Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κόπηκε» μία στις τέσσερις αιτήσεις έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ

Τρεις στους τέσσερις ασφαλισμένους δεν έκαναν καν αίτηση. Οι «παγίδες» που πέταξαν τις αιτήσεις εκτός και τα χρήσιμα «μαθήματα». Παράταση στην προθεσμία έως την 1η Μαρτίου.

«Κόπηκε» μία στις τέσσερις αιτήσεις έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ

Ένας στους τρεις ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν ασφαλίσει το ακίνητό τους μπήκαν στη διαδικασία υποβολής αίτησης για την έκπτωση έως 10% στον ΕΝΦΙΑ. Ένας στους τέσσερις αιτούντες διαπίστωσε για διάφορους λόγους πως δεν δικαιούται μειωμένο ΕΝΦΙΑ φέτος.

Έως χθες, στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ είχαν υποβληθεί 344.000 οριστικές αιτήσεις έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ μετά την αντιστοίχιση των ασφαλισμένων ακινήτων με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, καθώς και 19.000 προσωρινές αιτήσεις. Οι εγκεκριμένες αιτήσεις είναι πολύ λιγότερες, 261.000 (για την ακρίβεια ΑΤΑΚ-Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου), την ώρα που τα ασφαλισμένα ακίνητα ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο.

Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης έκπτωσης λήγει σήμερα, αλλά ανακοινώθηκε παράταση έως την 1η Μαρτίου.

«Θα υπάρξει παράταση μέχρι την 1η Μαρτίου, ώστε όσοι δεν γνώριζαν τη διαδικασία ή δεν είχαν τον χρόνο, να έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες», δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ο Χάρης Θεοχάρης.

Οι αιτίες για την απόρριψη αιτήσεων αρκετές. Είτε υπήρχε κάλυψη μόνο για σεισμό και φωτιά χωρίς κάλυψη πλημμύρας, είτε τα ακίνητα είχαν ασφαλιστεί για λιγότερους από τρεις μήνες, είτε η αξία του ασφαλισμένου ακινήτου ήταν μικρότερη της ελάχιστης απαιτούμενης αξίας των 900 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα ιδιοκτήτη ακινήτου 72,04 τετραγωνικών μέτρων το οποίο είχε ασφαλιστεί έναντι 60.000 ευρώ, όταν με τα απαιτούμενα 900 ευρώ θα έπρεπε να έχει ασφαλιστεί για τουλάχιστον 64.836 ευρώ. Η διαφορά αυτή των 4.836 ευρώ είναι ικανή για να οδηγήσει σε απόρριψη τη σχετική αίτηση, με την «παγίδα» να είναι μεγαλύτερη για όσα ακίνητα έχουν βοηθητικούς χώρους οι οποίοι ασφαλίζονται για μικρότερες αξίες αλλά πιάνονται στον «κόφτη» των 900 ευρώ. Δεν λείπουν δε και οι περιπτώσεις όπου ιδιοκτήτες ακινήτων διαπίστωσαν ότι ενώ πληρούν κανονικά τις προϋποθέσεις, οι εταιρείες δεν είχαν αναρτήσει τα συμβόλαιά τους στην ΑΑΔΕ.

Οι προϋποθέσεις για την παροχή έκπτωσης είναι συγκεκριμένες.

  1. Η κατοικία να είναι ασφαλισμένη σε ασφαλιστική επιχείρηση που είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων που τηρείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος.
  2. Η ασφάλιση να καλύπτει σωρευτικά τους ασφαλιστικούς κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών εντός του ίδιου έτους.
  3. Το ασφαλισμένο κεφάλαιο και για τους τρεις κινδύνους να καλύπτει το σύνολο της αξίας ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων που αποτελούν την κατοικία. Για τον υπολογισμό της αξίας ανακατασκευής λαμβάνεται υπόψη η συνολική επιφάνεια των κύριων και βοηθητικών χώρων της κατοικίας. Η αξία ανακατασκευής της κατοικίας ορίζεται σε 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ενώ ειδικά για το 2024 η αξία ανακατασκευής της κατοικίας ορίζεται σε 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Η ελκυστικότητα της σχετικής πλατφόρμας χρήζει βελτιώσεων, αλλά σε κάθε περίπτωση το φετινό «πείραμα» έχει οδηγήσει σε αξιόλογα ευρήματα. Τόσο για τη Φορολογική Διοίκηση όσο και για τους φορολογούμενους.

Πολλοί φορολογούμενοι άνοιξαν επιτέλους τα συμβόλαιά τους και είδαν τις καλύψεις. Οι περισσότεροι, για παράδειγμα, οι οποίοι έχασαν την έκπτωση λόγω μη κάλυψης πλημμύρας (μεταξύ των οποίων και ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης) θεωρούσαν ότι το ακίνητό τους είναι ασφαλισμένο και έναντι φυσικών καταστροφών.

Άλλοι ιδιοκτήτες ακινήτων διαπίστωσαν πως ενώ θεωρούσαν πως έχουν ασφαλισμένα τα ακίνητά τους, κυρίως μετά την αποπληρωμή στεγαστικών δανείων, στην πραγματικότητα δεν είχαν ενεργό συμβόλαιο (συνέβη σε αρκετούς με πάγια εντολή εξόφλησης ασφαλιστηρίου).

Δεν λείπουν και αυτοί οι οποίοι διαπίστωσαν πως η ασφαλισμένη αξία των ακινήτων τους υπολείπεται της πραγματικής καθώς τα συμβόλαια έχουν γίνει χρόνια πριν με άλλες αντικειμενικές και εμπορικές αξίες. Σε περίπτωση οποιασδήποτε καταστροφής του ακινήτου, θα χρειαστεί να βάλουν πολλά λεφτά από την τσέπη τους για να τα επισκευάσουν, καθώς το συμβόλαιο καλύπτει μικρό τμήμα της πραγματικής αξίας του ακινήτου.

Σημειώνεται ότι η έκπτωση 10% παρέχεται σε όσους έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους (για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες) για το σύνολο της χρονιάς. Σε διαφορετική περίπτωση, η έκπτωση είναι αναλογική με τον χρόνο ασφάλισης, αλλά με ελάχιστο χρονικό διάστημα τους 3 μήνες τον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι για ασφάλιση για 12 μήνες, ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%, για 9 μήνες εφαρμόζεται έκπτωση 7,5%, για έξι μήνες η έκπτωση περιορίζεται στο 5% και για τρεις μήνες στο 2,5%, ενώ δεν ισχύει καμία μείωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών τον χρόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v