Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέργεια: Πώς σχεδιάζεται να χωρέσουν περισσότερες ΑΠΕ στο δίκτυο

Πώς θα προχωρήσει το κόψιμο παροχής ενέργειας και σε τι ποσοστό. Ποια κίνητρα εξετάζεται να δοθούν σε όσα έργα ΑΠΕ δεχθούν ψαλίδισμα. Πώς θα ενσωματωθούν οι μπαταρίες στο σύστημα.

Ενέργεια: Πώς σχεδιάζεται να χωρέσουν περισσότερες ΑΠΕ στο δίκτυο

Το ζήτημα των περικοπών στο δίκτυο αποτελεί ένα ζήτημα που θα κληθούν οι αρμόδιοι φορείς να αντιμετωπίσουν, καθώς η παραγόμενη ενέργεια ξεπερνά ήδη τη ζήτηση. Η Ελλάδα θέλει να κάνει διεθνείς διασυνδέσεις, αλλά θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη ότι θα αντιμετωπίσει και τον ανταγωνισμό άλλων χωρών.

Σε κάθε περίπτωση, «αν φτιαχτεί ένα πλαίσιο περικοπών που να είναι σαφές, αν όλα τα έργα που συνδέονται στο δίκτυο μπορούν να κόβονται, αν εφαρμοστεί η αποθήκευση και αρχίσει και μπαίνει πιο γρήγορα στα έργα ΑΠΕ, τότε πράγματι φτιάχνεται ένα πλαίσιο κανόνων», αναφέρουν πηγές της αγοράς.

Σήμερα, λειτουργούν 12,5 GW ΑΠΕ που συνδέονται είτε στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ είτε στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ. Επίσης, υπάρχουν άλλα 15 GW που έχουν όρους σύνδεσης και είναι σε κάποιο στάδιο υλοποίησης και επιπλέον αυτών, 2 GW ΑΠΕ που πρέπει να δεσμευτούν για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα σε διάφορα σημεία της χώρας, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να μπορούν να συνδεθούν μόλις αδειοδοτηθούν.

Το δίκτυο, όπως θα έχει αναπτυχθεί το διάστημα 2030-2032, θα «χωράει» περίπου 30 GW, δηλαδή το άθροισμα του αριθμού των GW που αφορά στα παραπάνω έργα, είτε λειτουργούν είτε έχουν όρους σύνδεσης.

Το ερώτημα όμως είναι, αν είναι εφικτό να φτιαχτούν και άλλες υποδομές δικτύου για να υπάρξει ανταπόκριση στο ενδιαφέρον σε ένα έργο ΑΠΕ. Όπως αναφέρουν πηγές του ΑΔΜΗΕ, σε αυτό το σημείο υπάρχουν δύο δρόμοι. Ή που θα γίνουν μεγάλες διεθνείς διασυνδέσεις για να σταλεί επιπλέον ενέργεια στο εξωτερικό ή θα ακολουθηθεί ο δεύτερος δρόμος, δηλαδή αυτό που κάνει η ομάδα που έχει συγκροτήσει το υπουργείο Ενέργειας και στην οποία συμμετέχουν η ΡΑΑΕΥ, ο ΔΑΠΕΕΠ και οι διαχειριστές δικτύου, οι οποίοι θα προτείνουν μέτρα ώστε να είναι εφικτό να δοθούν και άλλες προσφορές σύνδεσης, χωρίς να δημιουργείται κίνδυνος τεχνικός ή οικονομικός.

Επίσης, επισημαίνεται πως ήδη υπάρχουν σκέψεις η περικοπή αυτή να αγγίζει ακόμα και το 45%. Βέβαια, η επιτροπή που έχει συγκροτηθεί θα πρέπει να δει το θέμα συνολικά, εξετάζοντας διάφορα σενάρια, όπως το θέμα του επιπέδου των περικοπών ανάλογα με το πόσα έργα θα έχουν εγκατασταθεί στη χώρα. Αν θα είναι δυνατόν όλα τα έργα που συνδέονται στο δίκτυο να περικόπτονται, καθώς αυτή τη στιγμή για 7 GW ΑΠΕ που συνδέονται στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, δεν υπάρχει εξοπλισμός ώστε να περικόπτονται από τον διαχειριστή.

Το θέμα, βέβαια, είναι να μη δημιουργηθεί μία στρεβλή ανταγωνιστικότητα, γιατί αν δεν περικόπτονται και έργα που είναι στον ΔΕΔΔΗΕ, θα κόβονται περισσότερα έργα που είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Ποια θα είναι τα κίνητρα

Το άλλο ζήτημα φυσικά είναι το θέμα των κινήτρων που θα δοθούν στα έργα που θα υποστούν περικοπές.

  1. Το πρώτο ζήτημα που θα εξεταστεί είναι κατά πόσο θα μπορεί να επιδοτείται κάθε επιπλέον περικοπή. Σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξει κάποιος διαγωνισμός, ώστε όποια έργα δέχονται περικοπή 15-20% να παίρνουν μια ταρίφα, η οποία θα είναι πιο ευνοϊκή.
  2. Το δεύτερο θέμα είναι πόσο συμφέρει τελικά να επιδοτηθούν έργα με μπαταρίες, ώστε οι περικοπές να είναι πιο μαζεμένες και να δοθούν τα αντίστοιχα κίνητρα σε παραγωγούς.
  3. Το τρίτο ζήτημα είναι πώς θα προχωρήσει η αποθήκευση κι αν θα γίνει κάποιος διαγωνισμός μόνο για ΑΠΕ με μπαταρίες.
  4. Τέταρτο, το ρυθμιστικό πλαίσιο περικοπών.

Σε κάθε περίπτωση, έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας μέχρι να καταλήξει η αρμόδια επιτροπή που έχει συγκροτήσει το υπουργείο Ενέργειας. Με πηγές της αγοράς πάντως να εκφράζουν ανησυχία σε σχέση με τον χρόνο που θα ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα της επιτροπής θα παραδοθεί την άνοιξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v