Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τίτλοι τέλους για το waiver από την ΕΚΤ

Τέλος στην εξαίρεση που επέτρεπε στην κεντρική τράπεζα να δέχεται ελληνικά ομόλογα από την 20η Αυγούστου οπότε λήγει το πρόγραμμα προσαρμογής. Περιορισμένες οι επιπτώσεις της απόφασης λένε τραπεζίτες. Τα repos είναι το «αντίδοτο».

Τίτλοι τέλους για το waiver από την ΕΚΤ

Τέλος και επίσημα έβαλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο waiver που επέτρεπε στο ευρωσύστημα να χρησιμοποιεί τα ελληνικά ομόλογα για δανεισμό. Η απόφαση θα ισχύσει από 21 Αυγούστου.

Οπως αναφέρεται δεδομένης της λήξης του προγράμματος διάσωσης «το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε ότι από τις 21 Αυγούστου 2018 θα πρέπει στα εμπορεύσιμα χρεόγραφα που εκδίδει ή εγγυάται πλήρως η Ελληνική Δημοκρατία να εφαρμόζονται τα ενιαία κριτήρια και τα ελάχιστα όρια πιστοληπτικής διαβάθμισης του Ευρωσυστήματος και ότι τα εν λόγω χρεόγραφα θα υπόκεινται στις ενιαίες περικοπές αποτίμησης που καθορίζονται στην κατευθυντήρια γραμμή (ΕΕ) 2016/65 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Η κίνηση ήταν αναμενόμενη (άλλωστε την είχε προαναγγείλει ο Μάριο Ντράγκι) και τραπεζίτες εκτιμούν ότι οι άμεσες συνέπειες θα είναι περιορισμένες στο μέτωπο της ρευστότητας. Κι αυτό διότι η ρευστότητα που έχει αντλήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τους εν λόγω τίτλους ανέρχεται μόλις σε 3,5 δισ. ευρώ.

Τραπεζικές πηγές υπογραμμίζουν ότι τα ενέχυρα που θα επιστρέψουν στις τράπεζες μπορούν δυνητικά να τοποθετηθούν στην αγορά repos και η ρευστότητα που θα μπορούσε να αντληθεί αναμένεται να είναι μεγαλύτερη καθώς η ΕΚΤ έκανε τους έκανε αποδεκτούς με υψηλό haircut.

Ωστόσο, το πρόβλημα που μπορεί να ανακύψει συνδέεται με την βραδεία αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τους ξένους οίκους αξιολόγησης, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και κατ` επέκταση τις τράπεζες.

«Δεν παρατηρείται σπουδή αναβάθμισης από τους ξένους οίκους κι αυτό στερεί από το δημόσιο την έξοδο στις αγορές και από τις τράπεζες την έκδοση ομολόγων με στόχο την άντληση υψηλής και φθηνής ρευστότητας», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας.

* Δείτε όλη την απόφαση στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v