Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ασφαλιστική αγορά μετά… την Μάντρα και το Μάτι

Μετά τις φετινές ζημιές από πλημμύρες και πυρκαγιές, οι ασφαλιστικές εταιρείες επαναφέρουν την πρόταση για υποχρεωτική κάλυψη έναντι φυσικών καταστροφών, επισημαίνοντας παράλληλα και το χαμηλό ποσοστό των ασφαλισμένων κατοικιών.

Η ασφαλιστική αγορά μετά… την Μάντρα και το Μάτι

«Η ασφάλιση της εξοχικής κατοικίας ιδιαίτερα κατά την περίοδο των καλοκαιρινών μηνών θα έπρεπε να είναι το πρώτο και κύριο μέλημα των ιδιοκτητών, καθώς το φαινόμενο της καταστροφής των δασών από τη φωτιά τείνει να γίνει θεσμός.

Στατιστικά, μόνο το 18% των κατοικιών είναι ασφαλισμένο, είτε αναφερόμαστε σε κύριες, είτε σε εξοχικές κατοικίες. Το ποσοστό αυτό ίσως να ήταν ακόμη μικρότερο αν σκεφτεί κανείς ότι συμπεριλαμβάνει και τις κατοικίες που οι ιδιοκτήτες τους τις έχουν αγοράσει με δάνειο από την τράπεζα και είναι υποχρεωμένοι να τις ασφαλίσουν.

Δυστυχώς στην Ελλάδα, παρόλο που το καλοκαίρι καίγονται δασικές περιοχές και σπίτια, το φθινόπωρο κινδυνεύουν ή και καταστρέφονται κατοικίες από τις πλημμύρες και όλο το χρόνο εκδηλώνονται σεισμοί που επηρεάζουν ολόκληρες κατοικημένες περιοχές, δεν υπάρχει ασφαλιστική συνείδηση, όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Τα σχετικά αποσπάσματα προέρχονται από άρθρο της διευθύντριας Γενικών Κλάδων της Ευρωπαϊκής Πίστης κα Εύας Λαμπρινούδη, το οποίο είχε γραφτεί και δημοσιευθεί στο τριμηνιαίο περιοδικό του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ), λίγες εβδομάδες πριν τη φετινή καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική…

Άλλωστε, γνωστές είναι οι θέσεις της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) γύρω από το ζήτημα της υποχρεωτικής κάλυψης των κατοικιών από φυσικές καταστροφές, προκειμένου έναντι ενός χαμηλού ασφαλίστρου οι πολίτες να μπορούν να ανακτήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία χωρίς να «κρέμονται» από την εκάστοτε (περιορισμένη) στήριξη του κρατικού προϋπολογισμού.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην προσεχή ετήσια διεθνή συνάντηση ασφαλιστών και αντασφαλιστών που διοργανώνει η ΕΑΕΕ τον προσεχή Σεπτέμβριο, ξεχωρίζει το θέμα «Σχέδιο ασφάλισης σεισμών: Η πρόταση της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς», με σημαντικούς ομιλητές από το εξωτερικό.

Βέβαια, η σχετική κινητικότητα δεν σχετίζεται με τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές στο Μάτι και στη Μάντρα, καθώς ο η Ένωση είχε διαμηνύσει από την αρχή του 2018 τους φετινούς της στόχους, στους οποίους συγκαταλεγόταν και η «συζήτηση με όλους τους θεσμικούς φορείς και προώθηση των θέσεων της ΕΑΕΕ για τη σύνταξη, την υγεία, και τις φυσικές καταστροφές».

Οι ασφαλιστικές εταιρείες μετά την πυρκαγιά στο Μάτι προχώρησαν σε κάποιες δωρεές-ενισχύσεις προς τους πυρόπληκτους και παράλληλα έθεσαν προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των πελατών τους, αποφεύγοντας μέχρι τώρα άλλη αναφορά που θα μπορούσε να εκληφθεί ως «κίνηση marketing».

Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις εκτιμάται πως έχουν ευαισθητοποιήσει περισσότερο την κοινή γνώμη. «Οι κυβερνώντες αντιλαμβάνονται ολοένα και περισσότερο την ανάγκη της υποχρεωτικής ασφαλιστικής κάλυψης έναντι φυσικών καταστροφών, ωστόσο θεωρώ πως βρισκόμαστε ακόμη μακριά από μια τέτοια απόφαση. Φοβούνται πως κάτι τέτοιο θα θεωρηθεί από πολλούς συμπολίτες μας ως ένα επιπλέον χαράτσι στα ακίνητα, αυξάνοντας την ήδη υπέρογκη φορολογία που τα επιβαρύνει. Και πόσο μάλλον, όταν μέχρι το Σεπτέμβριο του 2019 -δηλαδή μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο- αναμένεται η διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών.

Από την άλλη πλευρά, θεωρώ πιθανό πως θα αυξηθεί ως ένα βαθμό η ασφαλιστική συνείδηση των πολιτών, αρκετοί εκ των οποίων θα ερευνήσουν το ενδεχόμενο κάλυψης της κατοικίας τους. Αν το πράξουν, τότε θα διαπιστώσουν πως υπάρχουν προσιτές οικονομικές λύσεις», δηλώνει στο Euro2day.gr παράγοντας της εγχώριας αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v