Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικό πρόσημο στην κατανάλωση καυσίμων κίνησης το 2023

Αντίδοτο στη βουτιά των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης αποτέλεσε η αγορά βενζίνης και ντίζελ κίνησης. Ανοδική κίνηση καταγράφει η αγορά και τον φετινό Ιανουάριο.

Θετικό πρόσημο στην κατανάλωση καυσίμων κίνησης το 2023

Άνοδο 3,2% σημείωσε η κατανάλωση καυσίμων κίνησης το 2023 σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, καθώς με βάση τα στοιχεία του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ), ο όγκος των πωλούμενων πετρελαιοειδών αυξήθηκε κατά 4,2% σε ότι αφορά τις βενζίνες και κατά 2,3% σε ότι αφορά το ντίζελ κίνησης.

Ωστόσο, οι συνολικές πωλήσεις των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών κινήθηκαν πέρυσι σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το 2022, επειδή λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν, οι πωλήσεις σε όγκο του diesel θέρμανσης κινήθηκαν 32,8% χαμηλότερα.

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, η περιορισμένη περυσινή αύξηση της ζήτησης στα καύσιμα κίνησης αποδίδεται σε παράγοντες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

  • Πρώτον, η σημαντική άνοδος που σημείωσε ο εισερχόμενος τουρισμός (μετακινήσεις επισκεπτών της χώρας), ο οποίος εκτοξεύθηκε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
  • Δεύτερον, η αύξηση του ΑΕΠ και ο αντίστοιχος επηρεασμός της οικονομικής ανάπτυξης στις μετακινήσεις.
  • Τρίτον, άλλοι παράγοντες όπως, για παράδειγμα, οι μετακινήσεις για τις τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις που έλαβαν χώρα μέσα στη χρονιά (δύο Βουλευτικές και δύο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση), καθώς και η υποχώρηση των τιμών των καυσίμων σε επίπεδα που δεν απείχαν ιδιαίτερα σε σχέση με τα αντίστοιχα πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η αύξηση της κατανάλωσης καυσίμων κίνησης συνεχίστηκε και το φετινό Ιανουάριο, ενώ κατά τον ίδιο μήνα η ζήτηση για το diesel θέρμανσης ανέβηκε κατά περίπου 50% σε σύγκριση με πέρυσι. Η τόσο μεγάλη άνοδος στο diesel θέρμανσης αποδίδεται στο ότι κατά τον Ιανουάριο του 2023 είχαν επικρατήσει ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, γεγονός που δεν επαναλήφθηκε φέτος.

Πονοκέφαλος για ασφαλιστικές εταιρείες

Η αυξημένη κίνηση στους ελληνικούς δρόμους προκάλεσε έντονους πονοκεφάλους στις ασφαλιστικές εταιρείες, με τον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων να επηρεάζεται ανοδικά και να ξεπερνά ακόμη και τα προ πανδημίας επίπεδα. Η αύξηση του αριθμού των τροχαίων ατυχημάτων σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες (πχ αύξηση μέσου κόστους επισκευών και ανταλλακτικών λόγω του υψηλού πληθωρισμού) εκτίναξαν τα ποσά των αποζημιώσεων που κατέβαλαν οι ασφαλιστικές εταιρείες στους οδηγούς, οι οποίες με τη σειρά τους προέβησαν σε αυξήσεις τιμολογίων.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2023 ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων ανέβηκε από τα 7.682 στα 8.302, οι νεκροί αυξήθηκαν από τους 473 στους 479, οι βαριά τραυματίες από τους 488 στους 500 και οι ελαφρά τραυματίες από τους 8.472 στους 9.416.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v