Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κόντρες» στις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος

Αλμα στις καταθέσεις κατά 5,32 δισ. ευρώ το τελευταίο 12μηνο. Αυξάνεται ο «ανταγωνισμός» για τις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών. Στο παιχνίδι αμοιβαία κεφάλαια με μέρισμα, εταιρικά ομόλογα και έντοκα.

«Κόντρες» στις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος

«Το ευχάριστο είναι ότι παρά τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να παράγει χρήμα και να δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την αγορά του εγχώριου asset management». Αυτό υποστηρίζει γνωστό στέλεχος της χρηματιστηριακής αγοράς και όπως φαίνεται, όλα τα στοιχεία τον επιβεβαιώνουν.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν τον Ιούλιο κατά 150 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας έτσι το ποσό των ανοδικών καταθέσεων στα 5,32 δισ. ευρώ κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο και σε κάτι παραπάνω από 26 δισ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2019! (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα).

Μέσα στον Ιούλιο ωστόσο είχαμε και την έκδοση του εταιρικού ομολόγου του ομίλου Μυτιληναίος, ύψους 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 91% (γύρω στα 450 εκατ. ευρώ) καλύφθηκε από ιδιώτες επενδυτές.

Οι τραπεζικές ΑΕΔΑΚ επίσης συνέχισαν μέσα στον Ιούλιο τις εκδόσεις νέων Ομολογιακών Αμοιβαίων Κεφαλαίων συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας και ετήσιας διανομής μερίσματος (π.χ. το Δήλος Extra Income V 5ετές από την Εθνική), ή άλλων Α/Κ συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας και εξασφάλισης αρχικού κεφαλαίου (π.χ. το GF Top30 Select Σύνθετο από τη Eurobank).

Μεγάλη επίσης ήταν η συμμετοχή των νοικοκυριών τον Ιούλιο (όπως και κατά τους προηγούμενους μήνες της φετινής χρονιάς) στις εκδόσεις Εντόκων Γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου (τοποθετήσεις με διάρκεια έως 12 μήνες), με τράπεζες, χρηματιστηριακές εταιρείες και ΑΕΠΕΥ να ενθαρρύνουν τους πελάτες τους να συμμετάσχουν. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο σε μία από τις εκδόσεις ΕΓΕΔ του φετινού Ιουλίου (τρίμηνων στις 5/7/2023) το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 812 εκατ. ευρώ, ποσοστό των οποίων προήλθε από νοικοκυριά της χώρας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο σκληρός αυτός ανταγωνισμός που επικρατεί μεταξύ των επενδυτικών προϊόντων «σταθερού εισοδήματος» (π.χ. καταθέσεις, έντοκα γραμμάτια, κρατικά και εταιρικά ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια που μοιάζουν να λειτουργούν ως ομόλογα) μάλλον θα ενταθεί παρά θα ατονήσει κατά τους επόμενους μήνες.

Επίσης, αρκετές εισηγμένες εταιρείες εξετάζουν το ενδεχόμενο έκδοσης εταιρικών ομολόγων που θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, προκειμένου να κλειδώσουν το κόστος χρήματός τους για τα επόμενα χρόνια σε ένα επίπεδο σαφώς χαμηλότερο σε σχέση με τα τρέχοντα επιτόκια χορηγήσεων (συχνά 6% έως 8%).

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, οι τράπεζες δεν έχουν κανένα λόγο -στην παρούσα τουλάχιστον συγκυρία- να θέλουν να φρενάρουν τον ανταγωνισμό αυτό, καθώς δεν αντιμετωπίζουν κανένα ζήτημα ρευστότητας (δείκτες χορηγήσεων προς καταθέσεις μεταξύ 60% και 72%, άλλωστε οι καταθέσεις τους συνεχίζουν να αυξάνονται), ενώ από την άλλη πλευρά αποκομίζουν πολύ σημαντικά έσοδα από προμήθειες: Οι τραπεζικές ΑΕΔΑΚ είναι αυτές που εκδίδουν τα Αμοιβαία Κεφάλαια συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, οι τράπεζες μεσολαβούν προκειμένου οι πελάτες τους να εγγραφούν για την αγορά Εντόκων Γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, όπως επίσης οι τράπεζες λειτουργούν ως ανάδοχοι σε εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, όπως π.χ. της Μυτιληναίoς τον φετινό Ιούλιο. Και όλα αυτά βέβαια, με το… αζημίωτο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v