Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα δεδομένα για τις εξαγωγές προς Βρετανία και το σήμα CE

Νέα σήμανση θα πρέπει να έχουν το αργότερο έως το τέλος του έτους τα προϊόντα που εισάγει η χώρα και φέρουν το ευρωπαϊκό σήμα CE. H μεταβατική περίοδος και οι προϋποθέσεις. Για ποια προϊόντα είναι υποχρεωτικό το πιστοποιητικό ασφαλείας.

Νέα δεδομένα για τις εξαγωγές προς Βρετανία και το σήμα CE

Μέχρι το τέλος του 2021 και υπό όρους, θα δέχεται το Ηνωμένο Βασίλειο την εισαγωγή προϊόντων με τη σήμανση CE η οποία ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς οι Έλληνες που εξάγουν στη Μ. Βρετανία προϊόντα που πρέπει να φέρουν σήμα ασφαλείας, είναι υποχρεωμένοι να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που έφερε η έξοδος της χώρας από την Ε.Ε.

Με το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο εισήγαγε τη σήμανση UKCA (UK Conformity Assessed) σε αναλογία με τη σήμανση CE, για τη δήλωση συμμόρφωσης ενός προϊόντος με τις προδιαγραφές ασφάλειας της Μεγάλης Βρετανίας και πλέον το σήμα απαιτείται για τα περισσότερα από τα προϊόντα που, πριν την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, χρειάζονταν σήμανση CE.

Από την 1/1/2022 κάθε προϊόν που φέρει τη σήμανση CE για τις χώρες της ΕΕ, στη Μ. Βρετανία να έχει τη σήμανση UKCA. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τεχνικές προδιαγραφές που πρέπει να πληρούνται και οι διαδικασίες αξιολόγησης της συμμόρφωσης είναι κατά βάση ίδιες με αυτές της σήμανσης CE.

Σε ό,τι αφορά τα προϊόντα που διατέθηκαν στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου πριν την 1/1/2021, μπορούν να εξακολουθήσουν να κυκλοφορούν χωρίς καμία περαιτέρω ενέργεια, ενώ το βάρος της απόδειξης ότι το προϊόν διατέθηκε στην αγορά πριν από την 1/1/2021 φέρει ο κατασκευαστής, ο εισαγωγέας ή ο διανομέας.

Για προϊόντα που διατίθενται μετά την 1/1/2021 και έχουν λάβει σήμανση CE θα μπορούν να διατίθενται στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας μέχρι τις 31/12/2021, εφόσον ισχύει κάποια από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  1. η σήμανση CE χρησιμοποιείται στη βάση ίδιας δήλωσης συμμόρφωσης,
  2. όποια υποχρεωτική αξιολόγηση συμμόρφωσης από ανεξάρτητο οργανισμό πραγματοποιήθηκε από κοινοποιημένο οργανισμό αναγνωρισμένο στην ΕΕ (συμπεριλαμβανομένων οργανισμών σε χώρες με τις οποίες η ΕΕ έχει σχετικές συμφωνίες αμοιβαίας αναγνώρισης), ή
  3. το πιστοποιητικό συμμόρφωσης που προηγουμένως τηρούνταν από οργανισμό αναγνωρισμένο στο ΗΒ μεταβιβάστηκε σε κοινοποιημένο οργανισμό αναγνωρισμένο στην ΕΕ πριν από την 1/1/2021.

Συνεπώς, προϊόντα που έχουν λάβει σήμανση CE θα μπορούν να διατίθενται στην αγορά της Μ. Βρετανίας μέχρι τις 31/12/2021, εφόσον οι απαιτήσεις συμμόρφωσης ΕΕ και ΗΒ παραμένουν ευθυγραμμισμένες, γεγονός που αυτή τη στιγμή ισχύει. Σημειώνεται ότι ΗΒ δεν έχει πρόθεση απόκλισης άμεσα.

Ωστόσο, αν η ΕΕ υιοθετήσει νέους κανόνες και η σήμανση CE τοποθετηθεί στη βάση των νέων αυτών κανόνων που είναι διαφορετικοί από αυτούς του ΗΒ, η σήμανση CE δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη ΜΒ, ακόμα και αν η αλλαγή πραγματοποιηθεί πριν την 1/1/2022.

Η σήμανση με το UKCA

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, ένα προϊόν πρέπει να αποκτήσει σήμανση UKCA πριν την 1/1/2022 αν ισχύουν όλες οι παρακάτω προϋποθέσεις ταυτόχρονα:

  • το προϊόν προορίζεται για την αγορά της ΜΒ,
  • προβλέπεται από το νόμο η σήμανση UKCA,
  • απαιτείται υποχρεωτική αξιολόγηση συμμόρφωσης από ανεξάρτητο οργανισμό και
  • η αξιολόγηση συμμόρφωσης έχει διενεργηθεί από βρετανικό οργανισμό.

Υποχρεωτική αξιολόγηση συμμόρφωσης από ανεξάρτητο οργανισμό απαιτείται στις ίδιες περιπτώσεις που ισχύει και για τα είδη με σήμανση CE. Αυτή η αξιολόγηση συμμόρφωσης πρέπει να γίνεται από οργανισμό αναγνωρισμένο στο ΗΒ και οι διαδικασίες που ακολουθούνται είναι ίδιες με αυτές που απαιτούνται για τη σήμανση CE.

Ο κατάλογος των οργανισμών που μπορούν να πραγματοποιούν αξιολόγηση συμμόρφωσης είναι διαθέσιμος στη βάση δεδομένων UK Market Conformity Assessment Bodies (UKMCAB) Οι περιπτώσεις κατά τις οποίες μια επιχείρηση μπορεί να κάνει η ίδια δήλωση συμμόρφωσης, παραμένουν όπως στη σήμανση CE.

Σημειώνεται ότι η ΜΒ δεν αναγνωρίζει εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους και αρμόδια πρόσωπα με έδρα στην ΕΕ. Άρα όταν αυτοί απαιτούνται, θα πρέπει να έχουν έδρα στο ΗΒ για τα προϊόντα που διατίθενται στη ΜΒ.

Εισαγωγέας θεωρείται αυτός που φέρνει για πρώτη φορά τα προϊόντα στο ΗΒ και τα διαθέτει στην αγορά της ΜΒ. Είτε τα προϊόντα φέρουν σήμανση CE είτε UKCA, ο εισαγωγέας πρέπει να επιβεβαιώνει ότι:

  • Τα προϊόντα φέρουν σήμανση με την επωνυμία και τα στοιχεία επικοινωνίας του εισαγωγέα. Τα στοιχεία αυτά μπορούν να παρέχονται στη συνοδευτική τεκμηρίωση των προϊόντων μέχρι τις 31/12/2022. Από την 1/1/2023 τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να επικολλώνται στο προϊόν, ή όταν η νομοθεσία το επιτρέπει, να επικολλώνται στη συσκευασία ή στη συνοδευτική τεκμηρίωση.
  • Έχουν πραγματοποιηθεί οι κατάλληλες διαδικασίες αξιολόγησης συμμόρφωσης και ότι τα προϊόντα φέρουν τη σωστή σήμανση.
  • Ο κατασκευαστής έχει συντάξει τη σωστή τεχνική τεκμηρίωση και συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις επισήμανσης.
  • Διατηρεί αντίγραφο της δήλωσης συμμόρφωσης για 10 χρόνια.
  • Τα προϊόντα συμμορφώνονται με τις σχετικές βασικές απαιτήσεις.

Σήμερα η σήμανση CE, εφαρμόζεται στους εξής τομείς: ασφάλεια παιχνιδιών, σκάφη αναψυχής και ατομικά σκάφη, απλά δοχεία πίεσης, ηλεκτρομαγνητική συμβατότητα, μη αυτόματα όργανα ζύγισης, όργανα μέτρησης, ανελκυστήρες, συσκευές ATEX, ραδιοεξοπλισμό, εξοπλισμό υπό πίεση, μέσα ατομικής προστασίας, συσκευές αερίου, μηχανήματα, εξοπλισμός για χρήση σε εξωτερικούς χώρους, οικολογικός σχεδιασμός, αερολύματα, ηλεκτρικός εξοπλισμός χαμηλής τάσης, περιορισμός επικίνδυνων ουσιών.

Με επιπλέον κανόνες, εφαρμόζεται επίσης στους τομείς ιατρικών συσκευών, σιδηροδρομικής διαλειτουργικότητας, δομικών υλικών και εκρηκτικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v