Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Θα παραμείνει λιγνιτική η Πτολεμαΐδα V

Η μονάδα θα λειτουργήσει στο μέλλον ως μονάδα στρατηγικής εφεδρείας, τόνισε ο πρωθυπουργός. Η συνάντηση με τον Γ. Στάσση της ΔΕΗ. Πότε αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία.

Μητσοτάκης: Θα παραμείνει λιγνιτική η Πτολεμαΐδα V

Θα διατηρηθεί ως λιγνιτική μονάδα η Πτολεμαΐδα V και θα αποτελέσει στο μέλλον μονάδα στρατηγικής εφεδρείας. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την επίσκεψή του, πριν από λίγο, στη νέα υπερσύγχρονη μονάδα της ΔΕΗ, την Πτολεμαΐδα V.

Την προοπτική αυτή, εξάλλου, άφησε να διαφανεί και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔEΗ Γιώργος Στάσσης, που καλωσόρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Πτολεμαΐδα.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού είχαν και μία άλλη έκπληξη. Αναγνώρισε τη σημασία των εγχώριων καυσίμων για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. «Η κρίση στην Ουκρανία έδειξε πόση μεγάλη σημασία έχουν αυτές οι επιλογές, προκειμένου να συνδυάσουμε την πράσινη μετάβαση με την ενεργειακή ασφάλεια».

Ο κ. Στάσσης στις σύντομες δηλώσεις του κατά το καλωσόρισμα του πρωθυπουργού ανέφερε ότι η νέα μονάδα βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία αυτή τη στιγμή και πολύ σύντομα, όπως είπε, θα τεθεί και σε εμπορική λειτουργία. «Θωρακίζει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας εν μέσω ενεργειακής κρίσης και θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα επόμενα χρόνια, μέσω στρατηγικής εφεδρείας».

Ο κ. Μητσοτάκης, αμέσως μετά την περιήγησή του στη νέα μονάδα, για την οποία έδειξε εντυπωσιασμένος, «μεγάλο μέγεθος», σχολίασε, τη χαρακτήρισε «σημαντική επένδυση και σημαντικό έργο για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας».

Προσδίδει στη ΔEΗ, είπε, σημαντική προστιθέμενη αξία. «Είναι έργο απολύτως συμβατό με τη στρατηγική μας, καθώς εξασφαλίζει στη χώρα ενεργειακή ασφάλεια με μία μονάδα που κάνει το καλύτερο δυνατό που μας επιτρέπει η τεχνολογία, με όσο το δυνατόν λιγότερες εκπομπές CO2».

Επισημαίνοντας ότι η Πτολεμαΐδα V είναι οικονομικά ανταγωνιστική με τις μονάδες φυσικού αερίου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «θα αποτελέσει στο μέλλον μονάδα στρατηγικής εφεδρείας, θα λειτουργεί για πολλά χρόνια ακόμη με τη μορφή αυτή και θα δίνει δουλειά για πολλά χρόνια και σε όσους εργάζονται στα ορυχεία, που θα τροφοδοτούν τη μονάδα αυτή με λιγνίτη».

Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκαν στη μονάδα, εκτός από τον κ. Στάσση, ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας και ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης, που είναι η κατασκευάστρια εταιρεία της νέας μονάδας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v