Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα άδεια για on line gaming δίνει η Επιτροπή Παιγνίων

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η επεξεργασία των συμπληρωματικών εγγράφων που κατέθεσε η εταιρεία που διεκδικεί άδεια on line gaming στη χώρα μας. Νέος παίκτης βολιδοσκοπεί ήδη την ελληνική αγορά.

Νέα άδεια για on line gaming δίνει η Επιτροπή Παιγνίων

Προς το τέλος οδηγείται η διαδικασία για την απόδοση άδειας στην εταιρεία Infinity, η οποία πρόσφατα κατέθεσε όλα τα απαραίτητα συμπληρωματικά έγγραφα που ζητήθηκαν από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων. Την ίδια στιγμή αυξημένο είναι το ενδιαφέρον για την αγορά με έναν νέο παίκτη να εμφανίζεται στο προσκήνιο χωρίς ακόμα να έχει αιτηθεί άδεια.

Στελέχη της Επιτροπής εκφράζουν την άποψη ότι η αγορά έχει μια δυναμική που θα συνεχίσει να προσελκύει νέους παίκτες. Στο πλαίσιο αυτό το τελευταίο διάστημα εταιρεία on line στοιχιματισμού έχει προσεγγίσει την ΕΕΕΠ και σύντομα αναμένεται να καταθέσει αίτηση για νέα άδεια.

Τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι η αγορά θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και κατόπιν θα ξεκινήσει το ξεκαθάρισμα με σκοπό να μείνουν όσοι εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους τόσο απέναντι στους παίκτες, όσο και απέναντι στο δημόσιο με βάση τα όσα προβλέπονται στην ελληνική νομοθεσία. «Οι υπόλοιποι θα φύγουν», επισημαίνουν με νόημα.

Η εταιρεία Infinity

Η εταιρεία Infinity, αποτελεί την 19η εταιρεία που είχε καταθέσει αίτηση απόκτησης άδειας online gaming. Σήμερα στη χώρα μας άδεια κατέχουν 18 εταιρείες ενώ εκκρεμεί μία ακόμα αίτηση, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο ελέγχου από την ΕΕΕΠ και η οποία έχει κατατεθεί από την Triton.

Είχε προηγηθεί λίγες εβδομάδες πριν η 18η άδεια της εταιρείας Exoplay Limited που είναι ελληνικών συμφερόντων, με βασικούς μετόχους τον Γιάννη Σάκκαρη, τον Παναγιώτη Νίκα, τον Κωνσταντίνο Κουμάτo, τον Αλέξανδρο Στρογγυλό και τον Θανάση Πριόβολο. Η 18η άδεια δόθηκε μέσα σε χρόνο-ρεκόρ αφού ολοκληρώθηκε ο έλεγχος της εταιρείας που έχει έδρα τη Μάλτα και η οποία είχε αιτηθεί για άδεια τύπου 2, η οποία δίνει τη δυνατότητα της νόμιμης διεξαγωγής παιχνιδιών live casino και RNG/Slots στο διαδίκτυο.

Οι αλλαγές που έρχονται στην αγορά

Η αγορά on line gaming έχει πρακτικά προσελκύσει 20 εταιρείες, όπως ακριβώς είχε προβλέψει στο τέλος του 2022 ο πρόεδρος της Επιτροπής Δ. Ντζανάτος. Η δυναμική της αγοράς αναμένεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο και με τις αλλαγές που σχεδιάζει ήδη η ΕΕΕΠ.

Ειδικότερα έχει ξεκινήσει σειρά ενεργειών ώστε να υπάρξει μείωση στον φόρο που καλείται να καταβάλει ο παίκτης που κερδίζει, ενώ παράλληλα εξετάζει και αλλαγές στη νομοθεσία, ώστε να προσελκύσει την έδρα των εταιρειών on line gaming που σχεδόν για το σύνολό τους επιλέγουν τη Μάλτα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δ. Ντζανάτος είχε κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της φορολογίας των παικτών, τονίζοντας ότι οι όποιες αλλαγές θα γίνουν κατόπιν διαβούλευσης με την αγορά, ώστε να μην αποκλειστούν απόψεις. Να σημειωθεί ότι ο φόρος των παικτών που μπήκε στα δημόσια ταμεία το 2022 αυξήθηκε κατά 74,5%, φτάνοντας τα 256,2 εκατ. ευρώ, έναντι 146,8 το 2021 και προέρχεται κυρίως από τους διαδικτυακούς παίκτες.

Το ζητούμενο για την Επιτροπή Παιγνίων είναι ο φόρος παίκτη να εφαρμόζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζονται αντίστοιχα έσοδα για το Δημόσιο, χωρίς να δημιουργείται αντικίνητρο για τις νόμιμες εταιρείες, με αποτέλεσμα να ενισχύεται ο παράνομος στοιχηματισμός.

Υπενθυμίζεται ότι η αγορά διαδικτυακού τζόγου κατέχει το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας της αγορά παιγνίων με ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 27%. Συγκεκριμένα το TGR (πονταρίσματα) από 18,97 δισ. ευρώ το 11μηνο του 2022 έφτασαν τα 24,18 δισ. ευρώ το 11μηνο του 2023 παρουσιάζοντας αύξηση 27,46%. Τα ακαθάριστα έσοδα (GGR) έφτασαν από 680 εκατ. ευρώ στα 769 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 13,09%.

Τα δικαιώματα δημοσίου από τα on line παίγνια, από 238 εκατ. ευρώ το 11μηνο του 2022, το ίδιο διάστημα το 2023 ξεπέρασαν τα 269 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 13,03%. Τα φορολογικά έσοδα παικτών on line παιγνίων παρουσίασαν θεαματική αύξηση 37,88% και από 143,60 εκατ. ευρώ έφτασαν το 11μηνο του 2023 τα 198 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v