Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Προ κρίσης χρέους επίπεδα αγγίζει η μεταποίηση

Το β’ τρίμηνο φέτος η συνολική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία που παρήχθη στην ελληνική οικονομία υπολειπόταν άνω των 20 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο του 2007, στη μεταποίηση μόλις 2,6 μονάδες, σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας.

Eurobank: Προ κρίσης χρέους επίπεδα αγγίζει η μεταποίηση

Βάσει των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) παρατηρείται ότι ανάμεσα σε 11 συγκεντρωτικούς κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, ο κλάδος της μεταποίησης είναι ο μόνος που σε όρους πραγματικής ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας έχει πλησιάσει σε σημαντικό βαθμό τα προ κρίσης χρέους επίπεδα (2007), σύμφωνα με το δελτίο 7 Ημέρες Οικονομία των αναλυτών της Eurobak που παρουσιάζουν την πορεία οικονομικών δεικτών που αφορούν τον κλάδο της μεταποίησης στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι το β’ τρίμηνο του 2023 η συνολική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία που παρήχθη στην ελληνική οικονομία (€42,6 δισεκ. σε σταθερές τιμές, εποχικά διορθωμένα στοιχεία) υπολειπόταν άνω των 20 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το αντίστοιχο μέγεθος του β’ τριμήνου του 2007.

Η αντίστοιχη απόκλιση για τη μεταποίηση ήταν μόλις -2,6 ποσοστιαίες μονάδες. Είναι πολύ πιθανόν η ανοδική τάση που εμφανίζει ο κλάδος της μεταποίησης στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία να συνδέεται με την ενίσχυση του βαθμού εξωστρέφειας της οικονομίας αλλά και με μεταβολές, προσωρινές και μόνιμες, που προκάλεσε η πανδημία.

* Δείτε όλη την ανάλυση, πίνακες και γραφήματα, στη στήλη, "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v