Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Γιατί επιμένει το αγκάθι του πληθωρισμού τροφίμων

Χαμήλωσε ταχύτητα ο τιμάριθμος τον Σεπτέμβριο κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών ενέργειας. Ωστόσο η πορεία, δεν ήταν ομοιόμορφη ανάμεσα στις επί μέρους ομάδες αγαθών και υπηρεσιών, αναφέρει ανάλυση στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της Eurobank.

Eurobank: Γιατί επιμένει το αγκάθι του πληθωρισμού τροφίμων

Βάσει της πρόσφατης δημοσίευσης της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπ-23 διαμορφώθηκε στο 2,4% (4,3% στην Ευρωζώνη σύμφωνα με την προκαταρτική εκτίμηση της Eurostat), μειωμένος κατά 9,7 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον Σεπ-22 (υψηλό 30 ετών), κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών ενέργειας.

Παρά ταύτα, η τιμή που έλαβε ο πληθωρισμός τον Σεπ-23, δεν ήταν ομοιόμορφη ανάμεσα στις επί μέρους ομάδες αγαθών και υπηρεσιών, αναφέρει ανάλυση στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της Eurobank.

Οι υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις των τιμών καταγράφηκαν στη διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά (9,7%), στην ένδυση και υπόδηση (6,3%), στην υγεία (5,7%) και στα ξενοδοχεία-καφέ-εστιατόρια (4,9%).

Αντιθέτως, και σε συνέχεια των προηγούμενων μηνών, οι τιμές παρουσίασαν πτώση σε ετήσια βάση στις κατηγορίες της στέγασης, νερού, ηλεκτρικού, αερίου και άλλων καυσίμων (-16,2% από αύξηση 38,1% τον Σεπ-22) και στις επικοινωνίες (-3,2%).

* Δείτε όλη την ανάλυαη, πίνακες και γραφήματα, στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v