Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

DBRS: «Χτύπημα» σε Ελλάδα και Πειραιά οι επιθέσεις των Χούθι

Προειδοποιεί για σημαντική αλλά βραχύβια επίδραση στο μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας από τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα ο οίκος. Πώς ποσοτικοποιεί το πρόβλημα για τα κύρια ευρωπαϊκά λιμάνια.

DBRS: «Χτύπημα» σε Ελλάδα και Πειραιά οι επιθέσεις των Χούθι

«Στην Ελλάδα, για το λιμάνι του Πειραιά, το πέμπτο μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στην Ευρώπη, οι όγκοι των εμπορευματοκιβωτίων, μέχρι στιγμής, ήταν αρκετά σταθεροί, με μικρή επίπτωση από τις διαταραχές. Ωστόσο, αναμένουμε πτώση των φορτίων κατά περίπου 30% ή και περισσότερο σε αυτό το λιμάνι. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση, ιδίως μόλις τα πλοία που έρχονται από την Ασία και τη Μέση Ανατολή αρχίσουν να φτάνουν στην Ευρώπη.

Οι κολοσσοί της ναυτιλίας εμπορευματοκιβωτίων CMA CGM, Cosco Container Lines, η Evergreen Line και η Orient Overseas Container Line, αποφάσισαν να σταματήσουν τα δρομολόγιά τους από την Ασία προς τον Πειραιά, τα οποία αποτελούσαν ενδιάμεσο σταθμό για τη βόρεια Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, η Maersk και άλλες ναυτιλιακές εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έχουν αλλάξει δρομολόγιο προς το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, το οποίο δεν εισέρχεται στην Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο Θάλασσα. Η είσοδος στο κέντρο της Μεσογείου προσθέτει επιπλέον ημέρες στην ήδη μακρύτερη διαδρομή», εξηγεί η Morningstar DBRS.

«Αναμένουμε ότι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες του χειμώνα στη Βόρεια Ευρώπη και η τρέχουσα κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα θα έχουν προσωρινά αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία των λιμένων εμπορευματοκιβωτίων σε όλη την Ευρώπη.

Αναμένουμε ότι η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στα λιμάνια της Ανατολικής και Νότιας Μεσογείου, με κάποια προσωρινή μείωση των όγκων, ενώ τα κύρια λιμάνια προσέγγισης στη Βόρεια Ευρώπη αναμένεται να έχουν περιορισμένο αντίκτυπο και ενδέχεται να δουν ακόμη και σταδιακή πίεση στη χωρητικότητα των λιμανιών, δεδομένων των καθυστερήσεων λόγω των μεγαλύτερων ταξιδιών.

Αντισταθμιστικά στις πιθανές μειώσεις του όγκου, τα λιμάνια γενικά έχουν ένα ποσοστό των εσόδων τους βάσει μακροπρόθεσμων συμβάσεων, γεγονός που τα προστατεύει από περαιτέρω αστάθεια των εσόδων. Συνολικά, αναμένουμε ότι αυτές οι πιέσεις θα επιλυθούν βραχυπρόθεσμα, με πιο αισθητό αντίκτυπο να παρατηρείται από τα μέσα Φεβρουαρίου και μετά, όταν τα επαναδρομολογημένα πλοία αρχίσουν να φτάνουν στους τελικούς τους προορισμούς», συνεχίζει η Morningstar DBRS.

Τα κύρια σημεία αναφοράς της Morningstar DBRS είναι:

- Αναμένει ότι η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα και οι τρέχουσες καιρικές συνθήκες στη Βόρεια Ευρώπη και τον Παναμά θα έχουν βραχυπρόθεσμο και ήπιο αντίκτυπο μόνο στα επηρεαζόμενα μεμονωμένα λιμάνια.

- Τα πρωτεύοντα λιμάνια προσέγγισης αναμένεται να έχουν ηπιότερες επιπτώσεις και ταχύτερη ανάκαμψη, λόγω των πιο σταθερών ταμειακών ροών.

- Καθυστερήσεις λόγω της μεγαλύτερης εναλλακτικής διαδρομής μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας θα οδηγήσουν σε περαιτέρω προσωρινές λειτουργικές ανεπάρκειες στους επηρεασμένους λιμένες, ενώ η κατάσταση θα επιλύεται σταδιακά.

- Παρά τις προκλήσεις, αναμένει ότι τα πιστωτικά προφίλ των αξιολογούμενων εκδοτών θα εξακολουθήσουν να υποστηρίζονται από τους θεμελιώδεις παράγοντες.

«Από την άλλη πλευρά, αναμένουμε ότι τα λιμάνια στην Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο θα δουν προσωρινή μείωση στους όγκους τους, μέχρι οι αλυσίδες εφοδιασμού να επανέλθουν στην κανονικότητα. Αναμένουμε ότι αυτά τα λιμάνια δυνητικά θα επηρεαστούν περισσότερο από την επαναδρομολόγηση προς την Ευρώπη, με κάποια πιθανή συμφόρηση από τον Φεβρουάριο, καθώς αναμένουμε ότι ο αριθμός των μεγάλων πλοίων θα μειωθεί.

Προβλέπουμε ότι αυτή η περιοχή της Μεσογείου θα εξυπηρετείται από περισσότερες μεταφορτώσεις από δυτικούς κόμβους. Με περίπου το 40% των διεθνών μεταφορών της Ιταλίας να βασίζεται στη διαδρομή της Ερυθράς Θάλασσας, βλέπουμε κινδύνους ιδίως σε σχέση με τα ιταλικά λιμάνια.

Μέχρι στιγμής, ο αριθμός των φορτηγών πλοίων στο λιμάνι της Γένοβας (Ιταλία) έχει μειωθεί κατά 40% περίπου τις τελευταίες εβδομάδες, έχοντας ανακάμψει τώρα σε μείωση 20% από την 1η Νοεμβρίου», καταλήγει η Morningstar DBRS.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v