Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεύμα: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές για τον Μάρτιο

Ανάσα για την αγορά η πτώση της χονδρεμπορικής τιμής, που φτάνει το 27%. Οι ζώνες που κινούνται οι τιμές σε «πράσινα», «κίτρινα» και «μπλε» τιμολόγια.

Ρεύμα: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές για τον Μάρτιο

Η υποχώρηση της χονδρικής τιμής ρεύματος είναι ο βασικός λόγος που θα οδηγήσει σε μειωμένα τιμολόγια ρεύματος, με την «πράσινη» σήμανση.

Η πτώση της χονδρικής σε σχέση με τον Ιανουάριο είναι της τάξης του 27%. Παγιώνεται με αυτό τον τρόπο η τάση συρρίκνωσης που ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες. Αυτή την περίοδο, η μέση χονδρική τιμή ρεύματος κινείται περίπου στα 74 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ετσι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεν αποκλείεται να δούμε αύριο και τιμές κάτω από τα 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα, στα πράσινα τιμολόγια που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι ενέργειας.

Η διαμόρφωση των τιμών σε πράσινα, κίτρινα και μπλε τιμολόγια

Τον προηγούμενο μήνα η λιανική τιμή ρεύματος στα πράσινα τιμολόγια διαμορφώθηκε μεταξύ 11 λεπτών ανά κιλοβατώρα και 17,8 λεπτών. Στα «κίτρινα» τιμολόγια οι τιμές διαμορφώθηκαν από 12 μέχρι 16,7 λεπτά.

Παράλληλα, τον επόμενο μήνα θα ανακοινωθούν οι τιμές των ex-post κίτρινων τιμολογίων. Όπως διευκρίνιζε πρόσφατα η ΡΑΑΕΥ σε ανακοίνωσή της, «οι τιμές των «κίτρινων ex-post» τιμολογίων θα αναρτώνται στον Πίνακα κατά μέγιστο δύο μήνες μετά τον μήνα εφαρμογής τους (για παράδειγμα, την 1η Μαρτίου 2024 θα συμπληρωθούν στον Πίνακα που αφορά τον Ιανουάριο 2024 οι τιμές των ex-post κίτρινων τιμολογίων)».

Τέλος, τα σταθερά τιμολόγια διαμορφώνονται μεταξύ 9,7 λεπτών και 36 λεπτών.

Τι ισχύει με τα σταθερά τιμολόγια 6μηνης-8μηνης διάρκειας

Τον «χορό» άνοιξε η εταιρεία Φυσικό Αέριο με το προϊόν Ρεύμα MAXI Home Fixed με 12,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Το προϊόν, όμως, έχει σταθερή χρέωση για 8 μήνες. Ακολούθησε η Protergia με το πρόγραμμα «Οικιακό Value Safe», που έχει διάρκεια 6 μήνες με 9,75 λεπτά ανά kWh και πάγιο στα 9,9 ευρώ τον μήνα. Επίσης, η εταιρεία Ήρων ανακοίνωσε και το δικό της πρόγραμμα εξάμηνης διάρκειας. Το πρόγραμμα Fix Genius έχει χρέωση 10,40 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με την έκπτωση συνέπειας 20% και πάγιο 9,5 ευρώ ανά μήνα.

Να σημειωθεί πως η συνολική ζήτηση ενέργειας τον Ιανουάριο τον πρώτο μήνα εφαρμογής του νέου συστήματος τιμολόγησης αυξήθηκε κατά 6,62% στις 4.525 GWh, ενώ αυξημένη κατά 36,43% ήταν η παραγωγή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v