Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το κρίσιμο προαπαιτούμενο για να σωθούν οι συντάξεις

Πώς αντιδρούν οι Βρυξέλλες στις συζητήσεις των κυβερνητικών στελεχών για το ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων. Ο ρόλος της Κομισιόν, του Eurogroup και της... Γερμανίας. Οι κρίσιμες ημερομηνίες. Σιγή ιχθύος από τον Ε. Τσακαλώτο.

Το κρίσιμο προαπαιτούμενο για να σωθούν οι συντάξεις

Ακούγοντας τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μετά την έξοδο από το Μνημόνιο, δημιουργείται λίγο πολύ η εντύπωση ότι η μη περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου είναι δεδομένη.

Δεν είναι αυτή η εικόνα που μεταφέρουν ευρωπαϊκές πηγές, χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση για το θέμα «πρόωρη». Δεν αποκλείουν τελικά να υπάρξει αναβολή του μέτρου των συντάξεων, αλλά επισημαίνουν πως καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί πριν ξεκαθαρίσει η εικόνα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Επισημαίνουν παράλληλα με νόημα, πως παρ’ ότι ο ρόλος της Κομισιόν στην άσκηση της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας είναι αναβαθμισμένος σε σχέση με την εποχή της τρόικας, τον τελικό λόγο θα έχει το Eurogroup. Εκεί, θυμίζουν, τον Ιούλιο η Γερμανία ήταν αυτή η οποία προκάλεσε καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης για τα 28 εκατ. ευρώ του ΦΠΑ στα νησιά…

Συζητήσεις, για το θέμα σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη υπάρξει. Θα εντατικοποιηθούν με την κάθοδο των επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της πρώτης μεταμνημονιακής παρακολούθησης στις 10 Σεπτεμβρίου όταν το οικονομικό επιτελείο θα έχει μπει στην τελική ευθεία για την κατάρτιση του προσχεδίου προϋπολογισμού του επομένου έτους, με τα βλέμμα και στην επικείμενη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s στις 21 του ίδιου μήνα.

Κρίσιμες ημερομηνίες θεωρούνται η 7η Οκτώβρη όταν θα συνεδριάσει το Eurogroup και η 15η Οκτώβρη καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή του ελληνικού προϋπολογισμού –όπως και των υπολοίπων κρατών μελών- στην Κομισιόν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Ο Οκτώβριος φωτογραφίζεται από αρμόδιες πηγές ως μήνας των τελικών αποφάσεων.

Επί του παρόντος, στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό οι υποσχέσεις, αναστολής ή ακύρωσης του μέτρου κυριαρχούν στις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να προχωρά σε προσεκτικές διατυπώσεις.

Χθες με δηλώσεις του στην ΕΡΤ χαρακτήρισε «αντικειμενικά, μη αναγκαία τα μέτρα μείωσης των συντάξεων και του αφορολογήτου» με το σκεπτικό ότι και χωρίς την ενεργοποίησή τους ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί. Απέφυγε όμως να προδιαγράψει τις τελικές αποφάσεις λέγοντας πως «από εκεί και πέρα, το τι θα γίνει ή δεν θα γίνει νομίζω ότι είναι ένα ζήτημα που αφορά το οικονομικό επιτελείο, την κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό και πάρα πολύ σύντομα θα έχετε την απάντηση που θέλετε».

Σε άλλο μήκος κύματος ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης εμφανίστηκε δεν απέκλεισε ακόμα και μονομερείς ενέργειες δηλώνοντας μεταξύ άλλων (στο ΘΕΜΑ FM) :«Είμαστε σε μία μάχη με τους δανειστές, δεν είμαστε απλώς τα καλά παιδιά που εφαρμόζουν τα συμφωνηθέντα» .

Ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή προειδοποίησε πάντως (μέσω του Real FM) ότι «δεν πρέπει αυτό να γίνει μονομερώς γιατί θα δώσει μια λάθος εικόνα στο διεθνές ακροατήριο» .

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών και πολύ περισσότερο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποφεύγουν κάθε σχετική δήλωση. Από την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένονται αλλεπάλληλες συσκέψεις ώστε στη βάση και των εισηγήσεων του υπουργικού συμβουλίου να υποβληθεί στον Πρωθυπουργό δέσμη προτάσεων για τα μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης της τριετίας 2019-21.

Η έκθεση αυτή επρόκειτο να παραδοθεί τον Ιούλιο, όμως οι σχεδιασμοί ακυρώθηκαν μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v