Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Γιατί ο δομικός πληθωρισμός παραμένει υψηλός

Παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού λόγω μείωσης των τιμών ενέργειας, ο δομικός δείκτης, παρέμεινε σε σχετικά υψηλά επίπεδα τον Μάιο. Τι δείχνει η σύγκριση του γενικού επιπέδου τιμών στην ελληνική οικονομία με τις χώρες της ευρωζώνης.

Eurobank: Γιατί ο δομικός πληθωρισμός παραμένει υψηλός

Ο πληθωρισμός στην ελληνική οικονομία παρέμεινε σε καθοδική τροχιά για όγδοο μήνα στη σειρά τον Μαϊο, δηλαδή η άνοδος του γενικού επιπέδου των τιμών συνεχίστηκε, ωστόσο με μειούμενο ρυθμό. Παρόμοια ποιοτικά χαρακτηριστικά παρουσιάζει και η πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) επιβραδύνθηκε στο 4,1% (6,1% στην Ευρωζώνη) από το ιστορικό υψηλό 12,1% τον Σεπ-22 (9,9% στην Ευρωζώνη).

Σε ό,τι αφορά τον δομικό ΕνΔΤΚ, δηλαδή εξαιρώντας την ενέργεια, τα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό, ο πληθωρισμός παρέμεινε σε σχετικά υψηλά επίπεδα τον Μαϊ-23 (7,2% έναντι 5,3% στην Ευρωζώνη), αντανακλώντας τη διεύρυνση των πληθωριστικών πιέσεων και σε άλλες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών.

* Δείτε όλη την ανάλυση, πίνακες και γραφήματα, στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό" 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v