Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Ρυθμίσεις επιτοκίων για όσους έχασαν το πάγωμα του Euribor

Λύσεις που θα στηρίζονται σε προϊόντα σταθερού επιτοκίου εξετάζουν οι τράπεζες. Στο πρόγραμμα δάνεια 20 δισ. ευρώ με εξασφαλίσεις, εκτός λόγω ασυνέπειας δάνεια ύψους 3 δισ.

Τράπεζες: Ρυθμίσεις επιτοκίων για όσους έχασαν το πάγωμα του Euribor

Τρόπους στήριξης των δανειοληπτών στεγαστικών δανείων που δεν κατάφεραν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ανταμοιβής που αφορά στο πάγωμα της αύξησης των euribor αναζητούν οι τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί €20 δισ. δάνεια με εμπράγματες εξασφαλίσεις, ενώ εκτός έχουν παραμείνει, κυρίως λόγω έλλειψης συνέπειας στις πληρωμές, δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ.

Πρόκειται, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, για δάνεια τα οποία είναι ρυθμισμένα και βρίσκονται στη ζώνη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων: το 50% αυτών είναι βιώσιμα, απλά παρουσιάζουν αρρυθμίες, και το υπόλοιπο 50% βρίσκονται σε καθεστώς βαριάς καθυστέρησης.

Το ζήτημα της σταθεροποίησης του βιώσιμου 50% των εν λόγω δανείων χρήζει άμεσης αντιμετώπισης καθώς ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων δεν διαφαίνεται να ανακόπτεται μέχρι και τον Σεπτέμβριο, με δεδομένο ότι ο δομικός πληθωρισμός της ευρωζώνης παραμένει ανθεκτικός.

Σταθερό επιτόκιο

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, στις τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις, οι οποίες θα στηρίζονται σε προϊόντα σταθερού επιτοκίου. Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα στους δανειολήπτες ρυθμισμένων στεγαστικών δανείων που έχασαν το πρόγραμμα ανταμοιβής να σταθεροποιήσουν το δάνειό τους, χωρίς να επηρεάζονται από τις διακυμάνσεις των κυμαινόμενων επιτοκίων.

Πάγωμα euribor

Το πρόγραμμα ανταμοιβής απευθύνεται σε όλους τους ιδιώτες-δανειολήπτες στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου, υπό την προϋπόθεση ότι τα δάνεια έχουν εκταμιευθεί έως 31/12/2022 και δεν έχουν μεταβιβαστεί στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα εάν έχουν ήδη ενταχθεί ή θα ενταχθούν και στο Πρόγραμμα Επιδότησης Επιτοκίου Ευάλωτων Νοικοκυριών.

Πρόσθετη προϋπόθεση ένταξης αποτελεί το δάνειο να μην εμφανίζει ληξιπρόθεσμες οφειλές, έως και την 2/5/2023. Για να διατηρηθεί η προνομιακή τιμολόγηση του προγράμματος, θα πρέπει το δάνειο να παραμείνει ενήμερο και για τους 12 μήνες της προνομιακής περιόδου.

Στο πρόγραμμα δεν εντάσσονται στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου ή στεγαστικά δάνεια που το επιτόκιό τους διαμορφώνεται βάσει του Βασικού Επιτοκίου Στεγαστικής Πίστης, καθώς αυτά δεν επηρεάζονται από τη μεταβολή των διατραπεζικών επιτοκίων αναφοράς. Οι συνεπείς δανειολήπτες εντάσσονται αυτόματα στο πρόγραμμα, χωρίς να απαιτείται καμία από μέρους τους ενέργεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v