Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαρρηγεωργίου: Οι τρεις μεγάλες προσδοκίες των ασφαλιστικών για το 2024

«Το 2023 ο κλάδος όχι μόνο αναπτύχθηκε, αλλά παράλληλα έκανε σωστά τη δουλειά του αποζημιώνοντας όπως έπρεπε τους πελάτες του», επεσήμανε ο Αλ. Σαρρηγεωργίου. Οι εξελίξεις σε τρία μέτωπα.

Σαρρηγεωργίου: Οι τρεις μεγάλες προσδοκίες των ασφαλιστικών για το 2024

Σε κλίμα αισιοδοξίας έλαβε χώρα η χθεσινή κοπή της πίτας των ασφαλιστικών εταιρειών, με τον πρόεδρο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου να αναφέρεται με θετικό τρόπο για τις εξελίξεις σε τρία μέτωπα και ειδικότερα στις καλύψεις κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών, στις ασφαλίσεις επιχειρήσεων και στο πρόβλημα των ανασφάλιστων οχημάτων.

«Το 2023 ο ασφαλιστικός κλάδος όχι μόνο αναπτύχθηκε, αλλά παράλληλα έκανε σωστά τη δουλειά του αποζημιώνοντας όπως έπρεπε τους πελάτες του. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι καταβάλαμε αποζημιώσεις ύψους 370 εκατ. ευρώ για την καταιγίδα Daniel, εκ των οποίων τα 320 κατευθύνθηκαν στους μεγάλους πελάτες, γιατί δυστυχώς πολύς κόσμος παραμένει ανασφάλιστος στη σύνταξη, στην υγεία, στις φυσικές καταστροφές και την όλη υπόθεση την πληρώνουν οι φτωχοί συμπολίτες μας».

Αυτά δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου στα πλαίσια της χθεσινής κοπής της πίτας της ΕΑΕΕ (παρουσία του υφυπουργού Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος έχει θητεύσει κατά το παρελθόν στον κλάδο), συμπληρώνοντας πως το κίνητρο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% στα ακίνητα που καλύπτονται έναντι φυσικών καταστροφών μοιάζει να δουλεύει, η υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων φαίνεται να έρχεται και το πρόβλημα των ανασφάλιστων οχημάτων δείχνει πως τελειώνει. Η κυβέρνηση κάνει κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση. Η ασφάλιση είναι παρούσα και δεν μπορεί να τα περιμένουμε όλα από την Πολιτεία».

Πέραν των αισιόδοξων δηλώσεων του προέδρου της ΕΑΕΕ, θετική εντύπωση προκάλεσε χθες και η ανακοίνωση για την πορεία της ασφαλιστικής παραγωγής στο ενδεκάμηνο του 2023, η οποία εμφάνισε αύξηση 8,7% σε σχέση με την αντίστοιχη επίδοση του 2022 (+5,1% στον κλάδο ζωής, +12,3% στις γενικές καλύψεις, βλέπε στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα) και όπως δείχνουν τα πράγματα στο σύνολο της χρονιάς θα προσεγγίσει το ιστορικά υψηλό επίπεδο του έτους 2009.

Ειδικότερα, η παραγωγή των πρώτων έντεκα μηνών του 2023 διαμορφώθηκε στα 4,7 δισ. ευρώ, όταν στο σύνολο του 2009 είχε σκαρφαλώσει στα 5,448 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια, είχε κατρακυλήσει λόγω της οικονομικής κρίσης στα 3,73 δισ. ευρώ το 2015 για να ακολουθήσει στη συνέχεια πλαγιοανοδική πορεία πιάνοντας τα 4,05 δισ. το 2018 και τα 4,987 δισ. ευρώ το 2022.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v