Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο τραπέζι η επέκταση των συμβάσεων για ξενοδοχοϋπάλληλους-μεταλλωρύχους

Στη σημερινή συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ), αναμένεται να εξεταστούν οι συμβάσεις που αφορούν τους όρους εργασίας και τις αμοιβές των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των μεταλλωρύχων. Οι θέσεις του ΣΕΤΕ.

Στο τραπέζι η επέκταση των συμβάσεων για ξενοδοχοϋπάλληλους-μεταλλωρύχους

Υποχρεωτικοί για το σύνολο των περίπου 75.000 εργαζόμενων στους κλάδους των τραπεζών, των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, των γραφείων ταξιδίων και των πρακτορειακών επιχειρήσεων όλης της χώρας, είναι από την περασμένη Δευτέρα οι όροι εργασίας και αμοιβής που προβλέπονται στις σχετικές κλαδικές συμβάσεις.

Σήμερα, σε νέα συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ), αναμένεται να εξεταστούν οι συμβάσεις που αφορούν τους όρους εργασίας και τις αμοιβές των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των μεταλλωρύχων.

Σε σχόλιό του σχετικά με την πιθανή επέκταση της κλαδικής σύμβασης στα ξενοδοχεία, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος επισημαίνει ότι ο τουρισμός στήριξε τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων έμπρακτα και όχι στα λόγια, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, με περίπου 140.000 εργαζόμενους στα ξενοδοχεία όλης της χώρας, υπέγραψε τέσσερις κλαδικές συμβάσεις από το 2012 έως το 2018.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της επέκτασης των συμβάσεων, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου, υπό την προϋπόθεση ότι η επέκταση δεν πρέπει να διαλαμβάνει ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις και όσες προκύπτουν από διαιτητικές αποφάσεις που προκλήθηκαν από μονομερή προσφυγή. Αναφερόμενος ειδικά στον τουρισμό, ο οποίος αποτελείται από πολλών ειδών επιχειρήσεις, διαφόρων μεγεθών και σε περιοχές που αντικειμενικά είναι διαφόρων ταχυτήτων, ο κ. Ρέτσος υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρχει σαφής πρόβλεψη απόκλισης επιχείρησης από την εφαρμογή της ΣΣΕ, με κριτήρια που θα συμφωνηθούν μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.

Να σημειωθεί ότι μετά τον έλεγχο που διενήργησε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) ως προς το αν οι εργοδοτικοί φορείς που τις υπογράφουν εκπροσωπούν το 51% του κλάδου, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου υπέγραψε τις απαιτούμενες υπουργικές αποφάσεις για την επέκταση των πρώτων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων σε μεταμνημονιακό χρόνο. Εκτιμάται ότι οι ωφελούμενοι εργαζόμενοι, αυτοί δηλαδή που δεν καλύπτονταν από τους όρους τις ισχύουσας σύμβασης, είναι περίπου 15.000 με 17.500 άτομα, που θα πρέπει να δουν αυξήσεις στους μισθούς τους ή βελτίωση στους όρους εργασίας.

Αναλυτικά, όπως επισημαίνει και το υπουργείο Εργασίας, οι συγκεκριμένες κλαδικές συμβάσεις καλύπτουν συνολικά 75.000 εργαζόμενους. Για αρκετές χιλιάδες από αυτούς, η επέκταση οδηγεί σε αυξήσεις μισθών, όπως για παράδειγμα η κλαδική των εργαζομένων στα γραφεία ταξιδίων και τουρισμού, που προβλέπει βασικούς μισθούς από 800 έως και 1.400 ευρώ, ανάλογα με την προϋπηρεσία, επίδομα γάμου, επίδομα τέκνων, επιστημονικό επίδομα και πολυετούς υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στον κλάδο, μέχρι πρότινος η σύμβαση ήταν υποχρεωτική μόνο για το 65%-70% των επιχειρήσεων του κλάδου, στον οποίο εργάζονται 18.000 με 20.000 υπάλληλοι. Το υπόλοιπο 30%-35% αμείβονται με τον κατώτατο των 586 ευρώ ή με μισθούς που είχαν μειωθεί εντός της 8ετούς μνημονιακής περιόδου έως και κατά 30%.

Σύμφωνα μάλιστα με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, η επέκταση των τεσσάρων κλαδικών συμβάσεων «δείχνει ότι η έξοδος από το μνημόνιο δεν είναι μία θεωρητική ενέργεια αλλά έχει άμεση αντανάκλαση στις ζωές των ανθρώπων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v