Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπρα ντε φερ στο Eurogroup για χρέος, πληθωρισμό και ακρίβεια

Η ατζέντα της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και ποιες αναθεωρήσεις ετοιμάζονται σε κρίσιμα στοιχεία. Ενα «όχι» και ένα «ίσως» στην κυβέρνηση. Μετεκλογικά θα ανοίξουν τα σοβαρά θέματα.

Μπρα ντε φερ στο Eurogroup για χρέος, πληθωρισμό και ακρίβεια

Οικονομικές προβλέψεις προς αναθεώρηση, πληθωριστικές πιέσεις, ανισότητα, διαφωνίες για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας που παραμένουν, αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ και φόβοι ότι θα συνεχιστούν οι πτωχεύσεις τραπεζών στις ΗΠΑ. Αυτές είναι οι ανησυχίες που θα απασχολήσουν τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης σήμερα.

Η ΕΕ όμως περιμένει και τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα πριν αρχίσει να πιέζει για να σφίγγει το ζωνάρι και να τοποθετείται επισήμως.

Τα στοιχεία για τον δομικό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη δείχνουν ότι το πρόβλημα κάθε άλλο παρά αντιμετωπίστηκε καθώς και ότι η πίεση στην τσέπη των Ευρωπαίου καταναλωτή (αλλά και του Έλληνα) θα διατηρηθεί. Άργησε η ΕΕ να το αντιληφθεί και έχουμε φτάσει στον Μάιο 2023 για να αρχίσει να το «συζητά», ανέφερε διπλωματική πηγή, καταδεικνύοντας προφανώς το αέναο πρόβλημα της ΕΕ ότι οι συζητήσεις μπορεί να κρατήσουν χρόνια…

Η ντρίμπλα της κυβέρνησης

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που επέλεξε να μην επέμβει σε ό,τι αφορά τους έμμεσους φόρους αλλά να δώσει στοχευμένη στήριξη με τη μορφή ενισχύσεων. Τακτική που όπως όλα δείχνουν όμως θα τελειώσει φέτος.

Την ίδια στιγμή, στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί και το πολυετές σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής που στάλθηκε στην ΕΕ. Η Ελλάδα το έστειλε, ως όφειλε, ωστόσο όπως μας αναφέρει ανώτατος παράγοντας της Κομισιόν, κανείς δεν το παίρνει στα σοβαρά καθώς αναμένεται να αναπροσαρμοστεί μετά τις εκλογές.

Με άλλα λόγια, τα δύσκολα, το ποιες παροχές κόβονται, ποια μέτρα έρχονται για να ξαναγεμίσουν τα ταμεία και πώς θα ξεκινήσει η δημοσιονομική προσαρμογή από το 2024, θα τα ακούσουμε μετά τις εκλογές. Και αυτό γιατί η νέα κυβέρνηση θα στείλει το τελικό πολυετές πλάνο, το οποίο θα είναι δεσμευτικό.

Παράλληλα, μια σειρά από εξελίξεις έχουν τη δική τους σημασία:

  • Οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν αναμένεται να αναθεωρηθούν για όλες τις χώρες τον Οκτώβριο. Αυτό που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο είναι οι πληθωριστικές πιέσεις που αναμένεται να φέρουν και νέες αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Αναμένεται επίσης και καμπανάκι για πιθανή κρίση χρέους.
  • Στις 24 Μαΐου ανακοινώνεται η έκθεση αξιολόγησης της χώρας μας βάσει του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Εκεί αναμένεται να φανεί ξεκάθαρα ο προβληματισμός για τις παροχές και η εκτόξευση των δαπανών.
  • Η ανακοίνωση του πορίσματος της 2ης μεταπρογραμματικής εποπτείας. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές, σε αυτή θα αναφέρεται ότι εδώ και αρκετό καιρό υπάρχει προβληματισμός στις Βρυξέλλες για τον τρόπο που προχωρούν οι αναθέσεις έργων.

Ένα «όχι» και ένα «ίσως» από την Κομισιόν

Πάντως, όπως εξηγεί κοινοτική πηγή, πολλά ερωτήματα έχουν μείνει αναπάντητα, με την κυβέρνηση να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες τις οποίες μετά προσπαθεί να δικαιολογήσει κεκλεισμένων των θυρών. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, στις Βρυξέλλες υπάρχει σαφής προβληματισμός για τον τρόπο που διοχετεύονται τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Βρυξέλλες έχουν ήδη πει το πρώτο «όχι» στο αίτημα να ενταχθούν τα κονδύλια του Repower EU για την ενέργεια στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Τι γίνεται με καύσιμα-θέρμανση

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συνεδριάζουν ενόψει και της συνάντησης της G7 και της ΕΕ στην Ιαπωνία την επόμενη εβδομάδα. Εκεί, οι πληροφορίες που διαρρέονται αναφέρουν ότι θα απαγορευθούν οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών σε διαδρομές όπου η Μόσχα έχει διακόψει τις προμήθειες. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που το εμπόριο φυσικού αερίου μέσω αγωγών εμποδίζεται από τις δυτικές δυνάμεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Όπως σημειώνουν οι Financial Times, η απόφαση, εάν οριστικοποιηθεί, θα αποτρέψει την επανέναρξη των εξαγωγών φυσικού αερίου από ρωσικούς αγωγούς σε διαδρομές προς χώρες όπως η Πολωνία και η Γερμανία, όπου η Μόσχα διέκοψε τον εφοδιασμό πέρυσι, προκαλώντας ενεργειακή κρίση σε όλη την Ευρώπη.

Οι δυτικές δυνάμεις θέλουν να διασφαλίσουν ότι η Ρωσία δεν θα λάβει ώθηση στα ενεργειακά της έσοδα καθώς προσπαθούν να αυξήσουν την οικονομική πίεση 15 μήνες μετά την πλήρη εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Οι κυνικοί αναλυτές όμως αναφέρουν ότι τα μέτρα αυτά δεν πρόκειται να εμποδίσουν τη ροή του αερίου. Και ότι αυτό που πρέπει να κάνει η ΕΕ είναι να βρει τρόπο να απαγορεύσει τις στρεβλώσεις στην αγορά και τις μετακυλίσεις του κόστους στα νοικοκυριά, ώστε να μη δημιουργηθεί φούσκα ιδιωτικού χρέους…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v