Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποταμίευση: Τέσσερις επιλογές για περισσότερο τόκο

Εναλλακτικές τοποθετήσεις με χαμηλό ρίσκο, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλότερες αποδόσεις, αναζητούν καταθέτες. Ποιες είναι οι επιλογές, τι υπόσχονται, ποιους κινδύνους κρύβουν.

Αποταμίευση: Τέσσερις επιλογές για περισσότερο τόκο

Σε αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων βρίσκονται αυτή την περίοδο οι αποταμιευτές, οι οποίοι κατά την τελευταία διετία έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες στην πραγματική αξία των χρημάτων τους, λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Τα τρέχοντα προσφερόμενα επιτόκια των συστημικών τραπεζών διατηρούνται σε οριακά επίπεδα για τις καταθέσεις όψεως και ταμιευτηρίου, ενώ αντίθετα έχουν αυξηθεί κάπως στις προθεσμιακές τοποθετήσεις. Ενδεικτικά, για καταθέσεις της τάξεως των 60.000 ευρώ προσφέρεται γύρω στο 1% (δωδεκάμηνη δέσμευση), για 100.000 ευρώ κοντά -και ίσως κάτι παραπάνω- στο 1,5%, ενώ υπερβαίνει το 2% το επιτόκιο για σαφώς μεγαλύτερα χρηματικά ποσά, που συνήθως αφορούν επιχειρήσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τράπεζες έχουν διατηρήσει σε γενικές γραμμές στάσιμα τα καταθετικά τους επιτόκια από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα, παρά την άνοδο των βασικών ευρωπαϊκών επιτοκίων από την ΕΚΤ, που έχει μεσολαβήσει. Εκτιμάται πάντως ότι κάποια ανατίμηση των καταθετικών επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις θα προκύψει είτε μετά την αναμενόμενη νέα αυξητική κίνηση της ΕΚΤ τον Ιούλιο είτε από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, οι αποταμιευτές αναζητούν εναλλακτικές τοποθετήσεις που συνεπάγονται χαμηλό ρίσκο και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλότερες αποδόσεις.

Τέσσερις εναλλακτικές επιλογές

Μια πρώτη προφανής κίνηση είναι η μετατροπή καταθέσεων ταμιευτηρίου και όψεως σε προθεσμιακές και μάλιστα με διάρκεια μεγαλύτερη του δωδεκαμήνου (μέχρι και τον περυσινό Νοέμβριο, τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων ήταν ουσιαστικά μηδενικά, οπότε πολλοί πελάτες των τραπεζών προτιμούσαν να αφήσουν τα χρήματά τους να… λιμνάζουν στο «ταμιευτήριο»).

Δεύτερον, σημαντική κινητικότητα παρουσιάζει τους τελευταίους μήνες η τοποθέτηση χρημάτων σε Έντοκα Γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου (ΕΓΕΔ, διάρκεια έως και δώδεκα μήνες), με ετησιοποιημένη απόδοση γύρω ή και πάνω από το 3%. Σήμερα, αναμένεται η έκδοση νέας σειράς ΕΓΕΔ εξάμηνης διάρκειας. Οι αποταμιευτές μπορούν να αποκτήσουν τους τίτλους αυτούς από τη δευτερογενή αγορά (είτε από τις τράπεζες είτε από ΑΕΠΕΥ και χρηματιστηριακές εταιρείες), καταβάλλοντας ωστόσο μια μικρή προμήθεια.

Επίσης, πολλοί είναι οι αποταμιευτές που από τον Νοέμβριο του 2022 έως και αυτό τον μήνα έχουν μετατρέψει τμήμα των καταθέσεών τους (με την προτροπή των τραπεζών που απέφυγαν να καταβάλουν τόκους και εισέπραξαν προμήθειες) σε μερίδια πενταετούς διάρκειας Ομολογιακών Αμοιβαίων Κεφαλαίων με ετήσια μερισματική απόδοση άνω του 2% και πιθανή υπεραπόδοση στη λήξη της επένδυσης.

Ορισμένοι επενδυτές θεωρούν ως εναλλακτική επιλογή τα εταιρικά ομόλογα που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, όπου πέρα από το «κουπόνι» (συνήθως κυμαίνεται μεταξύ του 1,5% και του 3% της ονομαστικής αξίας), οι κάτοχοί τους υπολογίζουν και στην επίτευξη υπεραπόδοσης στη λήξη των ομολόγων, καθώς στις πλείστες των περιπτώσεων αυτά διαπραγματεύονται από 5% έως και 12% χαμηλότερα από την ονομαστική τους αξία.

Υπάρχουν δύο επιπλέον παράγοντες που θα μπορούσαν να προσδώσουν νέο ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη επενδυτική κατηγορία.

  • Πρώτον, η απόφαση του Ομίλου Mυτιληναίος να προχωρήσει σύντομα σε έκδοση εταιρικού ομολόγου ύψους 300-500 εκατ. ευρώ, επταετούς διάρκειας, που θα διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και 
  • δεύτερον, η κυβερνητική εξαγγελία για μηδενισμό του φόρου (15% σήμερα) επί των τόκων των εταιρικών ομολόγων από την 1η Φεβρουαρίου του 2024 (και) για τους Έλληνες επενδυτές. Η εξέλιξη αυτή ανεβάζει περαιτέρω την πραγματική μέση ετήσια απόδοση (yield) των συγκεκριμένων τίτλων, σε αντίθεση με τους τόκους των καταθέσεων, που θα συνεχίσουν να φορολογούνται με 15% επί των τόκων.

Το ποια από τις προαναφερθείσες επενδυτικές τοποθετήσεις -των οποίων θα πρέπει να αξιολογηθεί και το ρίσκο- θα αποδειχθεί η καλύτερη ή όχι, θα επηρεαστεί μεταξύ άλλων και από τη μελλοντική εξέλιξη των διεθνών επιτοκίων. Με βάση το θετικό σενάριο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανεβάσει για τελευταία φορά τον Ιούλιο το βασικό επιτόκιο και στη συνέχεια -από το προσεχές φθινόπωρο ή τις αρχές του 2024- θα αρχίσει η αποκλιμάκωσή του. Πολλά πάντως στο συγκεκριμένο μέτωπο θα κριθούν από αβέβαιους παράγοντες όπως η πορεία του ευρωπαϊκού πληθωρισμού και οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v