Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνταξιούχοι: Πώς θα παρακρατηθεί το 10% από όσους εργάζονται

Τι πρέπει να προσέξουν συνταξιούχοι-εργαζόμενοι και εργοδότες. Πώς θα πληρώσουν την επιπλέον εισφορά όσοι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, μη μισθωτοί, αγρότες και όσοι αμείβονται με εργόσημο και τίτλους κτήσης.

Συνταξιούχοι: Πώς θα παρακρατηθεί το 10% από όσους εργάζονται

Περίπου 50.000 συνταξιούχοι που εργάζονται, έλαβαν πριν από τα Χριστούγεννα, το σύνολο της σύνταξής τους, καθώς τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος Γεωργιάδη, που ψηφίστηκε λίγο πριν από τις γιορτές.

Βέβαια, στο τέλος Ιανουαρίου θα πρέπει ο εργοδότης τους να παρακρατήσει από τον μισθό τους, ειδική εισφορά 10%, την οποία θα καταβάλλει στον ΕΦΚΑ, εντός του Φεβρουαρίου, παράλληλα με την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ). Άλλωστε, βάσει του σχεδιασμού, μέσω της ΑΠΔ που υποβάλλει κάθε μήνα ο εργοδότης θα δηλώνεται η παρακράτηση εισφορά 10%, επιπλέον από τις προβλεπόμενες εισφορές, προκειμένου να καταβληθούν στον ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ επεξεργάζονται τις αλλαγές που απαιτούνται, προκειμένου να ανοίξει μια ειδική πλατφόρμα στην οποία οι ενδιαφερόμενοι συνταξιούχοι θα δηλώσουν ότι εργάζονται ή ότι επιθυμούν να εργαστούν.

Αντίστοιχα, θα πρέπει να υπάρξει στις ΑΠΔ ειδικό πεδίο, στο οποίο αυτόματα, θα δηλώνεται ότι ο συγκεκριμένος εργαζόμενος είναι συνταξιούχος, προκειμένου να παρακρατείται το επιπλέον 10%. Ειδική πρόνοια θα πρέπει να υπάρξει και για τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), καθώς σύμφωνα με τον ασφαλιστικό νόμο Γεωργιάδη, δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους συνταξιούχους με αναπηρία να εργασθούν με τις προϋποθέσεις του πρώην ΙΚΑ και, μάλιστα, χωρίς να επιβαρύνονται με τον πόρο 10% υπέρ ΕΦΚΑ.

Να σημειωθεί ότι, η κατάργηση της περικοπής του 30% της σύνταξης, ισχύει για όλους τους συνταξιούχους που εργάζονται, από 1η Ιανουαρίου 2024. Στόχος είναι η τόνωση του εισοδήματός των συνταξιούχων και η περαιτέρω αύξηση της νόμιμης και δηλωμένης συμμετοχής στην αγορά εργασίας, καθώς στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των απασχολούμενων συνταξιούχων είναι πολύ μεγαλύτερος από 50.000.

Ταυτόχρονα, βέβαια, θεσπίζεται ένας μη ανταποδοτικός πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ, ο οποίος για τους μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους θα ισούται με το 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους και για τους μη μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους με το 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κλάσης για κύρια σύνταξη. Θεσπίζεται, επίσης, ετήσιο πλαφόν του πόρου που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 12πλασιο της μηνιαίας εθνικής σύνταξης.

Αντίστοιχα, από 1η Ιανουαρίου, θεσπίζεται για πρώτη φορά ενιαίος κανόνας για την απασχόληση των συνταξιούχων αναπηρίας. Μέχρι πρότινος, ένα άτομο με αναπηρία που παίρνει σύνταξη από τον π. ΟΑΕΕ, δεν επιτρεπόταν να εργαστεί μετά τη συνταξιοδότησή του λόγω αναπηρίας. Το ίδιο ίσχυε και για τα υπόλοιπα ταμεία πλην του π. ΙΚΑ. Εάν συνταξιοδοτείται από το π. ΙΚΑ, επιτρεπόταν, υπό προϋποθέσεις, να εργαστεί και μετά τη συνταξιοδότησή του λόγω αναπηρίας. Πλέον, δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους συνταξιούχους με αναπηρία να εργασθούν με τις προϋποθέσεις του π. ΙΚΑ, χωρίς να επιβαρύνονται με τον νέο πόρο 10% υπέρ ΕΦΚΑ, που ισχύει για τους υπόλοιπους εργαζόμενους συνταξιούχους.

Να σημειωθεί εδώ, ότι το 10% είναι επιπλέον των ασφαλιστικών εισφορών που ισχύουν και θα πρέπει ούτως ή άλλως, να καταβάλλονται μέσω του εργοδότη, στον ΕΦΚΑ. Για τους μισθωτούς προβλέπεται η καταβολή πόρου ύψους 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους, όπως αυτές ορίζονται στη νομοθεσία. Για τους μη-μισθωτούς, το ύψος του πόρου διαφοροποιείται με βάση την υπαγωγή τους ή μη στην επικουρική ασφάλιση, προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότιμη οικονομική μεταχείριση.

Συγκεκριμένα, για υπαγωγή μόνον στην κύρια ασφάλιση καταβάλλεται πόρος το ποσό του οποίου ισούται με το 50% της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας, ενώ σε περίπτωση υπαγωγής και στην επικουρική ασφάλιση, καταβάλλεται πόρος στον e-ΕΦΚΑ ύψους 40% στον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών και 40% στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης. Κατ' αναλογία των παραπάνω, ορίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές και ο πόρος για τους αγρότες, καθώς και για τους μισθωτούς μηχανικούς και τους έμμισθους δικηγόρους.

Επίσης, ο συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών που αφορά τους παράλληλα απασχολούμενους με περισσότερες ιδιότητες, εφαρμόζεται και στους απασχολούμενους συνταξιούχους, ωστόσο δεν εφαρμόζεται για την καταβολή του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ, δηλαδή καταβάλλεται πόρος για κάθε ασφαλιστέα απασχόληση για την οποία οφείλονται εισφορές.

Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για τα πρόσωπα που αμείβονται με παραστατικό παρεχόμενων υπηρεσιών (τίτλο κτήσης), και καταβάλλουν πόρο ύψους 10% επί της αμοιβής που αποκομίζουν από την ανάληψη εργασίας μετά τη συνταξιοδότηση. Σημειώνεται ότι ο πόρος δεν προσμετράται στο όριο που προβλέπεται, ώστε η παρακρατούμενη εισφορά υπέρ κύριας ασφάλισης να μην μπορεί να υπερβαίνει το ποσό της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας.

Στην περίπτωση συνταξιούχου αμειβόμενου με εργόσημο του π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ο ως άνω καταβαλλόμενος πόρος ύψους 10% κατανέμεται στους κλάδους κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Ομοίως επιβάλλεται πόρος 10% υπέρ e-ΕΦΚΑ και σε αμειβόμενους με εργόσημο του π. ΟΓΑ επί του ακαθάριστου εισοδήματος όπως αυτό απεικονίζεται στο παραστατικό αμοιβής.

Προσοχή. Ο νόμος ορίζει ότι τα πρόσωπα που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά για το διάστημα που εκκρεμεί η αίτησή τους, εφόσον το δηλώσουν στον Φορέα και στον εργοδότη τους, και ότι η καταβολή του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ εκκινεί από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, δεδομένης της αναδρομικής ισχύος των συνταξιοδοτικών αποφάσεων. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης συνταξιοδότησης, προβλέπεται επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών από τον ΕΦΚΑ στον ασφαλισμένο.

Όποιος συνταξιούχος δεν δηλώσει την ανάληψη απασχόλησης, θα καταβάλει χρηματικό πρόστιμο ίσο με 12 μηνιαίες συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Επίσης, σε περίπτωση δίμηνης καθυστέρησης καταβολής των προβλεπόμενων ασφαλιστικών εισφορών και πόρων από συνταξιούχους που απασχολούνται ως μη μισθωτοί, και είναι οι ίδιοι υπόχρεοι καταβολής αυτών, οι οφειλές θα παρακρατούνται από το ποσό της σύνταξης, κατ' αναλογία με τους μισθωτούς, των οποίων οι εισφορές και ο πόρος παρακρατούνται προκαταβολικά από τη μισθοδοσία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v