Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύο «κόφτες» μπαίνουν στην Golden Visa

Ποιο θα είναι το ελάχιστο όριο τετραγωνικών μέτρων στη ρύθμιση που κατατίθεται στη Βουλή. Οι τρεις ταχύτητες στα όρια επένδυσης και τι θα γίνει με τα διατηρητέα.

Δύο «κόφτες» μπαίνουν στην Golden Visa

Αυστηρούς περιορισμούς στη χορήγηση της Golden Visa καθιερώνει το υπουργείο Οικονομικών, ώστε σε συνδυασμό με τα νέα αυξημένα όρια επένδυσης να μπει ένα «φρένο» στη συνδρομή των «χρυσών διαβατηρίων» στην αύξηση των τιμών πώλησης ακινήτων αλλά και των ενοικίων.

Τις νέες διατάξεις αναμένεται να παρουσιάσει αύριο ο ΥΠΕΘΟ Κωστής Χατζηδάκης πριν την κατάθεσή τους στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, καθιερώνεται «κόφτης» 120 τετραγωνικών μέτρων ως ελάχιστο όριο επιφάνειας ακινήτου και αυστηρός περιορισμός μη διάθεσης των συγκεκριμένων ακινήτων για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Το όριο των τετραγωνικών αλλά και της αξίας της επένδυσης θα είναι ανά ακίνητο, γεγονός που σημαίνει πως ένας επενδυτής δεν θα παίρνει Golden Visa με δύο αγορές ακινήτων των 60 τετραγωνικών έκαστο, αλλά μόνο εφόσον είναι -ανά ακίνητο- 120 τ.μ. και πάνω. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται πως θα μείνουν ελεύθερα περισσότερες γκαρσονιέρες, δυάρια και τριάρια τα οποία σήμερα ανακατασκευάζονταν έως και μερικώς για να δικαιολογήσουν, ανάλογα με την περιοχή, τις ελάχιστες τιμές πώλησης των 250.000-500.000 ευρώ.

Τα νέα όρια επένδυσης καθιερώνουν τρεις ταχύτητες. Στην πρώτη βρίσκονται τα διατηρητέα κτίρια, όπου το ελάχιστο ποσό επένδυσης θα είναι 250.000 ευρώ, ώστε να δοθεί και ένα κίνητρο επισκευής τους.

Στη δεύτερη ταχύτητα, περιοχές της περιφέρειας, ο Πειραιάς και η Δυτική Αττική, όπου σήμερα το όριο είναι 250.000 ευρώ, το νέο όριο ανεβαίνει στα 400.000 ευρώ.

Στην τρίτη ταχύτητα, Αττική, Θεσσαλονίκη και δημοφιλή νησιά με πληθυσμό μεγαλύτερο των 3.000 κατοίκων, όπου σήμερα ισχύει το όριο των 500.000 ευρώ, αυξάνεται στις 800.000 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v