Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εργασιακά: Οι νέες υποχρεώσεις εργοδοτών και το σαφάρι ελέγχων

Πρόστιμα-φωτιά και μπαράζ ελέγχων από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Ποιες είναι οι νέες υποχρεώσεις των εργοδοτών. Τι αλλάζει στο έντυπο Ε8 και πως θα αποστέλλεται μέσω sms. Εκπαιδεύονται νέοι επιθεωρητές εργασίας.

Εργασιακά: Οι νέες υποχρεώσεις εργοδοτών και το σαφάρι ελέγχων

Σαφάρι ελέγχων ειδικά στις τουριστικές περιοχές διενεργεί αυτό το διάστημα το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) με τους ειδικούς να κρούουν των κώδωνα του κινδύνου στους εργοδότες, καθώς από τις αρχές του προηγούμενου μήνα ισχύουν και οι νέες υποχρεώσεις τους για την υποχρεωτική, εκ των προτέρων ηλεκτρονική δήλωση της υπερωριακής απασχόλησης ή της υπερεργασίας.

Μάλιστα, η μεταβατική περίοδος θα ισχύσει μέχρι τις 31/8/2018. Διάστημα, κατά το οποίο θα είναι δυνατή η δήλωση υπερωριών και με τον παλιό τρόπο, δηλαδή μέσω του Ειδικού Βιβλίου Υπερωριών. Προσοχή όμως, το υφιστάμενο έντυπο Ε8 «Γνωστοποίηση πραγματοποιηθείσας υπερωριακής απασχόλησης» καταργείται από τις 16 Σεπτεμβρίου του 2018 και θα ισχύει πλέον μόνο το νέο έντυπο Ε8 «Αναγγελία Υπερεργασίας ή Νόμιμης Υπερωριακής Απασχόλησης».

Βάσει του σχεδιασμού, η υποβολή του εντύπου θα μπορεί να γίνεται και με γραπτό μήνυμα (SMS) προς τον αριθμό 54001 με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

i) θα πρέπει για τον απασχολούμενο, για τον οποίο πρόκειται να υποβληθεί SMS, να έχει υποβληθεί στο παρελθόν τουλάχιστον ένα νέο-Ε8 με κάποιον από τους υπόλοιπους τρόπους υποβολής,

ii) θα πρέπει επίσης, να έχει καταχωρηθεί στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και να είναι σε ισχύ ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου από το μενού [Αριθμοί Κινητών Τηλεφώνων] και

iii) θα πρέπει ο εργαζόμενος να είναι στην τρέχουσα κατάσταση (μενού [Μητρώα] - [Στοιχεία Προσωπικού] και επιλογή πεδίου [Τρέχουσα Κατάσταση]).

Το γραπτό μήνυμα θα αποτελείται από τον κωδικό για το είδος του μηνύματος, τον ΑΦΜ του εργοδότη, τον ΑΦΜ του εργαζόμενου και έναν αριθμό οκτώ ψηφίων, μέσω του οποίου θα δηλώνεται η ώρα έναρξης και η ώρα λήξης, με τον περιορισμό ότι η έναρξη και η λήξη τοποθετούνται χρονικά εντός 24 ωρών από τη στιγμή της υποβολής. Το σύνολο των υπολοίπων πεδίων θα συμπληρώνονται αυτόματα από τα στοιχεία της αμέσως προηγούμενης υποβολής.

Να σημειωθεί ότι, ήδη, το ΣΕΠΕ επέβαλε συνολικά πρόστιμα φωτιά που ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ μετά από στοχευμένους ελέγχους σε τουριστικούς προορισμούς και νησιά. Αναλυτικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, Επιθεωρητές και Ειδικοί Επιθεωρητές του ΣΕΠΕ πραγματοποίησαν για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο συνολικά 2.319 ελέγχους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. Επιβλήθηκαν 525 πρόστιμα συνολικού ύψους 2.282.312,61 ευρώ, ενώ σε άλλες 86 περιπτώσεις η διαδικασία επιβολής κυρώσεων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Παράλληλα, την Κυριακή 15 Ιουλίου 2018, ημέρα λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων του ΣΕΠΕ διενήργησαν πανελλαδικά 510 ελέγχους, επιβάλλοντας 47 πρόστιμα για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, συνολικού ύψους 139.848,93 ευρώ.

Μάλιστα, το επιχειρησιακό σχέδιο του ΣΕΠΕ προβλέπει τη συνέχιση των ελέγχων καθ’ όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Μάλιστα, από την 1η Ιουλίου και ως τις 15 Σεπτεμβρίου βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα στοχευμένων ελέγχων στην περιφέρεια Κρήτης με τη συμμετοχή του ΣΕΠΕ, των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, της Οικονομικής Αστυνομίας και του ΣΔΟΕ, ακολουθώντας τη μεθοδολογία και τις καλές πρακτικές του πιλοτικού προγράμματος που εφαρμόστηκε πέρυσι στην Αττική.

Παράλληλα, με πρόσφατη απόφαση που υπέγραψε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, κινούνται οι διαδικασίες για την εκπαίδευση νέων Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων. Σύμφωνα με την απόφαση, το πρόγραμμα εκπαίδευσης περιλαμβάνει δύο φάσεις. Κατά την θεωρητική εκπαίδευση οι εκπαιδευόμενοι θα διδαχθούν γενικά και εξειδικευμένα θέματα, τα οποία αφορούν τη συνολική θεώρηση της γενικής και ειδικής προστατευτικής εργατικής νομοθεσίας, τον έλεγχο τήρησης της εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας, τον έλεγχο ανασφάλιστης εργασίας, τη συμφιλιωτική διαδικασία καθώς και την πληροφόρηση κι ενημέρωση εργαζομένων και εργοδοτών.

Κατά τη διάρκεια της πρακτικής εκπαίδευσης οι εκπαιδευόμενοι θα παρακολουθήσουν τη λειτουργία των υπηρεσιών του ΣΕΠΕ και θα συμμετέχουν ενεργά σε αυτή, με στόχο την απόκτηση ικανών πρακτικών γνώσεων, εμπειριών, ικανοτήτων και δεξιοτήτων, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καθηκόντων τους, ως Επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων.

Οι συμμετέχοντες που θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα και θα περάσουν επιτυχώς τις γραπτές εξετάσεις θα μπορούν να ασκούν τα καθήκοντα Επιθεωρητή Εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v