Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τρεις άδειες της ΤτΕ για τις μικροπιστώσεις έως 25.000 ευρώ

Πώς «ανοίγει» την αγορά μικροχρηματοδοτήσεων η Τράπεζα της Ελλάδος. Οι τρεις εταιρείες που έχουν πάρει άδεια, οι όροι χορήγησης των δανείων έως €25.000.

Οι τρεις άδειες της ΤτΕ για τις μικροπιστώσεις έως 25.000 ευρώ

Τρεις άδειες παροχής μικροπιστώσεων (microfinance) έχει χορηγήσει η Τράπεζα της Ελλάδος σε ισάριθμους χρηματοδοτικούς φορείς, ανοίγοντας επί της ουσίας την αγορά των μικροχρηματοδοτήσεων με ποσά έως 25.000 ευρώ στην Ελλάδα, με σκοπό τη χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων αλλά και φυσικών προσώπων που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Πρόκειται για τα ιδρύματα «Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. Microfinance Solutions», «Μicrosmart» και «AΦΗ Microfinance Α.Ε.» (σ.σ. ανήκει στη μη κερδοσκοπική εταιρεία Action Finance Initiative), που έλαβαν άδεια τον Ιανουάριο του 2022, τον Μάρτιο και τον Μάιο του 2023 αντίστοιχα και αναμένεται να ξεκινήσουν τη δραστηριοποίησή τους στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Τα δύο ιδρύματα AFI Microfinance (από το 2014) και η Microsmart από το 2018 δραστηριοποιούνταν, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, «ως αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες στον χώρο των μικροχρηματοδοτήσεων, μεσολαβώντας προς συγκεκριμένες τράπεζες για την εκταμίευση από αυτές μικροδανείων προς πελάτες, που οι ίδιες οι εταιρείες είχαν προσεγγίσει και καταρχάς αξιολογήσει».

Το προφίλ τους

Πλην της ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions, η οποία ανήκει στο ΤΜΕΔΕ, ποιο είναι το προφίλ των άλλων δύο εταιρειών;

Η Microsmart δραστηριοποιείται στα Βαλκάνια καθώς μέτοχοί της είναι η Albanian Besa Capital (ABC Foundation), η Balkan Fund for Economic Development Foundation και ο διευθύνων σύμβουλός της Νεοκλής Στάμκος. H ABC Foundation είναι κύρια μέτοχος της Fondi BESA, η οποία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ιδρύματα μικροπίστωσης των Βαλκανίων, με πάνω από 29.000 πελάτες και χαρτοφυλάκιο άνω των 100 εκατ. ευρώ. Το ALBANIAN BESA CAPITAL Foundation είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Η Microsmart παρέχει δάνεια έως 25.000 ευρώ, κεφάλαιο leasing και εγγυητικές επιστολές.

Η «ΑΦΗ Microfinance AE», που συνδέεται με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Action Finance Initiative (AFI), δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά στον τομέα των μικροπιστώσεων. Πήρε άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος τον Μάιο του 2023 και θα παρέχει δάνεια έως 25.000 ευρώ, κεφάλαιο leasing για την αγορά εξοπλισμού και κάλυψη άλλων αναγκών. Διευθύνουσα σύμβουλος του ιδρύματος είναι η Αναστασία Τσιλόγλου. Σημειώνεται ότι η AFI έχει ήδη παράσχει μικροπιστώσεις σε πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Θεσμικό πλαίσιο

Ο ν. 4701/20 για τις μικροπιστώσεις μεταξύ άλλων προβλέπει:

  • Την υποχρέωση διαφάνειας στους όρους δανειοδότησης, που αφορούν το επιτόκιο, το συνολικό κόστος, τον αριθμό και το ποσό των δόσεων, τη διάρκεια αποπληρωμής, το περιεχόμενο και το κόστος των συμβουλευτικών υπηρεσιών, το δικαίωμα καταγγελίας, τη διαδικασία είσπραξης ανεξόφλητων οφειλών και τη διαδικασία εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών.
  • Η διάρκεια αποπληρωμής της χορηγηθείσας μικροχρηματοδότησης μπορεί να κυμαίνεται από 12 μήνες έως 10 έτη.
  • Δεν επιτρέπεται η λήψη εμπράγματων εξασφαλίσεων για τη χορήγηση των μικροχρηματοδοτήσεων.
  • Εκτός από τη χορήγηση των μικροχρηματοδοτήσεων, τα ιδρύματα υποχρεούνται να παρέχουν στους δικαιούχους και συμβουλευτικές υπηρεσίες επιχειρηματικής εκπαίδευσης σε τεχνικές διαχείρισης, στήριξη για την επίλυση νομικών, φορολογικών και διοικητικών προβλημάτων και καθοδήγηση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v