Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εφορία: Πέντε κρίσιμες προθεσμίες για να γλιτώσετε φόρους και πρόστιμα

Δυσάρεστη έκπληξη για ιδιοκτήτες ακινήτων που χάνουν την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ. Πότε κλείνει το παράθυρο ευκαιρίας για διορθώσεις στο Ε9. Τι ισχύει για Airbnb και ιδιοκτήτες οχημάτων.

Εφορία: Πέντε κρίσιμες προθεσμίες για να γλιτώσετε φόρους και πρόστιμα

Σε τροχιά προετοιμασίας για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, μια σειρά προθεσμιών που λήγουν για αιτήσεις, διορθώσεις και πληρωμή υποχρεώσεων κρύβουν παγίδες προστίμων ή ευκαιρίες μείωσης φόρων.

Ξεκινώντας από τον ΕΝΦΙΑ, η έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας αντιστοίχισης ΑΤΑΚ και ασφαλισμένων ακινήτων για την παροχή έκπτωσης έως 10% έκρυβε μια δυσάρεστη έκπληξη για χιλιάδες ιδιοκτήτες.

Διαπίστωσαν πως δεν δικαιούνται την έκπτωση καθώς τα ακίνητά τους είναι ασφαλισμένα για σεισμό και φωτιά αλλά όχι και για πλημμύρες, όπως ορίζει η σχετική διάταξη νόμου και τώρα -αν δεν υπάρξει σχετική παρέμβαση στο και πέντε από το υπουργείο Οικονομικών- χάνουν την έκπτωση. Η προθεσμία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να κάνουν αντιστοίχιση με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια στην πλατφόρμα myProperty λήγει στις 22 Φεβρουαρίου.

Στις 31 Μαρτίου άλλωστε κλείνει το παράθυρο ευκαιρίας για διορθώσεις στο Ε9, που μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ. Μια σειρά λαθών στα στοιχεία ακινήτων μπορεί να οδηγήσει σε φουσκωμένα εκκαθαριστικά, αλλά υπάρχει χρόνος για διορθώσεις. Τα συνηθέστερα λάθη αφορούν την παλαιότητα, τον χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας, τον όροφο, ποσοστά συνιδιοκτησίας ή εμπράγματα δικαιώματα, κενά και ημιτελή κτίσματα, αποθήκες και πάρκινγκ τα οποία δεν έχουν δηλωθεί σωστά και οδηγούν σε μεγαλύτερες των αναλογούντων φορολογικές επιβαρύνσεις. Οι διορθώσεις στο Ε9 μπορούν να γίνουν αναδρομικά από το 2014 και να οδηγήσουν σε μείωση του φόρου από 20% έως και 90%.

Έως τις 28 Φεβρουαρίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι τα νοικιάζουν μέσω Airbnb έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν την εικόνα τους στο Μητρώο Βραχυχρόνιων Μισθώσεων. Ένα ακίνητο το οποίο είχε δηλωθεί σε βραχυχρόνια μίσθωση το 2022 αλλά πέρυσι δεν δούλεψε, πρέπει να διορθωθεί, ενώ το ίδιο ισχύει και στην αντίθετη περίπτωση, για να μην υπάρξουν μπελάδες και πρόσθετοι φόροι.

Οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης θα στείλουν τα στοιχεία έως τις 26 Φεβρουαρίου για όλες τις συναλλαγές που πραγματοποίησαν πέρυσι οι χρήστες τους, για να αποφύγουν πρόστιμα που φτάνουν ακόμα και τις 500.000 ευρώ, ενώ για αμελείς ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τα πρόστιμα ξεκινούν από 5.000 και φτάνουν τις 20.000 ευρώ ή το 50% των ακαθάριστων εσόδων που έμειναν κρυφά. Οι ιδιοκτήτες αρχικά θα πρέπει να τσεκάρουν την ορθότητα των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ για τα ακίνητα που νοικιάζουν και να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις.

Στο τέλος του μήνα άλλωστε λήγουν δύο ακόμα κρίσιμες προθεσμίες, που εγκυμονούν έξτρα επιβαρύνσεις.

Έως τις 29 Φεβρουαρίου, οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους, ώστε να μην απειληθούν με πρόστιμο στο ισόποσο του ετήσιου τέλους από την 1η Μαρτίου. Κάθε χρονιά, δεν λείπουν οι περιπτώσεις όπου χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σπεύδουν λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας, ακόμα και λίγο πριν τα μεσάνυχτα, να πληρώσουν τα τέλη αλλά επειδή η πληρωμή μέσω του e-banking των τραπεζών απαιτεί περισσότερο χρόνο για να φανεί στα συστήματα της ΑΑΔΕ, «εισπράττουν» πρόστιμο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι άμεσες πληρωμές μέσω του συστήματος IRIS εξουδετερώνουν τον κίνδυνο ακόμα και αν η πληρωμή γίνει λίγο πριν τα μεσάνυχτα της προθεσμίας.

Τέλος, όσα ζευγάρια θέλουν να χωρίσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις για φέτος, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τη σχετική αίτηση στην ΑΑΔΕ έως τις 28 Φεβρουαρίου. Όσοι έχουν κάνει ήδη αίτηση τα προηγούμενα χρόνια, δεν χρειάζεται να την επαναλάβουν παρά μόνο εάν θέλουν να επανέλθουν στο καθεστώς των κοινών δηλώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v