Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί φρέναραν τα ντιλ στον κλάδο της ενέργειας

Τι δείχνει η έκθεση της Bain & Company. Ποιοι τομείς επηρεάζονται.

Γιατί φρέναραν τα ντιλ στον κλάδο της ενέργειας

Μετά από τρία χρόνια αυξανόμενης ανάπτυξης, ο όγκος στα ντιλς εξαγοράς-συγχώνευσης στον τομέα της ενέργειας σημείωσε πτώση, καθώς οι εταιρείες αναπροσαρμόζουν τις προτεραιότητές τους και αποδεικνύουν ότι η κίνηση προς ένα μέλλον με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα και μια κυκλική οικονομία δεν είναι γραμμική. Αυτό διαπιστώνεται στην έκτη ετήσια παγκόσμια μελέτη της Bain & Company.

Το 2020, το 19% της συνολικής αξίας συναλλαγών συγχωνεύσεων και εξαγορών (για συμφωνίες άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων) σχετιζόταν με την ενεργειακή μετάβαση και ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στο 21% το 2021 και στο 27% το 2022 πριν πέσει στο 25% για τους πρώτους εννέα μήνες του 2023.

Σύμφωνα με την έκθεση υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν αυτή τη μετατόπιση. Πρώτον, οι κρατικές επιδοτήσεις των ΗΠΑ δεν ήταν αρκετές για να αντισταθμίσουν πλήρως τα υψηλότερα επιτόκια και το κόστος της εφοδιαστικής αλυσίδας, ενώ καθοριστικό ρόλο παίζουν οι γεωπολιτικές εντάσεις. Ορισμένοι ενεργειακοί τομείς έχουν αισθανθεί τον αντίκτυπο - με κυριότερο, τον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Το αβέβαιο μακροοικονομικό υπόβαθρο και τα υψηλότερα επιτόκια έχουν κάνει λιγότερο ελκυστικά οικονομικά έργα στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης. Αυτό έχει καταστήσει ακόμη πιο δύσκολο για τις ενεργειακές εταιρείες να εξισορροπήσουν τη διπλή πρόκληση της ώθησης των επιδόσεων στις βασικές τους δραστηριότητες υδρογονανθράκων - στην ασφάλεια, την παραγωγικότητα, το κόστος, τον άνθρακα και την παραγωγικότητα κεφαλαίου – και ταυτόχρονα αποδεικνύουν ότι είναι άξιοι θεματοφύλακες της καθαρής ενέργειας κεφαλαίου. Στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η ExxonMobil και η Chevron επένδυσαν πρόσφατα περισσότερα από 110 δισεκατομμύρια δολάρια για την απόκτηση της Pioneer και της Hess, αντίστοιχα.

Πρόκειται για επενδύσεις στις βασικές δραστηριότητές τους και αποτελούν εξαιρετικά παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο οι εταιρείες αναλαμβάνουν αποφασιστικά μέτρα για να ενισχύσουν τα βασικά στοιχεία των υφιστάμενων χαρτοφυλακίων τους, να διασφαλίσουν ότι τα αποθέματα και οι πόροι τους είναι άφθονα και ανταγωνιστικά και να ενισχύσουν τις ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας τους.

Όμως, αυτές οι μεγάλες εξαγορές δεν χρειάζεται να γίνουν εις βάρος των συνεχιζόμενων στρατηγικών επενδύσεων στην ενεργειακή μετάβαση. Για παράδειγμα, η ExxonMobil αγόρασε πρόσφατα δικαιώματα γεώτρησης λιθίου σε 120.000 στρέμματα στις ΗΠΑ και σκοπεύει να γίνει σημαντικός προμηθευτής στις ΗΠΑ για κατασκευαστές μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων, έως το 2030.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v