Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εταιρεία «ειδικού σκοπού» για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

Η ΡΑΕ αποφάσισε να ξεμπλοκάρει το έργο του μεγάλου καλωδίου Κρήτης με Αττική. Πώς θα διαμορφωθεί και θα εξελιχθεί το μετοχικό σχήμα της εταιρίας ειδικού σκοπού. Ο ρόλος του Βέλγου διαχειριστή Elia και η συμμετοχή του Euroasia Interconnector.

Εταιρεία «ειδικού σκοπού» για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

Εντολή στον ΑΔΜΗΕ να συστήσει άμεσα θυγατρική εταιρία ειδικού σκοπού για την έναρξη της υλοποίησης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική έδωσε χθες το βράδυ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΡΑΕ στη διάρκεια της συνεδρίασης της ολομέλειάς της, έλαβε την απόφαση και ενημέρωσε σχετικώς τον Διαχειριστή, ώστε να ιδρύσει εταιρία την οποία θα ελέγχει σε πρώτη φάση κατά 100%, ώστε μέχρι να καταλήξουν, ως το τέλος του χρόνου, οι διεργασίες της Ευρ. Επιτροπής, να έχει καλύψει σημαντική απόσταση στην εκτέλεση του έργου.

Πηγές αναφέρουν ότι η Αρχή έκρινε ως «φλέγον» το ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας της Κρήτης, αφού ως γνωστόν από το 2020 θα πρέπει να αποσυρθούν, βάσει κοινοτικών οδηγιών, παλιές και ρυπογόνες μονάδες παραγωγής της ΔΕΗ, συνολικής ισχύος 601 MW σε σύνολο 813 MW.

Με δεδομένο το ότι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγει και η Ευρ. Επιτροπή για τη συμμετοχή της κυπριακών συμφερόντων εταιρίας Euroasia Interconnector στο έργο κοινού ενδιαφέροντος (PCI) καθώς και άλλων Ευρωπαίων Διαχειριστών τραβούν… σε μάκρος, η ΡΑΕ έλαβε την προαναφερόμενη απόφαση. Σημειωτέον ότι βάσει του μνημονίου συνεργασίας που έχουν υπογράψει η ΡΑΕ και η αντίστοιχη Αρχή της Κύπρου, η Euroasia Interconnector έχει το δικαίωμα να μπει στο έργο με μετοχική συμμετοχή στην εταιρία ειδικού σκοπού σε ποσοστό έως και 39%.

Στη συνέχεια, και αφού ο ΑΔΜΗΕ συστήσει την εταιρία ειδικού σκοπού, κι αφού, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τη δυνατότητα εισόδου του Βέλγου Διαχειριστή στη Euroasia Interconnector, θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για συμμετοχή στην εταιρεία ειδικού σκοπού. Σε αυτή, σημειωτέον, ο ΑΔΜΗΕ θα έχει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών.

Με την απόφαση της ΡΑΕ, η οποία επίσημα αναμένεται να δημοσιευτεί στις επόμενες δύο με τρεις ημέρες, δίνει το έναυσμα για την υλοποίηση μίας μεγάλης επένδυσης ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Το διπλό καλώδιο ισχύος 700 MW θα έχει ως στόχο τόσο την ασφαλή ηλεκτροδότηση του νησιού όσο και την πραγματοποίηση επενδύσεων ΑΠΕ. Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2022.

Στο μεσοδιάστημα, το 2020 θα είναι έτοιμη η «μικρή διασύνδεση» ισχύος 150 MW της Κρήτης με την Πελοπόννησο, ενώ ταυτόχρονα θα επιδιωχθεί και η σταδιακή απόσυρση των παλιών μονάδων της Κρήτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v