό παράγοντες με γνώσεις των αγορών, εξηγούν ότι η επίδραση στη ρευστότητα των τραπεζών από την απώλεια του waiver είναι πλέον μικρή καθώς τα repos υποκατέστησαν την ΕΚΤ με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Άλλωστε, οι αγορές έχουν ισχυρή δυναμική και αναξιοποίητη ρευστότητα με μικρή έκθεση στην Ελλάδα, άρα τα περιθώρια που υπάρχουν είναι μεγάλα.

Οι αγορές έχουν τιμολογήσει τον ελληνικό κίνδυνο διατηρώντας θετικές προσδοκίες ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη του waiver. Ωστόσο- όπως διευκρινίζουν τραπεζικοί παράγοντες - η Ελλάδα δεν έχει καρπωθεί πλήρως την πρόοδο που έχει συντελεστεί έως τώρα. Υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης στις τιμές των ομολόγων όσο η χώρα δεν εκτροχιάζεται από τη δημοσιονομική τροχιά που έχουν υποδείξει οι θεσμοί για τα επόμενα 3 έτη έως ότου η οικονομία αποκτήσει ρυθμό ανάπτυξης.

Από πλευράς εκδόσεων τίτλων, αναμένεται έκδοση μεσοπρόθεσμου ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου όταν κριθεί ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την Ελλάδα. Λογικά θα τύχει σημαντικής ζήτησης από διεθνείς επενδυτές. Αργεί όμως πολύ η αναβάθμιση της χώρας σε επενδυτική κλίμακα (άνω του ΒΒΒ) που θα σήμαινε την είσοδο σε μια τεράστια δεξαμενή επενδυτών με φτηνά κεφάλαια.

«Αν δεν επιτευχθεί τα επόμενα 2 χρόνια, πράγμα πολύ αμφίβολο, σίγουρα θα στερέψει το ενδιαφέρον των υφιστάμενων επενδυτών με αποτέλεσμα ο μετασχηματισμός του χρέους από διακρατικό σε ιδιωτικό να είναι αδύνατος» επισημαίνει τραπεζική πηγή, διευκρινίζοντας ότι «οι τράπεζες έχουν δυνατότητα έκδοσης νέων καλυμμένων ομολογιών, με την αίρεση ότι σε διαστήματα πέραν των 3 ετών στοιχίζουν ακόμα αρκετά σε τόκους».

Από πλευράς διαδικασίας, το μήνυμα ήταν σαφές: χωρίς waiver δεν υπάρχει QE. H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είναι ένας οργανισμός που στηρίζεται σε κανόνες και αρχές , και το απέδειξε για μια ακόμα φορά με τη μη διατήρηση του waiver. Απλά έπραξε ο,τι υπαγορεύεται από το πλαίσιο των μηχανισμών της.

«Η «δουλειά» της ΕΚΤ τελείωσε για την Ελλάδα και τις τράπεζες , μόλις ανέλαβαν έργο οι αγορές. Δεν επιθυμεί να παρεμβαίνει στην εύρυθμη και αυτόνομη λειτουργία των αγορών» σχολίασε χαρακτηριστικά στο Εuro2day.gr γνωστός treasurer.

Το τέλος του ELA

Η εξάρτηση από τον ELA φθίνει με γοργούς ρυθμούς καθώς παράλληλα συνεχίζεται και η αύξηση των καταθέσεων. Εκτιμάται οτι το σύστημα θα έχει απαλλαγεί πλήρως μέσα στους επόμενους έξι μήνες, ίσως και πριν το τέλος του έτους. Ενδεχόμενη αποπληρωμή του ELA θα απελευθερώσει τις δυνάμεις του τραπεζικού συστήματος από την τελευταία μεγάλη υποχρέωση αναδιάρθρωσης του ισολογισμού τους προς όφελος της οικονομίας.

«Παρόλα αυτά μην αναμένουμε σημαντική πιστωτική επέκταση πριν το 2020. Η κερδοφορία τους στο μεταξύ θα υποφέρει …» όπως επισημαίνουν οι Ελληνες τραπεζίτες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v