Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Servicers: Ζητούν εισιτήριο για την ένταξη «κόκκινων» στον εξωδικαστικό

Ανοιχτός διάλογος των εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων με το υπουργείο Οικονομικών, ενόψει της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. Για ποιες ρυθμίσεις ζητούν πίστωση χρόνου.

Servicers: Ζητούν εισιτήριο για την ένταξη «κόκκινων» στον εξωδικαστικό

Την καταβολή μικρής προκαταβολής από την πλευρά του δανειολήπτη, του οποίου το δάνειο έχει μπει σε πρόγραμμα πλειστηριασμού, ζητούν οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων προκειμένου να εγκρίνουν την ένταξη του χρέους στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.

Αυτή είναι η ουσιαστικότερη προσθήκη που επιδιώκουν οι servicers στον ανοικτό διάλογο που πραγματοποιούν με το υπουργείο Οικονομικών, ενόψει της κατάθεσης του σχετικού πολυνομοσχεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, οι εταιρείες διαχείρισης έχουν ήδη κάνει τις παρατηρήσεις τους στο νομοσχέδιο, το οποίο έχει αναρτηθεί σε διαβούλευση. Μάλιστα, την Τρίτη υπήρξε συνάντηση στο πλαίσιο της Ένωσης των Εταιρειών Διαχείρισης με τους νομικούς, προκειμένου οι παρατηρήσεις να αποσταλούν τις επόμενες ημέρες στη Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Στα επιμέρους κομμάτια του πολυνομοσχεδίου, οι servicers σε ό,τι αφορά την Κοινοτική Οδηγία που οφείλει να ενσωματώσει το εθνικό δίκαιο προτείνουν την περαιτέρω διασφάλιση της απόφασης του Αρείου Πάγου για τις νομικές ενέργειες διαχείρισης (σ.σ. διαδικασίες πέραν των πλειστηριασμών) που γίνονται, όταν μια οφειλή βρίσκεται σε καθεστώς κατάσχεσης.

Στο σκέλος της προσωποποιημένης πληροφόρησης, όπου στο νομοσχέδιο προβλέπεται πως οι servicers οφείλουν να παρέχουν πλήρη ενημέρωση για το δάνειο αλλά και τις ενέργειες που έχουν γίνει επ' αυτού (σ.σ. τιτλοποίηση, πώληση) και όλα αυτά να καταγράφονται σε ειδική ψηφιακή πύλη, οι Εταιρείες Διαχείρισης ζητούν μεγαλύτερη πίστωση χρόνου ανάρτησης της ενημέρωσης για τις πιο σύνθετες περιπτώσεις όπως είναι τα δάνεια που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη. Σημειώνεται σε αυτό το σημείο ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι servicers είναι υποχρεωμένοι έως την 30ή Μαρτίου 2024 να έχουν έτοιμη την ψηφιακή πληροφόρηση.

Ζητούν επίσης στο σκέλος αυτό να είναι υποχρεωμένοι και οι δανειολήπτες να δίνουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, όπως emails και αριθμούς τηλεφώνου καθώς υπάρχει σημαντικό έλλειμμα στοιχείων μεγάλης μερίδας των δανειοληπτών.

Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή προς τα τέλη Νοεμβρίου και σύμφωνα με τις Εταιρείες Διαχείρισης, πλην των παραπάνω σημείων, σε γενικές γραμμές κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v