Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καμπανάκι κινδύνου για το εφάπαξ του ταμείου αλληλοβοήθειας των εργαζόμενων στο Φάρμακο

Αντιδράσεις προκαλεί το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και για την άρση της υποχρεωτικότητας ασφάλισης στα ταμεία Αλληλοβοήθειας. Τι καταγγέλλει η διοίκηση του ΤΑΥΦΕ, του ταμείου με τους περισσότερους ασφαλισμένους και αποθεματικά.

Καμπανάκι κινδύνου για το εφάπαξ του ταμείου αλληλοβοήθειας των εργαζόμενων στο Φάρμακο

Για κίνδυνο συρρίκνωσης των εφάπαξ παροχών 28.000 εργαζόμενων στον κλάδο του φαρμάκου κάνει λόγο η διοίκηση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΑΥΦΕ), ενός από τα 7 ταμεία, που σύμφωνα με διάταξη του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, θα πρέπει να μετατραπούν από υποχρεωτικής, σε προαιρετικής ασφάλισης, από 1η Ιανουαρίου 2025.

Αντιδρώντας στην πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας, που χαρακτηρίζεται «ακατανόητη» και «αυθαίρετη» το ΤΑΥΦΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι με αυτή την ενέργεια, προκύπτει οικονομικός «στραγγαλισμός» του. Και επισημαίνει τα εξής:

Από 01/01/2014 λειτουργεί ως Ταμείο εφάπαξ παροχών ΝΠΙΔ, υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης όπως τα Ταμεία εφάπαξ του δημοσίου συστήματος του ΕΤΕΑΕΠ (e-ΕΦΚΑ), δηλαδή, όπως λειτουργούσε μέχρι 31/12/2013.

Η μετατροπή του σε ΝΠΙΔ δεν άλλαξε την φύση και τη νομική του υπόσταση σχετικά με τις εισφορές και τις παροχές, ούτε τον κοινωνικοασφαλιστικό του χαρακτήρα. Παραμένει νομικό πρόσωπο υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης του Α’ Πυλώνα.

Επιπλέον, τονίζεται ότι το ΤΑΥΦΕ:

  • Δεν έχει, ούτε είχε ποτέ εργοδοτική εισφορά.
  • Δεν έχει, ούτε είχε ποτέ κοινωνικό πόρο.
  • Από 01/01/2014 δεν ανήκει στη Γενική Κυβέρνηση, άρα το αναλογιστικό έλλειμα δεν συμπεριλαμβάνεται στο δημόσιο χρέος.
  • Δεν έχει επιχορηγηθεί ποτέ από τον κρατικό προϋπολογισμό από συστάσεώς του
  • Έχει 28.000 ενεργούς ασφαλισμένους και αρκετές χιλιάδες ανενεργούς, οι οποίοι στο τέλος του εργασιακού τους βίου θα λάβουν την εφάπαξ παροχή που τους ανήκει.
  • Η διοίκηση του ΤΑΥΦΕ παρέλαβε από το δημόσιο (ΤΑΠΙΤ ΝΠΔΔ) το αναλογιστικό έλλειμμα στα 366 εκατ. ευρώ και στα 10 χρόνια λειτουργίας του το έχει μειώσει κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ, χωρίς καμία επιπλέον μείωση του εφάπαξ, πλην των προβλεπόμενων στο Ν. 4093/2012.

Η Διοίκηση του Ταμείου τονίζει επίσης ότι:

  • από τα 220 εκατ. ευρώ αποθεματικά που έχουν συνολικά και τα 7 Ταμεία Αλληλοβοήθειας, τα 200 εκατ. ανήκουν στο ΤΑΥΦΕ,
  • από τις 30 χιλ. ασφαλισμένους, οι 28 χιλ. ανήκουν στο ΤΑΥΦΕ, και
  • από τα 26,30 εκατ. ευρώ εισπραττόμενες κατ’ έτος εισφορές το 2022, τα 23,30 εκατ. ευρώ, ήτοι το 89%, ανήκει στο ΤΑΥΦΕ.

Τις επόμενες ημέρες και ενόψει της κατάθεσης του σχεδίου νόμου προς ψήφιση στη Βουλή, η διοίκηση του ΤΑΥΦΕ προτίθεται να προχωρήσει σε σειρά επαφών με τα κόμματα, τους φορείς, τους εργοδότες, τα συνδικάτα και όλους τους εργαζόμενους στο φάρμακο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v