Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φορολογικές δηλώσεις: Για ποιους έρχεται μεγάλη... κρυάδα

Προσυμπληρωμένα τα τεκμαρτά εισοδήματα. Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα. Οι αλλαγές στα έντυπα και ο αγώνας δρόμου της ΑΑΔΕ για να «ανοίξει» στο Taxis η κατάθεση των δηλώσεων μέσα στον Απρίλιο.

Φορολογικές δηλώσεις: Για ποιους έρχεται μεγάλη... κρυάδα

Για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, η φετινή υποβολή της φορολογικής δήλωσης θα συνοδεύεται από μια «μεγάλη κρυάδα».

Οι κωδικοί της δήλωσης για τα τεκμαρτά τους εισοδήματα στη βάση των πρόσφατων αλλαγών στο πλαίσιο φορολόγησής τους θα είναι προσυμπληρωμένοι, σύμφωνα με πηγές της ΑΑΔΕ. Παρότι θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν μικρότερο φορολογητέο εισόδημα από το «κοστούμι» που θα τους έχει ράψει η ΑΑΔΕ, ο φόρος ο οποίος θα βεβαιωθεί θα προκύπτει με βάση το τεκμαρτό, αν το δηλωθέν εισόδημα δεν υπερβαίνει τον ελάχιστο πήχη.

Εάν έχουν τα «κότσια» της απόδειξης χαμηλότερων εισοδημάτων από τα τεκμαρτά, θα μπορούν να αμφισβητήσουν τον φόρο, καθώς το τεκμαρτό εισόδημα είναι δια νόμου μαχητό, με την πρόκληση φορολογικού ελέγχου. Μέχρι την ετυμηγορία της φορολογικής διοίκησης, πάντως, οι μηνιαίες δόσεις εξόφλησης του φόρου εισοδήματος είναι απαιτητές και εάν προκύψει τελικά δικαίωση του φορολογουμένου, θα γίνεται συμψηφισμός με τα ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί.

Οι ημερομηνίες

Η ΑΑΔΕ επιδίδεται σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να προχωρήσει αφενός στις αναγκαίες προσαρμογές στα βασικά έντυπα της φορολογικής δήλωσης στη βάση των νέων διατάξεων νόμου, αφετέρου να τρέξουν οι διαδικασίες απλοποίησής τους και να δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές για την αυτόματη υποβολή φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων χωρίς άλλα εισοδήματα στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων. Παράλληλα θα πρέπει να προσδιοριστεί με τεκμαρτό τρόπο το εισόδημα όλων των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ο νόμος ορίζει καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 30ή Ιουνίου και για μία ακόμα χρονιά η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΟ έχει τη βούληση να τηρηθεί (όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι παρατάσεις δεν έλειψαν), ενώ η ΑΑΔΕ δίνει τη δική της μάχη για να ανοίξει η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων όσο το δυνατό πιο κοντά στο τέλος Μαρτίου. Δεδομένου ότι παράλληλα τρέχει ένας ακόμα αγώνας δρόμου για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και την ανάρτηση των εκκαθαριστικών είτε το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου είτε το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου, το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις θεωρείται πιθανότερο να ανοίξει έως τα μέσα Απριλίου.

Τι περιμένει τους ελεύθερους επαγγελματίες

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΥΠΕΘΟ, η εφαρμογή του νέου συστήματος φορολόγησης σε συνδυασμό με το «ψαλίδι» στο τέλος επιτηδεύματος, στο σύνολο των 735.320 ελεύθερων επαγγελματιών θα επιφέρει:

  • Μέση αύξηση φορολογικών επιβαρύνσεων κατά 1.444 ευρώ για 473.000 ΑΦΜ.
  • Μέση μείωση φόρου 560 ευρώ  για 138.000 ΑΦΜ, ενώ 124.000 ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θα δουν την παραμικρή μεταβολή στο εκκαθαριστικό τους σημείωμα.

Το αποτέλεσμα στα ταμεία του Δημοσίου θα είναι πρόσθετα έσοδα της τάξεως των 550 εκατ. ευρώ. Θυμίζεται ότι πέρυσι το Δημόσιο εισέπραξε 1,709 δισ. ευρώ (1,331 δισ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος και 378 εκατ. ευρώ από το τέλος επιτηδεύματος) από τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.

Το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών έχει σημείο αναφοράς τον κατώτατο μισθό, στη βάση του οποίου προσδιορίζεται η ελάχιστη αμοιβή, λαμβάνοντας υπόψη τα χρόνια εργασίας, το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας, τον τζίρο του ΚΑΔ της επιχείρησης και μειωτικούς συντελεστές ανάλογα με το είδος της επαγγελματικής δραστηριότητας (ειδικές ρυθμίσεις για περίπτερα, εποχικές επιχειρήσεις κ.λπ.) αλλά και πληθυσμιακά κριτήρια. Εξαιρούνται αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι με μπλοκάκια.

Μαχητό τεκμήριο

Το τεκμήριο είναι μαχητό. Οι φορολογούμενοι μπορούν να αμφισβητήσουν το τεκμήριο, ιδίως στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • στρατιωτικής θητείας,
  • φυλάκισης,
  • νοσηλείας σε νοσοκομείο ή κλινική,
  • αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή λοχείας με βάση την εργατική νομοθεσία,
  • εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που κατέστησαν αδύνατη, συνολικά ή μερικά, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας,
  • ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους, απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας αρχής για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή άλλου λόγου που υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον, ή για άλλους λόγους  ανωτέρας βίας που εμποδίζουν την άσκηση  επιχειρηματικής δραστηριότητας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Για την εφαρμογή των παραπάνω, ο φορολογούμενος υποβάλλει στη φορολογική διοίκηση τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών του. Πέραν όμως των παραπάνω, ο ελεύθερος επαγγελματίας έχει επιπλέον την δυνατότητα να αμφισβητήσει το ποσό που προκύπτει από το τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ζητήσει τη διενέργεια ελέγχου από τις φορολογικές αρχές, για να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσής του για εισόδημα μικρότερο του τεκμαρτού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v