Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βάλσαμο για το χρέος η μείωση της δαπάνης για συντάξεις

Το βάρος για την πληρωμή συντάξεων μειώνεται σταθερά στηρίζοντας την προσπάθεια για μείωση του χρέους. Η εικόνα σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ΕΦΚΑ και συντάξεις - εφάπαξ εν αναμονή.

Βάλσαμο για το χρέος η μείωση της δαπάνης για συντάξεις

Μεγάλη συμμετοχή στην απαιτούμενη δημοσιονομική προσπάθεια για σταθεροποίηση του χρέους και τον περιορισμό του στο 60% του ΑΕΠ -μακροπρόθεσμα- διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πως έχει η προβλεπόμενη μείωση του κόστους των συντάξεων.

Εφόσον, δε, εφαρμοστούν οι θεσμοθετημένες μεταρρυθμίσεις, εκτιμά πως ο στόχος θα επιτευχθεί. Η μείωση των δαπανών που σχετίζονται με την γήρανση, έχει συμμετοχή της τάξης των 2 ποσοστιαίων μονάδων στην προσπάθεια μείωσης, κυρίως λόγω της μείωσης των δημόσιων δαπανών για συντάξεις (-2,1 ποσοστιαίες μονάδες), η οποία αντισταθμίζεται μόνο εν μέρει από την προβλεπόμενη αύξηση των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη (0,7 ποσοστιαίες μονάδες).

Όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ΕΦΚΑ, η Έκθεση διαπιστώνει απόκλιση από τον στόχο για εκκαθάριση του στοκ των ληξιπρόθεσμων εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, κυρίως στον τομέα των εφάπαξ.

Αν και η συνολική απόκλιση από τον στόχο για τα ληξιπρόθεσμα (όχι μόνο συντάξεις) είναι σημαντική, της τάξης των 376 εκατ. ευρώ, στην έκθεση αναφέρεται πως στον τομέα των συντάξεων, το απόθεμα των καθυστερούμενων συντάξεων μειώθηκε περαιτέρω στα 18 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2023, έναντι 30 εκατ. ευρώ τον περασμένο Ιανουάριο.

Η εκκαθάριση των καθυστερούμενων συντάξεων σημείωσε πρόοδο χάρη στην εφαρμογή του συστήματος πληροφορικής για την επεξεργασία αιτήσεων συνταξιοδότησης («Άτλας»), η εισαγωγή αυτοματοποιημένων διαδικασιών στη ροή εργασιών επεξεργασίας συντάξεων και η χρήση έξυπνων εργαλείων τεχνιτής νοημοσύνης και αναλυτικών στοιχείων.

Βέβαια, και παρά την ικανοποιητική πρόοδο, η Επιτροπή θεωρεί ως απίθανο να έχει επιτευχθεί ο στόχος. Μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου 2023 οι αιτήσεις για εφάπαξ μειώθηκαν από 226 εκατ. ευρώ σε 120 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, λόγω του υψηλότερου του αναμενόμενου αριθμού νέων αιτήσεων για συνταξιοδότηση (πάνω από διπλάσιο), η Κομισιόν εκτιμά πως είναι απίθανο οι αρχές να είχαν επιτύχει τον στόχο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023. Ως εκ τούτου, υπουργείο Εργασίας και ΕΦΚΑ έχουν παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο εκκαθάρισης του στοκ, ορίζοντας ως νέο στόχο για την ουσιαστική εκκαθάριση των εφάπαξ ληξιπρόθεσμων οφειλών, τον Μάρτιο του 2024.

Σύμφωνα πάντως με τον διοικητή του ΕΦΚΑ, Αλέξανδρο Βαρβέρη, επετεύχθη ένα νέο μεγάλο ρεκόρ στην έκδοση συντάξεων, και δη επικουρικών και μάλιστα μέσα σε μια ημέρα από την δημοσίευση του νέου νόμου σε ΦΕΚ. Συγκεκριμένα, προχώρησε στην έκδοση 11.000 νέων επικουρικών συντάξεων, καθώς εφαρμόστηκε η διάταξη που προβλέπει την απλοποίηση των διαδικασιών και την λήψη επικουρικής σύνταξης και στο Δημόσιο, με την συμπλήρωση 15ετίας.

Στην προχθεσινή εκδήλωση, ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσία των δύο προκατόχων του, Γ. Βρούτση και Κωστή Χατζηδάκη, αναφέρθηκε στον στόχο για μείωση μέχρι το τέλος του έτους, δηλαδή σε λίγες μόνο μέρες από σήμερα, των εκκρεμών κύριων συντάξεων κάτω από 25.000, αλλά και για τις νέες προκλήσεις του ΕΦΚΑ, στη νέα ψηφιακή εποχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v