Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody's: Το ΤΧΣ μπορεί να εισπράξει 4 δισ. από τις τράπεζες

Πιστωτικά θετική η αποεπένδυση του δημοσίου, εκτιμά ο οίκος. Οι ιδιαιτερότητες στις περιπτώσεις Alpha Bank, Εθνικής και Πειραιώς. Ποιους επενδυτές προτιμά το Ταμείο.

Moodys: Το ΤΧΣ μπορεί να εισπράξει 4 δισ. από τις τράπεζες

Εγινε με τη Eurobank το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση των συστημικών τραπεζών και αυτό είναι ένα πιστωτικά θετικό γεγονός για το τραπεζικό σύστημα και την τοπική οικονομία, σχολιάζει η Moody's.

Μετά την πλήρη διάθεση από το ΤΧΣ των μετοχών του στην εισηγμένη εταιρεία χαρτοφυλακίου της Eurobank, η τράπεζα δεν θα υπόκειται πλέον στον ελληνικό νόμο 3864/2010 και στα ειδικά δικαιώματα που έχει το ΤΧΣ, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης για παροχή συγκατάθεσης και της παρακολούθησης των επιχειρηματικών σχεδίων. Κατά συνέπεια, η Eurobank έγινε η πρώτη εγχώρια συστημικά σημαντική τράπεζα χωρίς καμία κρατική συμμετοχή στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Επιπλέον, η μετοχική ρευστότητα της Eurobank θα βελτιωθεί, καθιστώντας την πιο ελκυστική για πιθανούς ιδιώτες επενδυτές και επιτρέποντας στην τράπεζα να αντλήσει κεφάλαια ανάλογα με τις ανάγκες. Τα νέα κεφάλαια θα υποστήριζαν την ανάπτυξη και την ικανότητα της τράπεζας να παρέχει νέα δάνεια στην πραγματική οικονομία.

Η συμφωνία αντανακλά επίσης τα σημαντικά βελτιωμένα χρηματοοικονομικά μεγέθη της τράπεζας τα τελευταία τρία χρόνια. Το ΤΧΣ διαδραμάτισε ζωτικό ρόλο στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και στην αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, μετά τη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική κρίση της Ελλάδας το 2012-15. Την τελευταία δεκαετία, το ΤΧΣ επένδυσε νέα κεφάλαια στις συστημικές τράπεζες -Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, Alpha Βank- καθώς και στη μικρότερη Attica Bank.

Το ΤΧΣ πήρε μια στρατηγική απόφαση νωρίτερα φέτος να εκχωρήσει όλες τις μετοχές που κατέχει στις συστημικές τράπεζες μέχρι το τέλος του 2025. Αν και το ΤΧΣ έχει δεσμευτεί πλήρως να επιτύχει αυτόν τον στόχο, σε περίπτωση που δεν είναι σε θέση να πουλήσει αυτές τις μετοχές μέχρι εκείνη τη στιγμή, η κυβέρνηση και ο ESM πρέπει να συμφωνήσουν για τη δημιουργία μιας διάδοχης οντότητας που θα κληρονομήσει αυτές τις επενδύσεις.

Η βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τεσσάρων τραπεζών, τα μειωμένα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) και οι αυξημένες προβλέψεις τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με πιο πρόσφατες βελτιώσεις των επαναλαμβανόμενων κερδών θα βοηθήσουν το ΤΧΣ να εφαρμόσει τη στρατηγική εκποίησης, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο εκτέλεσης, εκτιμά η Moody's. Αν και το ΤΧΣ συσσώρευσε ζημίες εύλογης αξίας 38,6 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2022, εκτιμούμε ότι θα μπορούσε να ανακτήσει 3-4 δισ. ευρώ με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις, μειώνοντας το συνολικό κόστος ανακεφαλαιοποίησης και σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος, επισημαίνει.

Η πώληση των μετοχών του ΤΧΣ στην Εθνική και την Τράπεζα Πειραιώς θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολη από τη συμφωνία της Eurobank, διότι έχει σημαντικά υψηλότερες συμμετοχές (40,4% και 27%, αντίστοιχα), ενώ το μερίδιό του στην Alpha Βank (9%) θα ήταν ευκολότερο να εκποιηθεί.

Πιστεύουμε ότι το ΤΧΣ ευνοεί στρατηγικούς επενδυτές για αυτά τα σημαντικά μετοχικά μερίδια, όπως διεθνώς αναγνωρισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και μακροπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια - συμπεριλαμβανομένων τυχόν αξιόπιστων υφιστάμενων μετόχων-, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ικανότητας των τραπεζών να προσαρμοστούν και να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις της αγοράς. Αυτά περιλαμβάνουν την ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού των προσφορών προϊόντων των τραπεζών και βελτίωσης της ποιότητας της εξυπηρέτησης των πελατών τους, καταλήγει ο οίκος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v