Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mε τον CEO της βελγικής Elia συναντήθηκε η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο CEO της βελγικής εταιρίας δήλωσε ότι θεωρεί δεδομένο τον έλεγχο από τον ΑΔΜΗΕ της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής μόλις αυτή ολοκληρωθεί. Τι διαμήνυσε η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ.

Mε τον CEO της βελγικής Elia συναντήθηκε η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ

Με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Elia (της εταιρείας που διαχειρίζεται το Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας του Βελγίου) Chris Peeters συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ στο πλαίσιο του κύκλου επαφών που πραγματοποιεί για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, σύμφωνα με πηγές από τον ΑΔΜΗΕ.

Από πλευράς διοίκησης  ΑΔΜΗΕ διαμηνύθηκε ότι ο μόνος τρόπος για την επιτάχυνση του κρίσιμου αυτού έργου είναι η συνεργασία με αξιόπιστους Ευρωπαίους Διαχειριστές Συστήματος και ότι ο Διαχειριστής βρίσκεται σε αναμονή της απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την ανάθεση του έργου τις επόμενες ημέρες.  Ο ΑΔΜΗΕ υποστηρίζει ότι πρέπει να είναι ο φορέας προώθησης του έργου Κρήτης-Αττικής και να κατέχει πλειοψηφικό ποσοστό στο όχημα ειδικού σκοπού που θα αναλάβει την υλοποίηση του project.

Ο κ. Peeters από την πλευρά του διευκρίνισε ότι εφόσον δεν έχει επιτευχθεί ακόμα συμφωνία μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του Euroasia Interconnector, δεν προχωρά η διαδικασία επιμελούς ελέγχου (due diligence) στον Εuroasia Interconnector. Κάτι που αποτελεί προφανώς  προαπαιτούμενο για να διερευνήσει η Elia την πιθανότητα μετοχικής συμμετοχής της στην κυπριακών συμφερόντων εταιρεία, που είναι ο φορέας προώθησης του Εργου Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της  βελγικής εταιρίας δήλωσε, επίσης, ότι θεωρεί δεδομένο τον έλεγχο από τον ΑΔΜΗΕ της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής μόλις αυτή ολοκληρωθεί, στο μέτρο που αποτελεί κομβικό μέρος του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι εάν υπήρχε αντίστοιχη διακρατική ηλεκτρική διασύνδεση PCI, τμήμα της οποίας αφορούσε μόνο στο Σύστημα Μεταφοράς του Βελγίου, ο έλεγχος του εθνικού σκέλους της από την Elia θα ήταν αδιαπραγμάτευτος.

Ο κ. Peeters υπογράμμισε τέλος ότι με δεδομένο ότι αποτελεί στρατηγική της Elia να συμμετέχει σε έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων επί ευρωπαϊκού εδάφους, ενδιαφέρεται επί της αρχής να συμπράξει με τον ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής και ότι η εταιρεία θα καθορίσει τα επόμενα βήματά της σε συνάρτηση με τις αποφάσεις της ΡΑΕ, τονίζουν οι πηγές από τον ΑΔΜΗΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v