Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Microsoft: Τρεις εισηγμένοι όμιλοι διεκδικούν την κατασκευή του data center

Οι προσφορές για το υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων έργο που φέρει βαρύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ποιο είναι το συνολικό project.

Microsoft: Τρεις εισηγμένοι όμιλοι διεκδικούν την κατασκευή του data center

Ένα ακόμη μεγάλο ιδιωτικό έργο, αυτή τη φορά στον τομέα των υποδομών, διεκδικούν οι εγχώριοι κατασκευαστικοί όμιλοι, με τον ανάδοχο να ανακοινώνεται εντός της εβδομάδας.

Πρόκειται για το mega data center της Microsoft στα Σπάτα το οποίο διεκδικούν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΕΤΚΑ και Άκτωρ-Ιντρακάτ.

Κατά την εκτίμηση της Γιάννας Ανδρονοπούλου, CEO Ελλάδας, Μάλτας και Κύπρου της Microsoft, το έργο μπορεί να εκκινήσει μέσα στην άνοιξη του 2024, ενώ ήδη έχουν εγκριθεί με Προεδρικό Διάταγμα το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης της επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ), όσο και η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ).

Σημειώνεται πως η επένδυση έχει ενταχθεί σε καθεστώς Στρατηγικής Επένδυσης και σύμφωνα με το πλάνο συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, ο κύριος όγκος κεφαλαίων κατευθύνεται στην αγορά γης, στην ανέγερση των κτιριακών εγκαταστάσεων και την αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού ήτοι 746,549 εκατ. ευρώ.

Το συμβόλαιο του κατασκευαστικού κόστους αναμένεται να προσδιοριστεί μετά την ανακήρυξη του αναδόχου φορέα κατασκευής. Το έργο θα κατασκευαστεί σε δύο επιμέρους οικόπεδα αθροιστικής επιφάνειας περίπου 84.537,41 τ.μ. εντός του εγκεκριμένου επιχειρηματικού πάρκου «Πέτρα Γιαλού – Βούλια – Προκαλήσι». Το προτεινόμενο Κέντρο Δεδομένων αφορά μια βιομηχανικού τύπου εγκατάσταση που αποτελείται κυρίως από εξοπλισμό αποθήκευσης δεδομένων πληροφορίας στο διαδίκτυο (cloud).

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει σε πρώτη φάση την κατασκευή ενός ενιαίου ισόγειου κτιρίου με 2 επί μέρους χώρους, όπου ο ένας φιλοξενεί το Κτίριο Εξοπλισμού (Ballard Building), το οποίο είναι 8.627 τ.μ., και ο δεύτερος το Κτίριο Διοίκησης, το οποίο είναι 1,343 τμ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v