Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίδομα γέννησης: Πότε θα γίνουν οι αναδρομικές πληρωμές

Ποιοι δικαιούνται επιπλέον ποσά από 400 έως και 1.500 ευρώ. Πώς θα καταβληθούν και πόσα χρήματα θα δοθούν ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Επίδομα γέννησης: Πότε θα γίνουν οι αναδρομικές πληρωμές

Όσοι απέκτησαν παιδί από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά, θα λάβουν τον Απρίλιο έξτρα επίδομα από 400 έως και 1.500 ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης που προβλέπεται σε διάταξη νόμου στη Βουλή, με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023. Μάλιστα, οι δικαιούχοι δεν χρειάζεται να κάνουν καμία επιπλέον αίτηση.

Ειδικότερα, η διάταξη η οποία αναμένεται να ψηφιστεί άμεσα προβλέπει ότι το επίδομα γέννησης καταβάλλεται αναδρομικά από 1.1.2023 έως την έναρξη ισχύος του παρόντος στα πρόσωπα που κατέστησαν δικαιούχοι, χωρίς να απαιτείται νέα αίτησή τους.

Το επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης καταβάλλεται ως εξής:

α) στους δικαιούχους οι οποίοι μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος έχουν λάβει το πλήρες ποσό του επιδόματος γέννησης, το επιπλέον ποσό καταβάλλεται εφάπαξ τον μήνα Απρίλιο 2024,

β) στους δικαιούχους των οποίων η αίτηση έχει εγκριθεί, χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί η καταβολή και των δύο δόσεων του επιδόματος, το επιπλέον ποσό καταβάλλεται με την καταβολή της δεύτερης δόσης.

Με την ενεργοποίηση των νέων διατάξεων, το επίδομα γέννησης κλιμακώνεται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων και αυξάνεται από 2.000 ευρώ (οριζόντια) σε

  • 2.400 ευρώ για το πρώτο παιδί
  • 2.700 ευρώ για το δεύτερο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο
  • 3.000 ευρώ για το τρίτο και
  • 3.500 ευρώ για το τέταρτο και κάθε επόμενο παιδί.

Το επίδομα γέννησης καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη εντός μηνός από τη γέννηση του παιδιού και η δεύτερη εντός του επόμενου πενταμήνου. Η νέα διάταξη ορίζει ότι μετά την έγκριση της σχετικής αίτησης από την αρμόδια Υπηρεσία, το επίδομα καταβάλλεται ως εξής:

α) δύο ισόποσες δόσεις των 1.200 ευρώ εκάστη για το πρώτο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο,

β) δύο ισόποσες δόσεις των 1.350 ευρώ εκάστη για το δεύτερο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο,

γ) δύο  ισόποσες δόσεις των 1.500 ευρώ εκάστη για το τρίτο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο και

δ) δύο ισόποσες δόσεις των 1.750 ευρώ εκάστη για το τέταρτο και κάθε επόμενο, κατά σειρά γέννησης, εξαρτώμενο τέκνο.

Η αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης υποβάλλεται ηλεκτρονικά:

  • Στο Υποσύστημα του Πληροφοριακού Συστήματος του Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης του παιδιού ή
  • Στην εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που υλοποιεί η εταιρεία «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε.» (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v