Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τριπλό μήνυμα στέλνει ο Γ. Στουρνάρας στην έκθεση της ΤτΕ

Πρόβλεψη για μεγαλύτερη αύξηση ΑΕΠ το 2023 αλλά και καμπανάκια για φοροδιαφυγή και αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων από τους servicers, περιέχει, σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση της ΤτΕ που δημοσιοποιείται σήμερα.

Τριπλό μήνυμα στέλνει ο Γ. Στουρνάρας στην έκθεση της ΤτΕ

Πρόβλεψη για μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ το 2023 αλλά και καμπανάκια για τη φοροδιαφυγή και την πιο ουσιαστική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους servicers, εμπεριέχει η Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (TτΕ) για το 2023, την οποία θα παραδώσει σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα ο διοικητής της TτΕ Γιάννης Στουρνάρας.

Η Έκθεση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς έρχεται αμέσως μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, αλλά και το μήνυμα του ιδίου ότι είναι κοντά η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Για τον ρυθμό με τον οποίο θα τρέξει η οικονομία το 2023 δεν αποκλείεται να υπάρξει αναθεώρηση επί τα βελτίω σε σχέση με την πρόβλεψη του Απριλίου του 2023, βάσει της οποίας η ΤτΕ εκτιμούσε ότι το ΑΕΠ το 2023 θα κλείσει με ρυθμό αύξησης 2,2%. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πήχης έχει ανέβει.

Με δεδομένο ότι ο Γιάννης Στουρνάρας άνοιξε μόλις λίγες ημέρες πριν τις εκλογές το ζήτημα της υψηλής φοροδιαφυγής, αναμένεται να υπάρχει σχετική αναφορά στην Έκθεση καθώς το μέγεθος της παραοικονομίας στερεί σημαντικά έσοδα από το δημόσιο ταμείο και «φρενάρει» την ταχύτερη μείωση των φορολογικών συντελεστών τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τις επιχειρήσεις.

Οι τράπεζες

Στην Έκθεση για το 2023 θα γίνεται αναφορά στο τραπεζικό σύστημα, στην ανάγκη των τραπεζών να αυξήσουν τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, στους κινδύνους από την ανοδική πορεία των επιτοκίων όσον αφορά τα ευαίσθητα κομμάτια των δανειακών χαρτοφυλακίων, αλλά και στην ανάγκη οι servicers να επιταχύνουν την ουσιαστική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL).

Αναφορά θα υπάρχει και στην επόμενη ημέρα του τραπεζικού συστήματος όσον αφορά τη μεγάλη πρόκληση της αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), η οποία με βάσει το τυπικό χρονοδιάγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2025.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v