Απόρριψη του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης η συμφωνία για τον EastMed

Πολιτικοί αναλυτές στην Κύπρο εκτιμούν ότι η υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed σηματοδοτεί την έμπρακτη απόρριψη του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης, μεταδίδει η Deutsche Welle.

Απόρριψη του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης η συμφωνία για τον EastMed

Για την ώρα, η υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΕastΜed δεν αποτελεί τίποτε άλλο από μία κίνηση στη διπλωματική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία στην ουσία σηματοδοτεί την έμπρακτη απόρριψη του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης για καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.

Αυτό εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές στην Κύπρο, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. Πρέπει να σημειωθεί ότι η επόμενη πράξη για τον ΕastΜed θα παιχτεί μετά το 2022, αφού της σημερινής υπογραφής θα ακολουθήσει μελέτη βιωσιμότητας του αγωγού, η οποία αναμένεται να διαρκέσει δύο χρόνια.

Το κόστος της μελέτης ανέρχεται στα 70 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 35 θα αντληθούν από ευρωπαϊκά ταμεία. Η μελέτη αναμένεται να καταδείξει τη βιωσιμότητα του έργου, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος κατασκευής και το περιεχόμενο των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις ΑΟΖ του Ισραήλ και της Κύπρου.

Τη συμφωνία θα υπογράψουν, στις 18:30, στο Ζάππειο Μέγαρο, ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης και ο ομόλογός τους από το Ισραήλ Yuval Steinitz, παρουσία των ηγετών των τριών χωρών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v