Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BBG: «Κλειδί» για τη μεταμνημονιακή εποχή οι ιδιωτικοποιήσεις

Καθώς η Ελλάδα βγήκε από το τρίτο και τελευταίο της πρόγραμμα διάσωσης, η συζήτηση περί αποκρατικοποιήσεων/ιδιωτικοποιήσεων δεν αποτελεί πλέον ταμπού και η χώρα υπόσχεται να ολοκληρώσει όλα τα προτεινόμενα projects, γράφει το Bloomberg.

BBG: «Κλειδί» για τη μεταμνημονιακή εποχή οι ιδιωτικοποιήσεις

Όταν οι οικονομολόγοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπαν στους δημοσιογράφους το 2011 πως ανέμεναν η Ελλάδα να αντλήσει έως και 50 δισ. ευρώ από την πώληση περιουσιακών στοιχείων μέχρι το 2015, η κατακραυγή στην Ελλάδα ήταν τόσο έντονη που τα κλιμάκια της τρόικας δεν πραγματοποίησαν ποτέ ξανά συνέντευξη Τύπου στη χώρα.

Τώρα, με την Ελλάδα να έχει βγει από το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα διάσωσής της, οι συζητήσεις περί πώλησης περιουσιακών στοιχείων δεν αποτελούν πλέον ταμπού, και η χώρα υπόσχεται να ολοκληρώσει όλα τα προτεινόμενα projects ιδιωτικοποιήσεών της, γράφει το Bloomberg.

Όπως αναφέρει, η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που κάποτε χαρακτηρίζονταν από την χρονοτριβή της στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, τώρα ενδιαφέρεται να «εντείνει την προσπάθεια ιδιωτικοποιήσεων», είπε στις 10 Αυγούστου ο πρόεδρος του Enterprise Greece, Γρηγόρης Στεργιούλης.

Αν και η προθυμία να προχωρήσουν οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων είναι ενθαρρυντική, ωστόσο το «ιστορικό» της κυβέρνησης μπορεί να δικαιολογήσει τον σκεπτικισμό ορισμένων επενδυτών. Η Ελλάδα ποτέ δεν πλησίασε τον στόχο των 50 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς τα έσοδα από 38 πωλήσεις από το 2011 μέχρι το 2017 ανήλθαν σε μόλις 4,7 δισ. ευρώ σε μετρητά, με επιπλέον 7,8 δισ. ευρώ σε συνολικές προσφορές, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Ακόμα χειρότερα, ορισμένα projects που βρίσκονται στο πρόγραμμα χαρακτηρίζονται ως «τα πιο δύσκολα». Ωστόσο, με βάση τις πιο περιορισμένες προσδοκίες, η Ελλάδα μπορεί να αξιώσει κάποια επιτυχία στην πώληση περιουσιακών στοιχείων φέτος και η κυβέρνηση επιδιώκει να συγκεντρώσει έσοδα 2,7 δισ. ευρώ το 2018, με ορισμένα μεγάλα projects να δείχνουν πως βαίνουν προς ολοκλήρωση, γράφει το Bloomberg.

Οι ιδιωτικοποιήσεις αυτές περιλαμβάνουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, τη ΔΕΠΑ, τη ΔΕΗ και την επένδυση στο Ελληνικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v